Bakje voor ragoût, gemaakt van een beschuitbol
Brood en pasta
Elizabeth David
English Bread and Yeast Cookery
Een pil van bijna 600 pagina's
1977
Enorm uitgebreid
Malen, soorten meel, gist, zout, vloeistoffen, toevoegingen, ovens, broodfabrieken, broodvormen, bakvormen, bloem opslaan, brood bewaren, gewichten, temperaturen, kosten
En dan 16 hoofdstukken recepten
Vreemd
Patent flour is in Engeland wat hier patisseriebloem heet
Ze is een van de weinigen die weet dat brood boven de 54° niet rijst door de gist maar door de belletjes
En inderdaad, geen suiker toevoegen aan verse gist
Een foutje
Je maakt mooie blinis met 100% boekweitmeel, niet 50/50
Met 50/50 maak je klassieke Nederlandse pannenkoeken
Nou ja, twee foutje
Je serveert ze niet met zure room maar met smetana
Een mooi boek stond erin aangeprezen
Harvest of the Cold Months
A social history of ice and ices
Besteld
Droge dadels
Lijken gewone maar zijn veel droger
Gaan we wat maken?
Jaha!
Eindelijk ga ik eens aardappelbrood en rijstbrood maken
Brood met sojabloem erdoor
Heeft een gemout effect
Zo'n brood uit een bakvorm, wat zo'n gewelfde kop krijgt, maar dan mooier omdat je twee plakken deeg staand naast elkaar in de vorm hebt gezet
Er zal wel wat olie tussen gaan; stond er niet bij
Zoet zuurdesem roggebrood
Gerstbrood
Salt-rising bread
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Havermeel pannenkoeken uit Wales
Cornish safron cake
Hmmmmm....
Muizenoortjes, geweekt
The Geometry of Pasta
2010
Het is wat de recepten betreft niet zo'n best boek, maar wel om na te zoeken wat er wordt gegeten met welke pasta
Geen register want "de pasta staat er alfabetisch in", maar ja, bij elke soort een stuk of 10 andere namen en die natuurlijk niet alfabetisch
Erg slecht is dat
Zuid Italië verse pasta van gries, met de hand gemaakt
Centraal-Zuid machinale droge pasta
Centraal-Noord en Noord verse pasta met ei
Bij elke pastasoort een tekening ervan, maar dat is artistieke flauwekul
Fijne pasta, lichte saus, relatief veel saus
Grove pasta het tegenover gestelde en de saus olie-achtiger
Vine tomato?
O, trostomaten natuurlijk
Verse trostomaat voor lichte saus, idem + blik voor medium saus, blik voor zware saus
Pasta naam, recept, formaten, synoniemen, verdere saus suggesties
Ik schreef er heel wat opmerkingen in waarmee ik u niet zal vermoeien
Canederli zijn geen Knödel maar Semmelknödel (in canderli zit trouwens ook kaas)
Vincotto is niet vergelijkbaar met balsamico; Vincotto agridolce is dat
De corzetti die ze laten zien: dat heet Corzetti stampati; je hebt namelijk ook totaal andere Corzetti polseverasca
Enzovoorts
Een saus met venkelpollen...
Baby chard?
O, kleine korte snijbiet
Klaar om sous vide gekookt te worden
En? Gaan we iets maken?
Zoals gezegd: het boek is mooi om sauzen bij pasta's te vinden, maar gebruik het als aanwijzing
De recepten zijn wat raar dikwijls
Bucatini met tam konijn
Saus tomaat, witte wijn, veel peterselie
Capelli d'angelo met boter, parmezaan en citroen
Idem, waar je nestjes van maakt na het koken en die je dan frituurt
Die pasta gaat, vóór dat nestjes maken, door ei met geraspte caciocavallo en broodkruimels
Pasta fritta alla siracusana
Dischi volanti met oesters en prosecco
Gomiti met langoustines, saffraan en witte wijn
Paccheri met inktvis in pikante tomatensaus
Ravioli met Tocco genovese erin
Een soort runderstoof met merg, bleekselderij, wortel, tomaat, gedroogd eekhoorntjesbrood
Spaghetti met ei, peterselie en bottarga
En met broodkruimels, bottarga, citroen en peterselie
Sepia, schoongemaakt