vrijdag 18 oktober 2019

Monsters



Kerstomaat uit blik
Prachtig voor op pizza
Met jonge Primo sale!


Monsters krijg ik aan de lopende band opgestuurd

En altijd veel te veel

En dat stuur ik dan door



Gisteren nog


Hierbij weer wat spul!


1 Furikake, Japanse kruidenmix; over gekookte rijst strooien

2 Poeder gerookte garnalen, Ghana; in gezouten koud water waarin je rijst gaat koken; proef het water: het moet vrij stevig smaken

3 Amla rice mix; West-India; neutrale olie (redelijk wat), ui, knof... op laag vuur spul erdoor en even roeren; gekookte rijst erin warmen; is pikant

4 Chinees varkensbouillonblokjes; bouillon van eentje maken en dan

5 erdoor ("pork bone dense soup"); merk Knorr, hahaha!; is de basis voor Hot and sour soup (gebruik daarin Chekiang azijn en geen andere, Chinese toko, kost geen ruk)

6 Calnort Spaans garnalenblokjes; veel betere kwaliteit dan Maggi; zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)

7 Gochugaru, grofgemalen Koreaanse rode peper, voor dat pastarecept

8 Pools gerookte varkensribben bouillonblokjes

9 Spigol, Zuid-Oost Frans kruidenmengsel, zie hier

10 Groentenbouillonblokjes met wintertruffel en witte truffel; kost een vermogen

11 Mahlab [uitspr. mach-lap]: kernen pitten wilde kersen Midden-Oosten; vóór het bakken fijngebroken over baklava en zo



Aspergebouillon maken
Mais où sont les neiges d'antan


12 Ikan teri [uitspr. trie] besar (groot): als gewone ikan teri, maar ze hebben meer smaak

13 Katsuobushi, geschaafde gedroogde skipjack; bouillon trekken met

14 kombu erbij = Hon dashi

15 Surinaamse trasi

16 Jalfrezi curry paste; gebruik als elke andere currypasta; klassiek: met kip, tomaat en naan; "Tikka masala out, jalfrezi is UK's No. 1 dish now", Indian Times; de Indiase uitvoering van Thaise curry pasta

17 Faux gras; vego foie gras; prima spul; zit champagne en eekhoorntjesbrood in

18 Bergse (Bergen op Zoom) ansjovis op zout; idem prima spul, maar het zit wel hutje mutje in het potje; daarentegen trekt het ook weer niet makkelijk kapot

19 Adamant creeper rice mix; Tamil, en verder als 3

20 Sansho; Japanse gemalen Szechuan peper; eerst wat op de punt van je tong, dan begrijp je het; op consumptie gereed vet vlees strooien

21 Groene Chinese Szechuan peper; erg mooi gebroken op Mapo doufu; heel anders dan rode

22 Thaise curry poeder, de Thaise variant van Indiase kerrie; klassiek: met aardappelen (echt waar) en kip



Tofu marineren