Gebroken matze
Matzeballen in kippensoep
Zie het recept hier
Ff scrollen
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Schelpdieren à l'antiboise
Frankrijk
Doe een gelijke hoeveelheid venusschelpen en kokkels in een pan en giet er droge witte wijn bij
Doe er wat vierkruidenmengsel bij, en kleine hoeveelheden van zeer fijngehakte salie, basilicum, rozemarijn en bieslook
Breng langzaam aan de kook en laat de schelpen opengaan
Hak kervel en dragon fijn, roer er flink mosterd door en eigeel, en maak er met olijfolie een soort mayonaise van
U hebt ongeveer 1/3 kom nodig op twee liter ongeopende schelpen
Werk de uitgehaalde schelpdieren door deze mayonaise
Houd enkele schelpdieren ín de schelp apart als garnering
Matzeballen
Gevulde varkenspoten
Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze bijna uit elkaar beginnen te vallen
Haal de botjes eruit en een deel van het vlees
Hak het vlees fijn en meng met stukjes rauwe foie gras, rauwe maar ontvliesde zwezerik en stukjes rauwe kip
Vul daarmee de pootjes en bind ze dicht
Kook zachtjes een minuut of 20 in kippenbouillon
Matzeballen in Joodse kippensoep
Groente ravioli
Maak de vulling voor de ravioli door een mengsel te maken van vier delen Ricotta, een deel Parmezaan, drie delen gepureerde goed uitgelekte of uitgeknepen of uitgedrukte groenten, twee delen geroosterde broodkruimels en p/z
Kruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en salie
Groenten: biet, pompoen, geblancheerde en daarna koud gespoelde en goed uitgelekte spinazie (voeg daar geweekte rozijnen en/of geroosterde grof gehakte pijnboompitten aan toe), prei
Koolvis
Thaise viskoekjes
Zie het recept hier
Ff scrollen
Paling in het groen
België
Haal stoofpaling uit, stroop en snijd in duim-lange stukken
Was flink groene kruiden (peterselie, kervel, selderijblad, zuring) en wat dragon en salie, en verwijder de stelen
Hak alles fijn en bak ze aan op middelhoog vuur in boter met z/p
Bak de paling rondom aan in dezelfde pan en voeg dan een scheut visbouillon toe en een scheut witte wijn
Laat de paling gaarstoven met wat laurier op halfhoog vuur; de vloeistof moet ondertussen inkoken
Roer door wat van de kookvloeistof goed losgeklopt eigeel, mengen goed, en bind de kookvloeistof op laag vuur met dat mengsel
Breng op smaak met citroen en proef weer op z/p
Net als dat ze Amigo en Sinjoren zeggen is dit recept een reliek van de Spaanse bezetting
Merluza en sala verde, heek in groene saus
Toscaanse kaasballetjes
Meng 500 gram ricotta met 350 gram goed uitgelekte geblancheerde spinazie, en kruid met nootmuskaat
Kneed er een rauw ei door, maak balletjes en pocheer die in kokend licht gezouten water
Serveer met boter waarin salie zachtjes is gebakken, en met Parmezaan
La Courtine
Wiki zie hier
Heenreis zie hier
Rijk de Gooyer hoor hier