dinsdag 4 juni 2019
Vijf keer rijst!
Ponni rijst
Met mosselen, bosui en sake
Ponni rijst (Indiase winkel) gebruik je eigenlijk dóór een curry, daar waar je lange basmati náást een curry serveert
De rijst wassen, en koken als gewone rijst, 11 minuten
Afgieten, koudspoelen
Rijstkaf olie, sjalot, knof, gemberwortel...
Bosui (niet de groene troep natuurlijk)...
Scheutje sake op laag vuur, shichimi togarashi (Japanse winkel of betere toko; pepermengsel) en Miso awase (gerst- en rijstmiso)...
Flink sake, mosselen, hoog vuur, omschudden...
Rijst warmen in de magnetron
Bord, mosselen met bosui, wat geroosterde sesamolie erover (koop je in Duitsland of Koreaanse bij de betere toko) en wat gesnipperde geroosterde nori
Rijst ernaast met wat kookvocht erover
Surinaamse rijst
Met panir en snijbonen en kerrie-kokos
Snijbonen dus snijden, maar in sepjes ("Roma bonen heet dat)
In koud water
Na een tijdje afgieten, wat droogdeppen
Hete pinda olie, goed sauteren en uit de pan
Pinda olie, ui, knof...
De rijst erin sauteren...
Kerrie malayu (of andere iets pikante kerrie met niet teveel eigen smaak)...
Kippenbouillon...
Snijbonen...
Rijst en bonen garen...
Kokos (in welke vorm dan ook...
Proef
Blokjes panir erin warmen
Pilav rijst
Met kip en paprika
Marineer kipdijfilets in Light soy, geperste knof, chili olie (liefst Szechuan), acacia honing, sinaasappelsap, appelazijn, scherpe mosterd
Regelmatig draaien
Maiskiemolie, paprika sauteren en uit de pan
Maiskiemolie, rode ui, knof...
De rijst erin sauteren met citroenpeper...
Kippenbouillon erbij en de rijst garen
De kip uitlekken, over (op bakpapier) en regelmatig bedruipen
Paprika bij de rijst warmen
Kokosrijst
Met sojaballetjes en Koeping tikoes
Koeping tikoes, muizenoortjes, zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Sojaballetjes: Textured Vegetable Protein
Breek de paddo's in wat kleinere stukken en week in heet water
Week de sojaballetjes idem
Kook de balletjes in niet teveel vers water met zout en wat tamari (ruikt naar hondenbrokken maar dat trekt weg)
Proef af en toe of ze al eetbaar zijn
Afgieten en droog laten dampen
De paddo's lekken en wat droog deppen
300 gram pandanrijst, 400 cc kokosmelk en 150 cc water aan de kook met zout
Kookt: omscheppen; zachtjes laten pruttelen
Eventueel tijdens het koken wat water toevoegen
15 minuten ongeveer
Pinda olie, ui, knof, Spaanse peper...
Paddo's...
Balletjes...
Basmati
Met tempeh en sperziebonen
Oesih van tempeh heet dat
Sperzie klein, water
Afgieten, droogdeppen, pinda olie, opbakken, kippenbouillon, garen, uit de pan
Pinda olie, ui, knof, laos (vers natuurlijk)...
Sambal badjak...
Koenjit, ketoembar, djinten (uhh, korianderzaad vers gemalen, en komijn vers fijngewreven)...
Kippenbouillon, santen...
Gebroken sereh en djeroek poeroet (uhh, citroengras en kaffir lime blaadjes)...
Tempeh in kleine blokjes, kleiner dan dobbelstenen
Erbij...
Rijst koken
Sperzie warmen in de saus...