Zuppa pavese
Mooie groentesoep maken op basis van kalfsbouillon
(Veel gehakt kalfsschouderblad!)
Zie de eerste aflevering van deze veelbecommentariëerde serie hier
(alle links hier openen in een nieuw venster)
All y pebre
Dat betekent knof en Spaanse peper
Oost-Spanje
Bij paling bv.
Week saffraan in witte wijn
Maak in een vijzel of blender een puree van knof, amandelen (geen bittere, en zonder bruin velletje), peterselie en de geweekte saffraan met de weekwijn
Voeg toe aan een stoof van vis en laat garen
Serveer met rijst
Geroosterd brood
Naar beneden drukken
Eigeel
Vermout saus
Bij artisjok bv
Natuurlijk altijd en enkel en alleen met Noilly Prat maken
Zoute boter, sjalot, geblancheerde knof...
Versgemalen witte peper...
Room...
Wat inkoken
Flink Noilly Prat en wat inkoken
Proef op zout (Worcestershire?)
Soepgroenten erop scheppen
Kerriesaus
Voor als je kerrie gebruikt, en het dus niet zelf samenstelt
Bak ui en knof in arachide-olie
Eventueel verse gember en/of laos gebruiken (als knof verwerken), in plaats van die ingrediënten in het kerriemengsel
Daoen salam en daoen djeroek poeroet fijngewreven meebakken als het gedroogd is; vers heel meebakken en later eruit
Op laag vuur kerrie toevoegen met wat zout en goed omroeren
Welk kerriemengsel? Tsja...
Wat vloeistof erbij (bouillon, rijstwijn, witte wijn...) en inkoken
Eventueel eerst bloem erdoor en zo een gebonden kerrie-saus maken
In beide gevallen al of niet met kokosmelk of -room
Vlak voor het gebruik versgemalen gepofte fenegriek erdoor en eventueel nog wat kerriepoeder
Bouillon en geraspte kaas erop
Tomatensaus met witte wijn
Olijfolie, spekblokjes...
Ui en even later knof erbij...
Grof gesneden heel rijpe tomaten erbij (als de tomaten niet aan de plant gerijpt zijn, dan ook wat suiker erbij)...
Ja, of -altijd goed- tomaten uit blik, maar doe dat dan ná de volgende regel
In het midden op de kale bodem van de pan tomatenpuree bakken
Tomatenblokjes uit een pak gebruiken? Dan pas nu erbij
En altijd groene kruiden...
Chinese witte wijn erbij of droge witte wijn met een scheut medium sherry, een of twee kippenbouillon-blokjes en peper
Na een tijdje de tomaten prakken indien nodig, en de saus proeven
Stukjes droge zwarte olijven erdoor
Woehahahahahaha!!!!!!!!!!!!!!!!!
De varkensbuik van Yvette!!!!!!!!!!!!!!!
Sriracha
Pepersaus, Thais
Snij rode pepers in vrij grove stukken
Gebruik Spaanse, of als het heter moet zijn rawit of nog heter de hete madame Jeanette
Voeg op 15 pepers een eetlepel grof zeezout toe en voeg dan witte rijstazijn toe, tot de pepers net onder staan
Voeg per drie pepers een grofgesneden knofteen toe
Laat 24 uur op een koele plek staan en roer regelmatig om
Breng het aan de kook met een stuk palmsuiker, formaat als volume van de knof
Laat een minuut of vijf sudderen, regelmatig roerend
Laat koelen
In de blender en lang en goed blenden
De saus wordt in het algemeen door een fijne zeef gedrukt vóór gebruik
Knor!
Hahahahahaha!
Hahahahahaha!
Zie de volgende aflevering hier