Foto's van inkopen
Vandaag en morgen spul wat je bij Jumbo wel en bij AH niet vindt
Limburgs zuurdesem rog
Eerst even dit
Zie een inkijkexemplaar van het schitterende kookboek En vlees én vis op de pagina Publicaties van Uitgeverij ViesLekker
Alle links hier openen in een nieuw venster
1080 Recetas de cocina
1080 recepten
Simone Ortega
1972, 730 pagina's, 1.131 recepten
(Ortega was getrouwd met een zoon van Ortega y Gasset)
Spaanse klassieker
Ook in het Nederlands vertaald
Kan direct bij het oud papier
Bij elk gerecht staan drie wijnglaasjes, waarvan er een of twee of drie gevuld zijn
Van links haar rechts: je kan er witte wijn / rosé / rode wijn bij drinken
Kijk, dat bedoel ik
Het mooiste recept erin ga ik hier een dezer dagen uitgebreid neerpennen
Je haalt mooi ronde groene paprika's uit
Ongekookte rijst erin en daarop aangemaakt gehakt
Wat bloem op het gehakt en inwrijven met geklutst ei
Op zijn kop kort bakken
Olijfolie, sjalot, knof...
Bloem... Safraan... Water (ik doe half water half witte wijn waarin de saffraan getrokken heeft)
Inkoken met wat bouillon (met peper, doe ik)
Paprika's in een ovenschaal, ingevet met olijfolie, opening naar boven weer
Vloeistof door de draaizeef (doe ik niet) en in de paprika's gieten
Tot aan de rand aanvullen met bouillon indien nodig
Kwartiertje in de oven
Hoofdingrediënt bouillon van rundvlees en groenten
AH heeft enkel (we hebben het over huismerken) vleesfond
Hoofdingrediënt varkensvet...
Maar wel 40% duurder...
Dat is het lekkere van Albert Heijn...
Groot boek van Frankrijk aan tafel
De Franse regionale keuken per streek
Courtine
1982, 620 pagina's
Courtine is ook auteur van een fraaie trilogie
Zola aan tafel
Balzac aan tafel
Simenon en Maigret gaan aan tafel
Alle gerechten die voorkomen in deze boeken, waarin veel wordt gegeten
Het boek is een tegenhanger van dat van een van zijn vrienden, Curnonsky
Recettes des provinces de France
Recepten uit de Franse provincies
(Zowel Curnonsky als Courtine waren met Simenon bevriend)
Culinair verhaal over de provincie
De wijnen
De kazen
De recepten
Favre schreef het beste culinaire woordenboek,
Escoffier het beste boek over de klassieke Franse keuken
Courtine het beste boek over de regionale Franse keuken
De Pomiane het leukste boek over de Franse keuken
Schmand
In Rusland smetana
Veel en veel mooier dan zure room
Eén keer blini met kaviaar en smetana en je eet ze nooit meer anders
Le conseiller culinaire
In (goede) vertaling De raadsman in de kookkunst
Uhh, vertaald naar het Vlaams, ja
Clément
Brussel 1962, 1.180 pagina's
Een vriend kocht het laatst
Die zit nu aan te hikken tegen "Snijd de melanzanen in teerlingen", "Bak de pladijs in een kastrol", "Voorgerecht van kampernoelies met hesp", "Het werken met beuling en pensen"
Uit de Vlaamse editie, die ik ooit erfde
"Croquetten eenvoudig vrouwtje"
"Paardentong geeft een bouillon die goed gelijkt op kippebouillon"
Filet américain maakt hij met paardenbief
"Worst zonder naam"