woensdag 19 september 2018

Het lekkerste met:



Het café-restaurant van het Grand Théâtre in Bordeaux
Mijn favoriete lunchplek



Rijst!


Zie de eerste aflevering van deze Lekkerste met-serie hier 

(alle links hier openen in een nieuw venster)


We hebben
* gestoofd
* gegrild
* gekookt
* gebakken
* gefrituurd
* gestoomd
* gebraden
maar natuurlijk springt er niet altijd een rijstgerecht uit...
Gefrituurde rijst?? Ik heb wel eens iets gelezen van rauw gefrituurd, maar daar weet ik verder niks van




Gebakken rijst

Rijst anders

Simpele, paella- à risotto-achtige bereidingswijze; pilaf, zeg maar


Bak in olijfolie ui en knof even aan

Voeg flink soepgroenten toe (ui, knof, prei, peterselie, wortel, selderijblad en niks anders), en laat omroerend even aanbakken

Kruid met peper, versgemalen korianderzaad, fijngewreven venkelzaad, piment, kruidnagel, nootmuskaat, wat je wil
Gebruik je ook groene kruiden, voeg die dan toe nadat je de bouillon hebt toegevoegd

Doe er long grain rijst bij, Surinaamse of Amerikaanse

Roer om terwijl ook de rijst goed aangebakken wordt

Giet er bouillon bij, eventueel voorafgegaan door een scheut witte wijn, roer om en laat de rijst garen

(Dit systeem kan je ook op droge pasta toepassen)




Gestoofde rijst

Rijst met doperwten


Risi e bisi, Venetië


Smelt boter in een braadpan en doe daar gehakte ui bij en gehakt rookspek

Breng in een sauspan vleesbouillon aan de kook

Doe risotto-rijst in de boter en bak kort aan

Giet er een flinke scheut bouillon bij en blijf omroeren op hoog vuur, een minuut of vijf

Giet er dan steeds wat van de bouillon bij tot je voldoende vloeistof
in de pan hebt om de rijst in te kunnen koken; het eindresultaat moet meer soepig dan risotto-achtig zijn

Ben je halverwege, voeg dan diepvries doperwten toe

P/z, en roer er geraspte Parmezaan door

Bestrooi met gehakte peterselie en laat vijf minuten van het vuur af staan vóór het serveren




Gekookte rijst

Gele rijst


Nasi kuning, Indonesië


Kook pandan rijst met zout, een stuk sereh-stengel, daoen pandan, daoen salam en flink koenjit

Thats it




Zoete rijst

Rijstevlaai, Limburg



Deeg
250 gram bloem
25 gram gist
2 eetlepels suiker
65 gram boter
1 deciliter melk

De melk even verwarmen, de bloem in een kom doen, en een kuiltje in de bloem maken
Daar de gist samen met een beetje suiker in doen
Even laten rijzen
Vanuit het kuiltje mengen
Het bolletje deeg een half uur laten rijzen op een warme plaats
Het deeg uitrollen over de plaat, flink stippelen met een vork, en een beetje panneermeel er overheen strooien
10 minuten laten rijzen.

Rijst
1 liter melk
3 eetlepels suiker
100 gram paprijst
3 eieren
1 vanillestokje

Melk laten koken met een gespleten vanillestokje, en 10 minuten laten trekken
Stokje eruit
3 eetlepels suiker en 100 gram paprijst toevoegen
Zachtjes laten trekken, ongeveer 10 minuten
Dooiers en eiwit scheiden
Dooiers met 1 eetlepel suiker opkloppen
Eiwit met 2 eetlepels suiker stijf kloppen
De eierdooiers door de afgekoelde pap roeren
Als laatste het eiwit door de pap roeren

De pap over de vlaai verdelen, en voorzichtig in de voorverwarmde oven zetten, 180°, 20 tot 25 minuten





Zie de volgende aflevering hier