De foto's van vandaag: Historisch Museum Deventer
Nog wat algemene boeken
Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier in een nieuw venster).
Eerder behandelden we
* wat ik op dit blog al publiceerde
* wat ik zo aan notities had
* de standaardwerken
* de visboeken
* de Franse,
* de Belse, en de
* Nederlandse boeken
Aan die Franse enz. begon ik wat te vroeg, ik had de algemene boeken nog niet doorgewerkt.
Dat nu eerst dus, en daarna gaan we verder met de landenboeken
Elseviers Culinaire Atlas schrijft dat mosselen Vongole zijn, een bekende domheid. Vongole zijn Venusschelpen.
En "Abalone is een grote mossel", de zwakzinnigen...
Ingrediënten
Albert Heijn
Mosselen op zijn Brussels
Koken met prei, ui, wortel, selderij, witte wijn
Serveren met mayo-mosterdmix
Spaans
Tomatensaus maken met ui, knof, paprika (doe maar poeder zou ik zeggen of later erbij), wortel, selderij, chorizo
Daarin de mosselen openen
Nederlandse mosterdsoep
Nederland staat bij de afdeling Buitenlandse Keukens, dus dat boek is vertaald, maar er wordt zorgvuldig net gedaan of het een AH initiatief is
Mosselen koken in wijn en bouillon
Uithalen
Boter, spek, prei
Bloem... kookvocht...
Mosselen, z/p, mosterd, room
Ingredients is een Australisch boek, en daar hebben ze gekweekte en -half zo kleine- wilde mosselen
Het vermeldt ook blikken gerookte mosselen, en ja, die kocht je vroeger bij de toko (net als gerookte oesters), maar dat vind je niet meer...
Twee honderd culinaire schotels geïnspireerd door de Mandarine Napoléon
Surcouf salade
Aardappelen koken in bouillon, en in plakjes snijden
P/z, azijn, olie (de aardappel is nog warm!)
Monbazillac (vind ik ook beter dan Sauternes) en Mandarine Napoléon erbij
Mosselen à la marinière erbij
Decoreren met truffel en goed koelen
Mosselen op de manier van Ifni
Fumet maken met wortel en selderij
Zeven en aan de kook met karwij, tijm, mild paprikapoeder, groene thee, zoethout, alsem, munt, geblancheerde sinaasappel- en mandarijnschil, Spaanse peper en Mandarine Napoléon
Vijf minuten koken en dan een uur sudderen
Zeven en er de mosselen in koken
Steam Cooking
Mosselen met zwarte bonensaus
Bedoeld is Black bean garlic sauce
Pindaolie, gemberwortel, rode lombok, knof...
Rijstwijn, iets (Chinese liefst, toko) rietsuiker
Van het vuur wat sesamolie erbij, de bonensaus, en wat Dark soy
Stoom mosselen in één schelp ("groene Australische") op een bord met de saus erover en daarover lente-ui
Visfilets met mosselen
Week lotusblad
Pindaolie, sesamolie, gemberwortel, knof...
Van het vuur af iets Dark soy, iets Nuoc mam. limoensap, lente-ui, geroosterd sesamzaad
Bestrijk visfilets ermee, rol ze op en maak er met lotusblad pakketjes van
Stoom die, met iets later rauwe mosselen erbij
Mosselen, Thais
"Stoom" de mosselen in de schelpen in een gesloten pan met sereh, sjalot, daoen djeroek poeroet of vers citroenblad, lombok, Nuoc mam en limoensap (ik zou zeggen En een scheut rijstwijn)
Serveer met lente-ui en korianderblad
In Kosher Cookery vinden we natuurlijk weinig mosselen...
Mock oysters wel (van witte aubergine, Garden eggs), en Kosher "scallops" (gemaakt van witte vis)
Net zo min trouwens als in Het Grote Frietboek (behalve als dat Bels zou zijn) of in het Junkfood Lees en Kookboek, of in Fast Food, Roadside Restaurants in the Automobile Age...
Noch in De Betere Kampkeuken of in De Brabantse Koffietafel...
Volgende aflevering zie hier.