Elixer d'Anvers
Dat zit in de hoek van Chartreuse, Liqueur de Hendaye en Izarra
(Ik wist niet dat je wel d'Anvers moet schrijven maar niet d'Hendaye)
Suriname, Afghanistan, India, Azië
Dit is een al erg lang lopende serie, met veel bezoek
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier in een nieuw venster)
Aan het einde van elke aflevering een link naar de volgende
Uren leesplezier, en dat zonder culinaire canards als van Kleynejan
How to make good curries
1970
Het boek zegt dat het niet Indiaas en Pakistaans is, maar world wide
Dat is flauwekul
Erg goed: van alle recepten worden de hoeveelheden ingrediënten Imperial, Metric en American aangegeven
Wat de auteur niet belet om te mompelen over tablespoons en cups...
Pakistaanse curries met geitenmelk
Curried apple soup ga ik maken
Maar ipv "cooking apples" gebruiken we stoofpeer
En ook een Birmaanse garnalen-bamboe curry gaan we maken
En kip gevuld met Korma
Coconut curried eggs maakte ik al
Red cabbage in lemon juice, wow
Pakoda's met ui, wow
Curried potato cakes, Waw!
(Aardappel met kerrie, reWaw!)(Ook West-Afrikaanse recepten!)
Laziez
Afghanistan
Zr jr (zonder jaar betekent dat)
Uitgave VisioSensis De Brink Groep
Een boek geschreven door iemand die zich zo nodig als "Ir" moet afficheren
Een vluchteling met een oogkwaal
Iemand die niet de moeite genomen heeft te verifiëren of bepaalde Afghaanse producten misschien onder een andere naam in Nederland te koop zijn
"kristalcitroen" dat heet citroenzuur
"achaar" dat heet atjar
"maash" dat heet mung
"charmasala" dat heet Garam masala
"shalgham betekent knol", radijs ja
"naring" dat heet limoen
"200 gram lamsvet (wordt speciaal aangeraden voor magere mensen)"
"Zorg dat de telefoon niet gaat; de kok mag niet gestoord worden"
"Maanzaad en kummel zijn te koop in Afghaanse en Iranese winkels"
"1 eetlepel suiker (of een schepje Buisman)"
De Schelde!
Gaan we wat maken?
(Na zeer uitgebreide controle van het recept dan dus)
Ah! Eindelijk een recept waarin die Afghaanse gedroogde sinaasappelschil wordt gebruikt waarvan ik een enorme pot heb!
Kip pilav met noten en saffraan
En eindelijk een recept waarin die Afghaanse zure pruimenpasta wordt gebruikt (waarschijnlijk hetzelfde spul wat aan de basis van Tkemali ligt)
Lamsvlees met rijst en kekers
Nog een trouwens!
Lamsvlees met gele spliterwten en uien
Kebab van lamsgehakt waardoorheen kikkererwtenpuree
Gefrituurde koeken van rijstmeel en poedersuiker
Groot Surinaams Kookboek
1976
Erg goed, en waar laatst die rel over was (illegaal gekopieerd)
Ook veel kopie hier
Creools, Hindoestaans, Indonesisch, Chinees, Europees
Er staat altijd "een half rijpe madame Jeanet peper"
??
Klaroen (nou, dat heb je wel op de markt), bita 'wiri, agoema 'wiri, dagoeblad, jonge peperbladen, gezouten amsoi, kaisoi...
Papaja met zuurkool...
Zoetzuur van meloenschil!
Ja! Dat maakte de kokkin van mijn oma!
Die toch gewoon uit Hellimond kwam...
Gaan we wat maken?
Stoofpot van zoete aardappel, kouseband en bloedworst
(Bloedworst is erg populair in Suriname)
Petjil (Pecel in Indonesië), pindasaus, met zoals het hoort kentjoer
Maar ook met tamarinde en palmsuiker
Bij kouseband!
Rempah
Gehaktballetjes met kokos en koenjit
Ik ga het eerst vergelijken met Indonesische recepten
Chinese gebraden kip met vijfkruidenpoeder ("bruine Chinese poeder"; vreemd dat ze de Surinaamse naam Snees poeirie niet gebruiken, of zou dat Antiliaans zijn?)
Gepekelde limoen
Vergelijken met de Arabische!
Tempeh ("Timpe") goreng
Dat is een soort kroepoek van tempeh
Nooit geweten hoe je het maakt
Erg lekker
Het Oriënt Express Boek
Niks Oriënt Express maar Aziatische recepten
Aanstellerige vormgeving
Een Chinees recept (te controleren!) met rundvlees, knof en mosterdkool
Dat laatste verkoopt de toko in blikjes, en dat is erg lekker
Idem incluis dat controleren: rundvlees met Plum sauce
(Chutney van onrijpe pruimen (Tkemali!) en veel knof)
Zie de volgende aflevering hier
O ja! Die culinaire apelul Otto Kleynejan is hier weer aan het spammen!
Hahahahahahahahaha, de mislukte minkukel met z'n onnozele drankharses!
Zie hier Jezus Maria en Jozef...
Je ruikt er Godverdomme de bonenscheten bij...
Ik moet weer snel eens 100 pagina's van zijn Magnum quacus gaan lezen en becommentariëren...