woensdag 8 april 2020

Geen aardappels




En ook geen rijst of pasta of bonen



Béchamel

Met wortel en zacht gekookte eieren

Klinkt vreemd maar smaakt fantastisch


Béchamel maak je altijd met een warme roux en koude melk
Of een velouté met warme roux en koude bouillon

In La Technique van Pepin wordt andersom gewerkt.
Je maakt een Beurre manié (bloem boter mengsel), en daar gaat warme melk bij
Het smaakt romiger dan een gewone béchamel
Het lijkt een beetje op kookdeeg maken in omgekeerde volgorde

Vier minuten sudderen
P/z en nootmuskaat

Stukken wortel in kippenbouillon koken

Eieren zacht koken

Boter, sjalot, knof...
Wat bouillon en inkoken
Daarin de wortel warmen, en met een schuimspaan eruit




Noedels

Met tofu en een mooie groentebouillon

Die noedels heb ik nóg een keer gemaakt, zie verderop


Boter, ui, knof...

Stukjes winterwortel...

Prei...

Peterselie en selderijblad...

Kippenbouillon...

P/z, laurier, groene kruiden...

Wat inkoken
Op smaak met Dark soy en Taiwan shaohsing rijstwijn

De noedels maakte ik hier super simpel: bloem, water, p/z en majoraan
Stukjes van het deeg trekken en garen in de soep
Mainzer Teigflatschen
Recept uit de Mainzer Beobachter

Blokjes tofu erin warmen




Croutons met kaas gegratineerd

Knoflooksoep uit Lautrec

Dat De Dikke Damp het "Knoflooksoep van Toulouse Lautrec" noemt, ik kan er niet over uit...
God God wat was het toch een ontzagwekkende boerelul...


Olijfolie, sjalot...

Kippenbouillon, gepelde tenen van twee roze knoflookbollen...
Tijm, laurier
20 minuten sudderen

Laurier eruit
Prak de knof in de soep
Zeef de soep

Maak mayo met olijfolie, mosterd en citroensap

Rooster schijven stok en gratineer met gruyère

Breng de soep op smaak met wat zwarte peper en wat Espelette peper

Wat bouillon door de mayo roeren
De mayo door de soep roeren
Vijf minuten sudderen




Weer noedels

Met Quorn stukjes en haricots


Noedeldeeg maken, zie boven

Haricots (die kop kont en in de helft even in koud water hebben gelegen) afgieten, deppen en sauteren in olijfolie
Uit de pan

Ui, knof, pepertje...

Bouillon, kook de noedels
Uit de pan en kook er de haricots in

Bak de Quorn

Warm de noedels bij de haricots



Een Flammkuchen met Crème fraîche
Waarom?
Omdat ik de foto van het recept hieronder kwijt ben


Nacho chips

Met tomatensaus en daarin gepocheerde eieren


Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...

Tomaten uit blik...
Prakken...
Witte wijn...
Laurier, tijm, oregano...

Schijfjes groene olijf in de saus en even laten trekken
Proef op zout

Eieren in de saus pocheren, met wat zoet paprikapoeder erover