Maar de foto's gaan niet over patatten vandaag
Polenta laten opstijven in een cakeblik
Zie de eerste aflevering hier
Alle links hier openen in een nieuw venster
Aardappelpuree
Iers
Maak aardappelpuree met karnemelk, boter, zout en veel bieslook
Karnemelk: dat moet wel echte karnemelk zijn...
Aardappelkroketten
Maak dikke aardappelpuree
Spuit er met een spuitzak kroket-dikke stengels van en laat die goed koelen, tegen het bevriezen aan
(Neem een weggooi spuitzak en knip er een stuk af)
Snijd er kroketten van, en laat weer goed koelen
Haal achtereenvolgens door bloem, goed met iets water losgeklopt ei en paneermeel
Laat weer koelen vóór het frituren
Ragù napoletano erover
Hasselback aardappelen
Hasselback, dat is een hotel ergens in Skandinavië
Snijd flinke aardappelen in de lengte doormidden
Platte aardappelen snij je over het platte vlak
Snijd plakjes van de halve aardappelen, een halve centimeter dik, maar zo dat die plakjes nog net aan elkaar vastzitten aan de platte kant
Of gebruik niet te grote hele aardappelen, leg die in een soeplepel en snij tot op de lepel
Leg de aardappelen 10 minuten in niet al te koud water
Leg in een ovenschaal (in tweeën gesneden aardappelen met de platte kant naar beneden)
Bedruip met olijfolie (flink; de bodem van de schaal moet net vet zijn)
Leg flink grove stukken knof op de bodem van de schaal
Er wordt ook wel gewerkt met schijfjes knof tussen de aardappelschijven gestoken, maar dit werkt mooier
Bak in een hete oven en bedruip regelmatig met de olie/knof
Voeg eventueel af en toe wat bouillon toe
Het lijkt simpel maar op een of andere manier smaken die aardappelen beter dan schijfjes met olie en knof uit de oven
Serveer met lamsbout of zo...
Olijven en majoraan
Kastanje-aardappel puree
Koop kastanjepuree in blik of maak het zelf
Maak de puree handelbaar met bouillon, en werk er geperste knof door
Maak een qua volume gelijke hoeveelheid puree van aardappel, zonder toevoegingen
Meng met de kastanjepuree
Breng op smaak met boter, room, z/p en nootmuskaat
Als het te zwaar wordt, voeg dan wat bouillon toe
Houd de puree warm
Bak sjalotten in boter en werk door de puree
Kastanjepuree
Kastanjes inkruisen, poffen, pellen, ontvliezen
In bouillon koken (gelijke volumes) met in de lengte doorgesneden tenen knof, totdat je er met een vork makkelijk in kunt prikken
Knof eruit, draaizeef en eventueel ook nog blenden
Kijk; in tegenstelling tot Ragù bolognese kan dit niet tegen de oven...
Dat schift
Door mekaar roeren en smaakt prima
Parmezaan erover malen
Aardappelen met cheddar en lente-ui
Aardappelplakken half gaar koken in groentebouillon (bewaren!)
Gebruik iets kruimige soort
Afgieten, koudspoelen
Lente-ui grof snijden en door goede olijfolie husselen
Ovenschotel invetten met goede olijfolie, aardappelplakken erin, lagen makend met cheddar
Op die lagen lente-ui, zwarte peper, nootmuskaat
Wat milde olijfolie, ietsje ui, lombok, knof...
Laat redelijk afkoelen, flink crème fraîche erdoor, wat rauw ei erdoor, over de aardappelen
In de oven tot mooi gekleurd
Smaakt werkelijk fantastisch
Neem voor die Cheddar gewoon die uiterst goedkope oranje plakjes "processed cheese", "Schmelzkäse"