zaterdag 19 oktober 2019

Kwaken en kletsen



Buchteln mit Zwetschen
Zie hier; scroll naar beneden
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



door Nel Kletserkwaken

Zo noemen we hier het journalistieke vleeskuiken Nell Westerlaken




Jonneke de Zeeuw is op zoek naar nieuwe smaken


Dat Chili bean paste gemaakt is met sojabonen
Gelul
Tuinbonen
 
"flower tea met rode dadels"
Gelul
Als op een Chinees product "dates" staat, dan zijn dat jujubes

Dat je uit khinkali "bouillon slurpt"
Gelul

"smout (varkensvet met kaantjes)"
Gelul
Reuzel, uitgebakken niervet




Ramen is onderweg naar de rest van de wereld

Kletserkwaken wordt wakker, zeg maar


Dat in miso gedroogde paddenstoelen zitten
Gelul

Aan ramen wordt "basisch zout" toegevoegd
Gelul
Zuiveringszout
Basisch zout dat is voor rare wijven voor in bad

Dat ramen met charsiu wordt gegeten
Gelul
Dat is niet Japans, dat is Chinees




Er komt veel omhoog gevallen kookvolk langs


Donna Hay

"De werkende mens schuift in het weekend een lamsbout in de oven"
Gelul
Van welke planeet komt die...

"Praten met kinderen terwijl ze een loempia'tje rollen"
Gelul
Van welke planeet komt die...


Alain Caron

"Die gele Creuset pannen met zwarte handvaten, die maken ze tegenwoordig niet meer"
Gelul


Alice Waters

"Om geld verdienen is het mij nooit te doen geweest
Gelul
Zie de prijslijst van Chez Panisse hier
Menu'tjes vanaf € 110,-

Dat die Van Damp prijs zo goed is omdat die Van Damp zo goed informatie over de internationale keuken verspreidt
Gelul
Die was te stom om zelfs maar een enkel zinnig woord over de Nederlandse keuken te zeggen
(Gelukkig maar, want hij stonk enorm uit zijn bek)

"In Chez Panisse serveren we brandnetel. Met zulk voedsel wordt steeds meer geëxperimenteerd in restaurants en thuis"
Gelul

"De meeste mensen weten niet dat je de stelen van snijbiet ook kan eten"
Gelul


Alain Passard

Gelul over gelul, daar hou ik het maar bij


Jonah Freud

Beter bekend hier als Jonas Fluit
Van Jonas en de walvis, toen ze nog geen ruzie had met Petra Mossel

"Voor een simpele pizza heb je al snel zo'n 20 ingrediënten nodig"
Gelul

Over boeken van Yvette van Boven (aka Yvet Retteketet) en Janneke Vreugdenhil (aka Janneke Vreugdeloos)
Allemaal gelul




Nog enkele culinaire scheten


Ngao pak jip
Ngau pak yip, ja

"Luxe rookvlees (cecina de Léon)"
Dat heeft met rookvlees gene ene ruk te maken, suffe doos

Puree maken van bloemige aardappelen en dan ook nog een pureeknijper gebruiken
Je ruikt Van Damp langskomen

Brabantse hazepeper
Met 21 ingrediënten, flikker op!

"de bacon komt ter tafel in de gedaante van mollig schuim dat je over de andere onderdelen schept"
Lazer op en vreet het zelf!

Gheyme bademdjoen
Gheyme bademdjan, ja

"de duurzame supermarkt Marqt"
Woehahahahaha!
De duurzame portemonnee van de eigenaar zal je bedoelen!

"Vooral met ongelabelde flesssen olijfolie is nogal eens wat mis"
Ooit een ongelabelde fles olijfolie gezien?