zondag 24 mei 2020
Beanz!
Flageolets
Met lamskoteletten en Tomates provençales
Flageolets: Jumbo, Bonduelle
Tasty Tom halveren
Door flink mooie olijfolie halen
Ovenschaal
Selderijzout, rozemarijn, zwarte peper, vers gemalen knof granulaat
Oven
Flageolets afgieten, vocht opvangen
Olijfolie, ui, flink knof...
Flageolets erin warmen
Proef op p/z
Flink boter heet laten worden in een niet-anti-aanbakpan
Koteletten bakken
Uit de pan, jus maken
Foto ex jus
Berglinzen
Met tofu en prei
Berglinzen: ongepolijste (ongepelde) "rode" (= oranje) linzen
Olijfolie, soepgroenten*, iets sjalot, knof...
(* selderijblad. peterselie, prei, wortel)
Linzen erbij...
Kippenbouillon...
Op smaak met marsala en p/z
Olijfolie, wit van prei...
Basilicum, rozemarijn, p/z...
Kippenbouillon...
Alles bij mekaar, en dan heb je een soepje dus
Tofublokjes erin warmen
Gepolijste rode linzen zijn bijna altijd split, en dus soeplinzen
Ooit vond ik bij Aldi niet-split
Kookten niet kapot
Nooit meer gezien
Foto: linzen naar beneden gezakt...
Veldertjes
Velderwten, jonge kapucijners
Met paprika en verse worst
Olijfolie, puntpaprika sauteren, uit de pan
Olijfolie en boter, en de worst op laag vuur aan beide zijden bruinen
Daarna op heel laag vuur en onder een deksel garen
Het vet van de worst, ui, knof, een pepertje, peterselie...
Milde ajvar (paprikapuree van bij de Turk)...
(Nooit met hete ajvar koken; milde + een pepertje is stukken lekkerder)
Runderbouillon en wat Fino...
Proef op p/z
+ de worst in stukjes...
+ de veldertjes...
+ de paprika...
Witte bonen
Met stukjes vanglap en wortel
Ik sneed een hele vang, vanglap + vinkelap + tussenliggend + aanhangend, 4.5 kilo, uit, en had dus wat afvalstukjes
Wortel bijna gaar koken, liefst kleine in stukjes
Olijfolie, ui, knof...
Pot witte bonen erbij en epazote (vers of poeder)...
Even roeren, wat witte wijn, wat sudderen
Proef op p/z
Iig wat Worcester erbij
Wortel erin afgaren en ondertussen de stukjes vanglap in boter bakken
Bakvet door de bonen
Friese woudbonen
Geel-grijze "witte" bonen
Met fijne rib en rode kool
Bonen weken
De fijne rib vacumeren en zeven uur op 65°
Wat spekjes bakken, soepgroenten (zie boven) met ui en knof daarin bakken, bonen, bouillon, malaga, bonenkruid, laurier
De bonen garen
Boter, ui, knof...
Rode kool, rode wijn, bouillon, wat rozenharissa...
Als de kool gaar is, de saus wat inkoken en eventueel binden
De fijne rib bakken in boter, en de bonen warmen
Foto kwijt