Kerstomaat uit blik
Prachtig voor op pizza
Met jonge Primo sale!
Monsters krijg ik aan de lopende band opgestuurd
En altijd veel te veel
En dat stuur ik dan door
Gisteren nog
Hierbij weer wat spul!
1 Furikake, Japanse kruidenmix; over gekookte rijst strooien
2 Poeder gerookte garnalen, Ghana; in gezouten koud water waarin je rijst gaat koken; proef het water: het moet vrij stevig smaken
3 Amla rice mix; West-India; neutrale olie (redelijk wat), ui, knof... op laag vuur spul erdoor en even roeren; gekookte rijst erin warmen; is pikant
4 Chinees varkensbouillonblokjes; bouillon van eentje maken en dan
5 erdoor ("pork bone dense soup"); merk Knorr, hahaha!; is de basis voor Hot and sour soup (gebruik daarin Chekiang azijn en geen andere, Chinese toko, kost geen ruk)
6 Calnort Spaans garnalenblokjes; veel betere kwaliteit dan Maggi; zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
7 Gochugaru, grofgemalen Koreaanse rode peper, voor dat pastarecept
8 Pools gerookte varkensribben bouillonblokjes
9 Spigol, Zuid-Oost Frans kruidenmengsel, zie hier
10 Groentenbouillonblokjes met wintertruffel en witte truffel; kost een vermogen
11 Mahlab [uitspr. mach-lap]: kernen pitten wilde kersen Midden-Oosten; vóór het bakken fijngebroken over baklava en zo
Aspergebouillon maken
Mais où sont les neiges d'antan
12 Ikan teri [uitspr. trie] besar (groot): als gewone ikan teri, maar ze hebben meer smaak
13 Katsuobushi, geschaafde gedroogde skipjack; bouillon trekken met
14 kombu erbij = Hon dashi
15 Surinaamse trasi
16 Jalfrezi curry paste; gebruik als elke andere currypasta; klassiek: met kip, tomaat en naan; "Tikka masala out, jalfrezi is UK's No. 1 dish now", Indian Times; de Indiase uitvoering van Thaise curry pasta
17 Faux gras; vego foie gras; prima spul; zit champagne en eekhoorntjesbrood in
18 Bergse (Bergen op Zoom) ansjovis op zout; idem prima spul, maar het zit wel hutje mutje in het potje; daarentegen trekt het ook weer niet makkelijk kapot
19 Adamant creeper rice mix; Tamil, en verder als 3
20 Sansho; Japanse gemalen Szechuan peper; eerst wat op de punt van je tong, dan begrijp je het; op consumptie gereed vet vlees strooien
21 Groene Chinese Szechuan peper; erg mooi gebroken op Mapo doufu; heel anders dan rode
22 Thaise curry poeder, de Thaise variant van Indiase kerrie; klassiek: met aardappelen (echt waar) en kip
Tofu marineren