maandag 2 maart 2020

Salie



Gebroken matze
Matzeballen in kippensoep
Zie het recept hier
Ff scrollen
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster


Schelpdieren à l'antiboise

Frankrijk



Doe een gelijke hoeveelheid venusschelpen en kokkels in een pan en giet er droge witte wijn bij

Doe er wat vierkruidenmengsel bij, en kleine hoeveelheden van zeer fijngehakte salie, basilicum, rozemarijn en bieslook

Breng langzaam aan de kook en laat de schelpen opengaan

Hak kervel en dragon fijn, roer er flink mosterd door en eigeel, en maak er met olijfolie een soort mayonaise van
U hebt ongeveer 1/3 kom nodig op twee liter ongeopende schelpen

Werk de uitgehaalde schelpdieren door deze mayonaise

Houd enkele schelpdieren ín de schelp apart als garnering



Matzeballen


Gevulde varkenspoten


Kook varkenspoten die in de lengte opengespleten zijn in water met verse salie en zout tot ze bijna uit elkaar beginnen te vallen

Haal de botjes eruit en een deel van het vlees

Hak het vlees fijn en meng met stukjes rauwe foie gras, rauwe maar ontvliesde zwezerik en stukjes rauwe kip
Vul daarmee de pootjes en bind ze dicht

Kook zachtjes een minuut of 20 in kippenbouillon



Matzeballen in Joodse kippensoep


Groente ravioli


Maak de vulling voor de ravioli door een mengsel te maken van vier delen Ricotta, een deel Parmezaan, drie delen gepureerde goed uitgelekte of uitgeknepen of uitgedrukte groenten, twee delen geroosterde broodkruimels en p/z

Kruid met kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en salie

Groenten: biet, pompoen, geblancheerde en daarna koud gespoelde en goed uitgelekte spinazie (voeg daar geweekte rozijnen en/of geroosterde grof gehakte pijnboompitten aan toe), prei



Koolvis
Thaise viskoekjes
Zie het recept hier
Ff scrollen


Paling in het groen

België



Haal stoofpaling uit, stroop en snijd in duim-lange stukken

Was flink groene kruiden (peterselie, kervel, selderijblad, zuring) en wat dragon en salie, en verwijder de stelen

Hak alles fijn en bak ze aan op middelhoog vuur in boter met z/p

Bak de paling rondom aan in dezelfde pan en voeg dan een scheut visbouillon toe en een scheut witte wijn
Laat de paling gaarstoven met wat laurier op halfhoog vuur; de vloeistof moet ondertussen inkoken

Roer door wat van de kookvloeistof goed losgeklopt eigeel, mengen goed, en bind de kookvloeistof op laag vuur met dat mengsel

Breng op smaak met citroen en proef weer op z/p

Net als dat ze Amigo en Sinjoren zeggen is dit recept een reliek van de Spaanse bezetting
Merluza en sala verde, heek in groene saus




Toscaanse kaasballetjes


Meng 500 gram ricotta met 350 gram goed uitgelekte geblancheerde spinazie, en kruid met nootmuskaat

Kneed er een rauw ei door, maak balletjes en pocheer die in kokend licht gezouten water

Serveer met boter waarin salie zachtjes is gebakken, en met Parmezaan





La Courtine

Wiki zie hier

Heenreis zie hier

Rijk de Gooyer hoor hier