Vandaag foto's van inkopen
Gedroogde appeltjes
Voor stamp
De 44e aflevering over mosselen al!
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende!
Grootmoeders Kookboek
Ondertitel: 1000 recepten anno 1900, dus we hebben het niet over dat zeikboek van Lekturama
Gekookte mosselen
Koken in water met ui
Serveren met eier- of mosterdsaus
Of met olie en azijn en roggebrood
Mosselsla
Salade, dus
Mosselen, slakropjes, olijfolie en azijn, p/z en hard gekookte eieren
Kan ik het eindelijk eens náást elkaar proeven
Groot verschil: in eendenlever zit altijd wat gal
Mandarine Napoléon
Boventitel: Twee honderd culinaire schotels geïnspireerd door de
Mosselen op de manier van Ifni
Ifni: Zuid-West Marokko
"Koken in een klassiek gekruide bouillon met selderij en wortelen, waarin men een likeurglas Mandarine Napoléon gegoten heeft"
Uithalen
Water, zout, karwij, tijm, rode paprika, groene thee, zouthout, absint (het kruid; absintalsem), munt, sinaasappelschil, mandarijn, hete Spaanse peper en flink Mandarine Napoléon
Aan de kook, vijf minuten koken, een uur en een kwartier laten sudderen en na een uur de mosselen erbij
Binden met maizena
Surcouf salade
Surcouf was een kaper
In bouillon gekookte aardappels in schijven
P/z, azijn, olijfolie
Monbazillac en Mandarine Napoléon erover
Mosselen à la marinière erbij
Truffel
Drie uur koelen
Eindelijk weer ergens gevonden
AH verkoopt het niet meer
Die verkopen nu voor méér geld Middellandse Zee shit
Das Kochbuch aus Bremen
In die prachtige serie Das Kochbuch aus, van uitgeverij Hölker
Al die kookboeken met "handgeschreven notities" erin, en op zowat elke pagina "vetvlekken"
En met prachtig geweven linnen bespannen kaften
En de titel op een etiket daarop geplakt
Mét "vetvlek"
Als ik antiquarisch een exemplaar vindt in Nederland dan is het goedkoop en dan staat er altijd "Minder net exemplaar met veel opmerkingen en tekeningen erin, en vetvlekken"
Miesmuscheln
Mosselen dus
Koken met ui, laurier, peperbolletjes en zout
"In tiefen tellern in der Brühe anrichten; dazu Schwarzbrot und Butter"
Miesmuscheln mit Kräutersauce
Als boven koken
Uithalen
Boter... Bloem...
Kookwater en wite wijn...
Sudderen
Op smaak met citroensap, zout, dille
"Dazu gewärmtes Weißbrot"
Van de kermis, voor de kindertjes
Two Fat Ladies Ride Again
Besprak ik eerder
Grilled mussels
Droog openen
Een schelpdeel weg, en in een ovenschotel schikken
Schep er een mengsel van paneermeel, peterselie, knof, bieslook, p/z en olijfolie over
Laat een half uur staan
Onder de gril, kort, enkel bruinen
De Volkskeuken
Twee van de recepten van Sylvia Witteman
(De rest is flauwekul, Otto Kleynejan en De Nepchinees voorop)
Weer het verhaal over de "bedorven mossel"
Die bestaan niet
Dat is een kwestie van sensibilisatie, tijdelijke overgevoeligheid, voor mosselen (of...)
Kan twee dagen duren of 20 jaar (dat je ze niet meer kan eten)
Treedt op na 20 jaar mosselen eten of na twee keer mosselen eten
Thaise mosselen
Rode peper, gemberwortel, knof, kokosmelk, fishsauce, lente-ui, korianderblad, limoensap, Daoen djeroek poeroet / Kafir lime leaf
Mosselen
Opdienen met nog wat korianderblad, Light soy met lente-ui ringetjes erin, en rijst of mihoen
Chinese mosselen
Pindaolie, knof, lente-ui, rood pepertje
"Een deciliter zwarte bonensaus", dat is een hele pot Sylvia, komkom...
Een scheut sherry (Chinese rijstwijn), Chinese sojasaus (Light soy), sesamolie, suiker, flink kippenbouillon
Mosselen
Nickerie masala, Surinaamse masala
Je hebt nog een tweede soort, Chutney masala
En een derde, Hindustaanse massala
(Nu met twee Ssen dus)
En een derde, Hindustaanse massala
(Nu met twee Ssen dus)
Zie de volgende aflevering hier