zondag 5 mei 2019

Zoete aardappel!



Char siu (echte!) met Beijing noodles


Zoete aardappel

sweety patati, bataat


Familie van de Heggewinde
Zie Heggewinde hier
Zie de bataat hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)


Als aardappel klaarmaken, op alle manieren.

Net als aardappel kan bataat ook pas ná het koken geschild worden.



Beschuitebollen uithollen, bakken, vullen met ragoût, bakken


Zoete aardappel met bakbanaan


Verhit wat boter en wat olie in een stoofpan

Voeg stukjes zoete aardappel toe, idem bakbanaan, ui, knof en eventueel blokjes gekookte ham (of beter nog gekookt zoutvlees)

Laat vijf minuten op hoog vuur bakken, steeds roerend

Voeg bouillon toe tot alles onderstaat, breng aan de kook en laat een minuut of 10 zacht doorkoken

Roer er wat boter door, wat groene kruiden, en breng op smaak met p/z



Paksoi met saus van blauwe kaas


Meiknolletjes met zoete aardappel


Snij de knollen in blokjes, leg ze in een ingevette ovenschaal, en giet er sinaasappelsap over tot de blokjes onderstaan

Bak een uurtje op 175 graden


Variant

Voeg ook gedroogd fruit toe

Gebruik dan wat meer sap en controleer of sap toegevoegd moet worden.



Portugese worsten proeverij


Gefrituurde zoete aardappel


Kook schoongeborstelde ongeschilde zoete aardappel een minuut of 10 in water met iets zout

Laat ze uitlekken en afkoelen

Schil ze en snijd ze in blokjes

Paneer de blokjes met bloem, dan losgeklopt ei, en dan fijn cornflakes-kruim

Frituur op 190 graden tot goudbruin

Laat uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout

 
Zoete variant

Bestrooi met suiker en kaneel



Roodbaars


Zoete aardappel uit de oven


Schil de aardappelen en snijd in regelmatige maar zo groot mogelijke stukken

Hussel in een ovenschaal door olijfolie, kruid met p/z en rozemarijn

Bak goudbruin op 190 graden