maandag 3 juni 2019

Kookboeken, algemeen



Asperges uit de oven
Halfgare asperges in een ovenschotel



De Volkskeuken en twee shitboeken



Van

De Volkskeuken

 Zou ik nog de recepten van Sylvia Witteman bespreken

(De enige goeie erin; de rest is voornamelijk gezeur van Otto Kleynejan en van de Nepchinees)

Het boek is trouwens het kerstgeschenk van PCM uitgevers 2005


Ze komt moeilijk op stoom (of op stoot, dat kan ook), want het eerste recept staat op pagina 14 en het tweede op 132
Ja, of ze heeft weinig soep en voorgerechten ingeleverd, ook dat kan ook


Garnalensoep

"Voeg de koppen en de schillen toe"
Ik gebruik altijd óók hele gehakte rauwe garnalen
Ook bij garnalenkroketten


Kip

Dat de Volkskrant schrijft dat dure en goedkope gekookte kip even lekker smaken, maar gebraden niet

Ja, kijk eens, als je twee kipfilets in een liter koud water flikkert... Daar zal het wel aan liggen


Gefrituurde kip

Ja, Kentucky fried chicken

Dat is hetzelfde als Pollo Gloria, en het lijkt op Portugese kip aan het spit: inwrijven met citroen, laten liggen, herhalen, inwrijven met olie met kruiden erdoor



Sjalot-knofspul erover en daarna flink gesmolten zoete boter
In de oven



Stoofpot van zuurkool

"zuurkool met kip, lam, gans of fazant"

Lam ken ik niet en enkel merguez lijkt me lekker

Alles wat ze toevoegt is goed, enkel wat tomatenpuree, dat deed ik nog nooit, dat gaan we doen

Gedroogde paddo's, ook prima, maar dat zou ik niet met die tomatenpuree combineren

En in plaats van jenever gebruik ik peket


Pasta met cantharellen

"aanbraden met uien en spek"

Met knof en sjalot en spek zou ik zeggen

En ja! Room erdoor!


Chocoladewentelteef

Met chocoladecroissants

Dat heet Chocolatine in Zuid- en Pain au chocolat in Noord-Frankrijk


Rabarberfool

"Rabarber was nog maar enkele decennia geleden na de winter het eerste vitaminerijke gewas"

Volgens mij is dat nog steeds zo, als je import niet meerekent


Boleten op brood

Rauw

De stelen prima, maar de hoeden, dat is zonde, die winnen als je ze wat sauteert

Trouwens die rauwe stelen liever in een salade, met wat walnotenolie erover



Zalm bakken in zoute boter


 Gaan we wat maken?

Jaha!


Zoervleis

(niet Zoer vleis) maar dan nu eens met azijn en niet zoals ik enkele keren deed met gehakte zilveruitjes uit het zuur


Kip met anisette


Rode poon met Pernod saus

Ja, in de keuken Pernod en in het glas Pastis


Gemarineerde kip

Met ook mosterdpoeder

Ik heb heel wat gemarineerde kip gemaakt, dijfilets, vleugels, maar nooit met ook mosterdpoeder



Met naan


Ik heb nog twee boeken liggen die ik kreeg omdat ze in een partijtje zaten

Alle twee flut


Grootmoeders Kookboek

NB Dat is niet het aardige boek Grootmoeders Kookboek / 1000 recepten anno 1900 maar een lor van Lekturama


The Best of Cooking

330 pagina's 330 keer niks