woensdag 18 september 2019
Migas
Migas de pastor
Opgebakken oud brood
Spaanse Pyreneeën
Als herder krijg je twee keer per week een groot vloerbrood, wat na twee dagen keihard is. Dan maak je daarmee Migas de pastor, kruimels van de herder
Hard oud vloerbrood (zo lìchtbruin mogelijk; van dat lichtgrijze zeg maar) in flinterdunne plakjes snijden (met een kloek mes en het brood tegen de borst) en die plakjes in reepjes en die reepjes in heel kleine stukjes. In grove kruimels zeg maar
In een wok of braadpan in wat olijfolie wat stukjes rauwe ham en/of gare slakken en/of knoflook aanbakken, maar het kan ook zonder
Flink gesnipperde knoflook erbij, even later goed omscheppend dat brood erin meebakken, een scheut water erbij en eventueel uitgeknepen rijpe tomaat, goed omroeren op heel hoog vuur, en blijven roeren tot het mengsel weer zeer-zeer goed droog en rul is
Niet makkelijk!
Als het niet lukt omdat je geen dunne grote pan boven een groot heet vuur hebt, probeer dan de migas met wat water te besprenkelen voordat je ze bakt, in plaats van water over de pan te gieten
Pan op tafel zetten, iedereen een liefst houten lepel geven, lepel in de pan, en tegen de wand van de pan die lepel voldrukken
Serveren met rosé en ijskoude blauwe druiven
Als je zoekt, dan zie je dat ze een cataplana gebruiken, zo'n diepe koekepan met twee handgrepen (in Portugal met deksel)
Maar in de open haard schiet dat niet op natuurlijk
Dan moet je zo'n diepe koekenpan met een hele lange steel hebben, en een treeft om die pan op te zetten boven 't vuur