Vijgenijs
(Hoeveelheden zie de foto)
De steel van kleine gedroogde vijgjes afsnijden, zodat ze een beetje open zijn
In kokend water (ze moeten iets meer dan juist bedekt zijn)
Weer aan de kook: vuur uit en acht uur laten staan
Deze hele handel blenden
Verse vijgen (ook weer zonder steel) meeblenden
Pot vijgenjam warm en erdoor werken
Koelen, koeling
IJs draaien met wat citroensap erdoor
Roomijs met aardbeiencoulis
250 gram aardbeien blenden met 50 gram fijne kristalsuiker, sap van een halve citroen, en eventueel tot 10 cl water
Koelen
Naast roomijs serveren
Pruimenijs
Van Reine Victoria
250 gram pruimen ontpitten
Blenden met 125 rietsuiker en 200 ml room
Koelen
IJs draaien
Pruimentaart
Ook Reine Victoria
Pruimenjam maken van 2 gewichtsdelen pruimen op 1 gele basterdsuiker
De pruimen in stukken, de suiker erdoor, en enkele uren laten staan, regelmatig omroerend
Langzaam aan de kook
Zachtjes laten pruttelen
Prakken met de grove stamper
Prakken met de plaatstamper
Bodem
250 gr patiseriebloem
7 droge gist
Snuf zout
40 zachte zoete boter
30 suiker
Een klein ei
100 melk, lauw
Bloem, kuiltje, gist, wat suiker, wat melk, bloem erover en een tijdje laten staan
Melk erdoor werken, dan het ei en het zout, dan de boter
10 minuten kneden
Bal, afgedekt, 1 uur...
Kneden, uitrollen
Vlaaivorm invetten
Deeg
Halve pruimen
Pruimenjam
Half uur op 180°
And now for something quite different
Ossenstaartkroketten
Ossenstaartbouillon trekken
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Zeven, koelen, ontvetten, inkoken
Vlees afhalen en stukjes vet verwijderen
Proef op p/z en Worcestershire
Boter, sjalot, knof...
Patisseriebloem (flink)
Bouillon (het moet goed dik zijn na afkoelen)
Proef
Het moet stevig aan de smaak zijn
Vlees erdoor (vrij fijn)
Koelen, koeling
Kroketten vormen etc.
Ben nu van alles aan het maken met kwetsen
Uit de Poolse winkel!