Een flauwekulboek
Bekende recepten, een ingrediënt vervangen door idem uit blik
Die voornaam alleen al
Anais Nin, daar heb ik ook een enorme hekel aan
Alleen die kop al
Die voornaam alleen al
Anais Nin, daar heb ik ook een enorme hekel aan
Alleen die kop al
Het lekkerste met tomaat
Zie de eerste aflevering van deze serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
We hebben gestoofd, gegrild, gekookt, gebakken, gefrituurd, gestoomd, gebraden...
Maar natuurlijk springt er niet altijd een gerecht uit
En bv gestoomde tomaat ken ik al helemaal niet...
Tomates crevettes
Dompel niet te grote tomaten met een kruis in de kop gesneden even in kokend water, haal ze er uit en pel ze
Snijd het kapje er af en hol ze uit
Bestrooi de binnenkant met fijn zout en zet omgekeerd een tijdje weg
Spoel het zout eruit, laat ze uitlekken, dep ze droog van binnen
Vul met gekookte grijze garnalen, met wat mayo erdoor (goeie!) en wat bieslook, een en ander op smaak gebracht met iets versgemalen witte peper
Koel en serveer met citroen
Best aardig
Niet uit de V&D tijd maar van Jumbo
Kwiekwie met gember-tomatensaus
Kwiekwie kost geen ene moer en is heerlijk.
Toko: 10 stuks in de diepvries, € 10,-.
Ontdooien
Goed wassen, alle uitsteeksels behalve de kop eraf knippen (ook die twee lange stekels onder hun kop), darmen eruit en van binnen en van buiten goed met limoensap insmeren
Rondom op hoog vuur in flink olie bakken tot ze licht van kleur zijn
Even nastoven in een tomatensaus met daarin flink verse gemberwortel en/of gembersiroop
Rijst erbij!
Voor kinderen
Valt veel op aan te merken
Zie hier
Tomates à l'antiboise
Gevulde tomaten op de manier van Antibes
Haal tomaten met een kruis over de kop gesneden door kokend water, pel ze, halveer ze en haal ze uit
Wrijf ze van binnen in met wat witte wijnazijn en zout
Laat ze op z'n kop een kwartier uitlekken
Maak een smeuig mengsel van tonijn uit blik (op olie), redelijk wat ongezouten boter, redelijk wat olijfolie, z/p
Vul de tomaten met het tonijnmengsel, en serveer met gehakte krulpeterselie
Garneer met ansjovis en/of droge zwarte olijven
Gaston Clément geeft een vergelijkbaar recept, en ook een zonder tonijn maar met champignons
Dat gaat onder paneermeel en boter de oven in
Prachtig met stof bekleed
Is een hele serie, ook Duitsland en Oostenrijk
Boekverkopers op Merktplaats zeggen altijd
"Er staan wel veel aantekeningen in en poppetjes in getekend en er zitten veel vetspetters in"
(Zie een spetter op het etiket)
Maar dat is dus allemaal drukwerk!
Rijst in tomatensaus
Spanje
Bak in olijfolie ui en knof.
Doe er rijst bij en laat op laag vuur iets bakken, af en toe omroerend
Voeg warm tomatensap toe (of warme geprakte blik-tomaten met de vloeistof), p/z, en laat de rijst met een deksel op de pan zowat gaarkoken; voeg eventueel wat water toe
Breng op smaak met een scheut Fino en wat gerookt paprikapoeder, niet pikant, liefst de agridulce, zoetzure variant, bv. van la Dalia
Doe er fijngesneden paprika bij, roer om, deksel op de pan, vuur uit en laat 10 minuten na-garen
Standaardwerk jaren 60 en 70 in de protestantse keuken
Niet bij refo's!
Wat zou dat op de voorgrond zijn?
Bordje Jutter?
Tomatenmousse met ham
Maak een goede tomatensaus en haal die door de draaizeef
Meng er blokjes gekookte ham door
Proef op p/z
Werk er gelatine door (wat meer dan aangegeven op het pakje) en koel tot de saus begint op te stijven
Klop room zonder suiker iets stijf en spatel die voorzichtig door de tomatensaus
Doe de saus in vormpjes en laat verder opstijven
Zie de volgende aflevering hier