vrijdag 22 september 2017

Kookboeken, landen (22)



Elixer d'Anvers
Dat zit in de hoek van Chartreuse, Liqueur de Hendaye en Izarra
(Ik wist niet dat je wel d'Anvers moet schrijven maar niet d'Hendaye)



Suriname, Afghanistan, India, Azië


Dit is een al erg lang lopende serie, met veel bezoek

Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)

Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende

Uren leesplezier, en dat zonder culinaire canards als van Kleynejan



How to make good curries

1970


Het boek zegt dat het niet Indiaas en Pakistaans is, maar world wide
Dat is flauwekul

Erg goed: van alle recepten worden de hoeveelheden ingrediënten Imperial, Metric en American aangegeven
Wat de auteur niet belet om te mompelen over tablespoons en cups...

Pakistaanse curries met geitenmelk

Curried apple soup ga ik maken
Maar ipv "cooking apples" gebruiken we stoofpeer

En ook een Birmaanse garnalen-bamboe curry gaan we maken

En kip gevuld met Korma

Coconut curried eggs maakte ik al

Red cabbage in lemon juice, wow

Pakoda's met ui, wow

Curried potato cakes, Waw!
(Aardappel met kerrie, reWaw!)(Ook West-Afrikaanse recepten!)




Laziez

Afghanistan

Zr jr (zonder jaar betekent dat)

Uitgave VisioSensis De Brink Groep


Een boek geschreven door iemand die zich zo nodig als "Ir" moet afficheren
Een vluchteling met een oogkwaal

Iemand die niet de moeite genomen heeft te verifiëren of bepaalde Afghaanse producten misschien onder een andere naam in Nederland te koop zijn

"kristalcitroen" dat heet citroenzuur
"achaar" dat heet atjar
"maash" dat heet mung
"charmasala" dat heet Garam masala
 "shalgham betekent knol", radijs ja
"naring" dat heet limoen

"200 gram lamsvet (wordt speciaal aangeraden voor magere mensen)"
"Zorg dat de telefoon niet gaat; de kok mag niet gestoord worden"
"Maanzaad en kummel zijn te koop in Afghaanse en Iranese winkels"
"1 eetlepel suiker (of een schepje Buisman)"



De Schelde!


Gaan we wat maken?
(Na zeer uitgebreide controle van het recept dan dus)


Ah! Eindelijk een recept waarin die Afghaanse gedroogde sinaasappelschil wordt gebruikt waarvan ik een enorme pot heb!
Kip pilav met noten en saffraan

En eindelijk een recept waarin die Afghaanse zure pruimenpasta wordt gebruikt (waarschijnlijk hetzelfde spul wat aan de basis van Tkemali ligt)
Lamsvlees met rijst en kekers

Nog een trouwens!
Lamsvlees met gele spliterwten en uien

Kebab van lamsgehakt waardoorheen kikkererwtenpuree

Gefrituurde koeken van rijstmeel en poedersuiker




Groot Surinaams Kookboek

1976

Erg goed, en waar laatst die rel over was (illegaal gekopieerd)
Ook veel kopie hier


Creools, Hindoestaans, Indonesisch, Chinees, Europees

Er staat altijd "een half rijpe madame Jeanet peper"
??

Klaroen (nou, dat heb je wel op de markt), bita 'wiri, agoema 'wiri, dagoeblad, jonge peperbladen, gezouten amsoi, kaisoi...

Papaja met zuurkool...

Zoetzuur van meloenschil!
Ja! Dat maakte de kokkin van mijn oma!
Die toch gewoon uit Hellimond kwam...




Gaan we wat maken?


Stoofpot van zoete aardappel, kouseband en bloedworst
(Bloedworst is erg populair in Suriname)

Petjil (Pecel in Indonesië), pindasaus, met zoals het hoort kentjoer
Maar ook met tamarinde en palmsuiker
Bij kouseband!

Rempah
Gehaktballetjes met kokos en koenjit
Ik ga het eerst vergelijken met Indonesische recepten

Chinese gebraden kip met vijfkruidenpoeder ("bruine Chinese poeder"; vreemd dat ze de Surinaamse naam Snees poeirie niet gebruiken, of zou dat Antiliaans zijn?)

Gepekelde limoen
Vergelijken met de Arabische!

Tempeh ("Timpe") goreng
Dat is een soort kroepoek van tempeh
Nooit geweten hoe je het maakt
Erg lekker




Het Oriënt Express Boek

Niks Oriënt Express maar Aziatische recepten


Aanstellerige vormgeving

Een Chinees recept (te controleren!) met rundvlees, knof en mosterdkool
Dat laatste verkoopt de toko in blikjes, en dat is erg lekker

Idem incluis dat controleren: rundvlees met Plum sauce
(Chutney van onrijpe pruimen (Tkemali!) en veel knof)




Zie de volgende aflevering hier




O ja! Die culinaire apelul Otto Kleynejan is hier weer aan het spammen!

Hahahahahahahahaha, de mislukte minkukel met z'n onnozele drankharses!

Zie hier Jezus Maria en Jozef...

Je ruikt er Godverdomme de bonenscheten bij...

Ik moet weer snel eens 100 pagina's van zijn Magnum quacus gaan lezen en becommentariëren...