Vandaag dus maar foto's van "ook bief"
Cap of ribeye
Binnenkort publiceer ik over deze hele hap "ook bief"
Ja, vanavond (althans: morgenavond, want ik schreef dit een dag eerder want vanavond kan ik nauwelijks nog lopen natuurlijk), vanavond eet ik in een sjieke Friese tent Tournedos Rossini
Ik noem nog geen namen want ik at er eerder nog niet en u zal het allemaal wel horen tzt
Geen moderne variant-flauwekul, nee, gedegen 19e eeuws klassiek vreten
Zie die tournedos hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Het wordt wat...
Eggs Benedict
Tournedos Rossini
Friese kazen (Bleu de Wolvega, hopelijk!)
Patisserie
Burp...
Bief gerechten vandaag!
Flat iron steak
Sateh manis
Sateh van rundvlees
Maak een marinade van ketjap manis, iets ketjap asin, gehakte ui, idem knof, wat goela djawa, en limoensap
Kruid met sambal oelek, versgemalen korianderzaad en geraspte droge gember
Marineer hierin blokjes biefstuk minstens een uur op een niet te koele plek; roer regelmatig om
Steek aan stokjes en rooster de sateh, regelmatig bestrijkend met de marinade
Serveer met saus van de marinade
Wat opkoken, afproeven, en binden met maizena
Kettinghaas
Afsnijsel, ja
Maar lekker!
En goedkoop!
En goedkoop!
Steak au poivre
Breek flink zwarte peper met een klap van het koksmes
Wrijf biefstukken in met die peper
Bak de biefstukken in olijfolie met wat boter, regelmatig draaiend
Haal uit de pan en houd warm
Giet het vet uit de pan, niet het braadvocht; dat kan als je voorzichtig giet
Giet een scheut armagnac in de pan, warm op en flambeer
Zodra het vuur gedoofd is een flinke scheut droge mooi volle witte wijn in de pan gieten, aan de kook brengen en de aanbaksels losschrapen
Kook voor de helft in
Voeg room toe, ongeveer twee maal de hoeveelheid van de wijn
Breng aan de kook en kook in
Proef op zout
Serveer met het vlees, maar dat dacht u al
Lapje van de lende
Fondue Bourguignon
Uit de mode geraakt
Gebruik druivenpit-olie voor de fondue
Gebruik biefstuk van de haas, die goed gehangen heeft
Goede "tournedos-puntjes" zijn prima
Maak veel sausjes en zo
End of ribeye
Als ik het spul bespreek dan ook het verschil met ribeye
Biefstuk met anchoïade
Maak anchoïade (dus)
Laat een oven waarin een gril zo heet mogelijk worden
Bestrijk brood met de anchoïade, leg er niet te dikke biefstukken op, schakel de oven uit en zet de gril aan en plaats het brood met de biefstukken zo dicht mogelijk onder de gril
Draai de biefstukken vrij snel (op het brood, niet mét het brood)
Draai nog een keer als ze bijna gaar zijn (dat is vrij snel!)
Anchoïade
Week ansjovis uit de pekel(dus!) in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog
Blend met peterselie en wat sjalot
Maak er met olijfolie een "mayonaise" van
Breng op smaak met citroensap en peper
Dit is (Spanje) boraja [boorÀchaa]
Bernagie, maar pas op
Bernagie, hier, groeit heel anders
Niks die mooie stengels
En die stengels zijn juist zo ongelofelijk lekker...