Kaki jam maken
Ik las de
Bib Gourmand Benelux 2014
en streepte van verschillende Belgische restaurants gerechten aan waarmee ze zich profileren
Niks achterhaald hoor
Gewoon mooi klassiek Bels
Voorgerechten
Stoof van kokkels en asperges
Tartaar van kreeft en asperges
Fricassée van grijze garnalen en champignons
Rode poon met basilicumolie, en zeekraal in tomatensaus
Risotto met Sot l'y laisse en eekhoorntjesbrood
Sot l'y laisse, de gek laat het zitten: zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Rundertartaar met Colatura di alici
(Italiaanse fish sauce; enorm lekker en subtiel)
Terrine van runderstaart met bietensalade
Een halve dag met bruine suiker
Hoofdgerechten
Gegrilde zeebaars met waterkers-boter
Schorpioenvis met Italiaanse ham en parmezaan
Krokante kalfszwezerik met truffel-salsa
Gebraden kalfsnier met saus van dragon-mosterd
Kalfswang gestoofd met olijven en gekonfijte citroen
Runderhaas met puree van wortel met komijn
Paardenhaas met groene pepersaus
Dat gaat er dan zó uitzien
Heb je de helft minder suiker nodig
En voor alle duidelijkheid: om de smaak!
Nagerechten
IJs met speculoos
Speculaas dus
Sorbet van wijngaardperziken met hibiscusbloem
Wijngaardperziken zijn donkerrood van binnen en erg aromatisch
Fout vertaald hier met "witte perzik" (wit van binnen; de vroegste, en waarvan de platte is afgeleid)
Ananas geroosterd met rozemarijn en à la minute gemaakt vanille-roomijs
Pannacotta met cuberdons
Zie hier
In 2014 was vis met chorizo erg in de mode
Dat bespreek ik later
En evenzo Luxemburg (dat wordt smullen!) en Nederland (dat wordt lachen!)
En ik vergat nog wat bijna
"Witte bonen met scharrelvarken" zag ik
In Nederland vind je nooit bonen op de kaart
In België wel af en toe, en redelijk dikwijls ook linzen, net als soms in Nederland
"Kalfszwezerik met tuinbonen en hanenkammen"
Hanenkammen dat zijn cantharellen
Maar pas op!
Echte hanenkammen zijn een essentieel onderdeel van Sauce financière
Met "hanen-nieren" (nieren, maar ook kloten), lever, truffel...