dinsdag 21 mei 2019

Lente! (2)



Vandaag mijn stamkroegen
Hier Bordeaux



Na enkele

beetje-lente recepten

enkele dagen geleden (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster) vandaag

iets-meer-lente recepten



Bouillon met schaal- of schelpdieren-kookvocht


Als u schaal- of schelpdieren kookt, bewaar dan de bouillon!

Bak in wat boter selderijblad, peterselie, sjalot, wortel en prei
Die er water bij en laat lang zachtjes sudderen
Stamp na een half uur de groenten fijn en laat nog een half uur sudderen

Zeef en breng op smaak met versgemalen knoflookgranulaat en p/z

Kook er de schaal- of schelpdieren in

Overweeg om de bouillon ook nog te laten trekken met extra schaal- of schelpdieren, de schaaldieren grof gehakt

Haal door een fijne zeef

Maak een mooie bouillon met 1/3 kookvocht, 1/3 kippebouillon en 1/3 droge witte wijn

Kook in



Amsterdam
Niet naartoe gaan want dat is een hoerenkit


Kokkels in groene saus

Baskenland



Week saffraan in wat witte wijn

Was verse kokkels (ook wel venusschelpen) terwijl je het vergiet continue goed schudt, zodat ze niet open gaan
Begin met schudden en draai dan pas de kraan open

Doe ze in een steelpan met weinig water, wat zout en laurier, en breng snel aan de kook, steeds omroerend
Als de kokkels open zijn giet u ze af; kookwater bewaren

Bak in olijfolie gehakte sjalot en flink wat gehakte peterselie aan

Giet er op laag vuur het gezeefde kookwater bij en een scheutje witte wijnazijn en breng aan de kook

Voeg geweekte saffraan met het weekwater toe, kook in en bind met beurre manié
Proef op zout

Warm de uitgehaalde kokkels op in de saus

Zit er zand in de kokkels, koop ze dan voortaan ergens anders



Arsac dus...


Macaroni met lauriersaus

Naar Sophia Loren



In olijfolie hamvetstukjes uitbakken en uit de pan halen

In dezelfde pan wat fijngesneden ui en wat wortel aanbakken, wat vet afgieten, wat boter erbij en daarin stukken tomaat en stukjes knof bakken

Prakken, rode wijn en bouillon erbij, en inkoken met flink verse laurier

Op smaak brengen met marsala en room, en proeven op p/z

Serveren bij kleine pasta (van harde tarwe natuurlijk, als het droge pasta is), met de spekjes



Nijmegen


Midden-oosterse salade


Garneer sla met schijfjes wijnblad-dolmas, pepers uit de pekel, zwarte olijven en jonge en oude Turkse Feta (çiftlik)

Serveer met rozijnenazijn of dadelazijn (de betere Turk) en olijfolie



Castelnau-de-Médoc


Pasta e fagioli
Italië dus

Pasta met bonen


Week en kook cannellini bonen, of koop ze in blik

Kook vrij kleine pasta, met vrij veel zout

Bak uien in olijfolie

Bak ook knof mee en een gedroogd rood pepertje, fijngehakt

Maak er een tomatensaus van (dat moet bekend zijn)

Bonen erdoor, pasta erdoor en serveer met mooie vers geraspte kaas erover



Groningen, Der Witz