zondag 17 mei 2015

Egg foo yong




Foe yong hai dus


Zie hier (alle links hier in een nieuw venster)


Ik vergelijk de recepten van Foe yong hai, Indisch koloniaal dus, of Indisch-Chinees, en ik geef foto's van verwante gerechten

Het belangrijkste verschil tussen koloniaal en origineel, ook in de Engels- en de Amerikaans-Chinese keuken, is dat koloniaal de vulling erin zit en niet door het ei is gewerkt


Vuyk eerst natuurlijk

Die heeft het staan in de sectie Mie en Andere Chinese gerechten, en ik heb het (en alle andere recepten hier) wat aangepast
De eerste twee recepten zijn Indisch-chinees, het tweede Chinees

Maak eerst de vulling:
Bak plakjes rookspek in (pinda)olie
Plus wortel en prei...
Plus garnalen en knof...
Plus doperwten en ketchup...

Bak een omelet van ei met geperste knof erdoor
Vul die met...

Serveer met gembersaus



Trứng hấp nấm rơm
Vietnam


Tweede recept

Bak blokjes varkensvlees etc, en gebruik ook gemberwortel, gekookte ham, selderij en champignons
Geen wortel en prei, de rest wel
Geen ketchup maar tomatenpuree

Serveer met zoetzure saus


Derde recept (Chinees)

Gedroogde geweekte gesneden shiitake, bamboe, prei aanbakken met ui en knof
Wat bouillon en wat Light soy erbij en wat stoven
Doperwten erin, binden met maizena, serveren bij een omelet



Kani tama
Japan


In De Echte Indische Keuken een nóg Chineser recept dan in Vuyk, want de ingrediënten gaan dóór het ei.

Prei, selderij, bamboe, gekookte ham, garnalen
De groenten heel fijn, en alles rauw door het ei

Omelet bakken

Serveren met tomatensaus waarin wat azijn en suiker, en doperwtjes
Gebonden met aardappelmeel


Tweede recept

Als boven met ui, prei, selderij, bamboe, champignons en verder niks



Jjajang bokkeumbap
In Korea zit het ei etc. door rijst, en het wordt geserveerd met vlees in zwarte bonensaus


De Echte Chinees-Indonesische Keuken nu

Het recept lijkt op Vuyk 2.

Eieren kloppen met melk, p/z en Light soy
Rauw varkensvlees in heel dunne plakjes
Taugé, strochampignons (toko; zie hier), paprika en bamboe voorbereiden

Ui wokken...
Gemberwortel en knof erbij...
Rest erbij ex ei...
Ei erin, omscheppen, laag vuur, ei stolt
Draaien

Serveren met tomatensaus en rijst
Tomatensaus: met ook groene peper, gember, citroensap, rode wijn, bouillon en palmsuiker

Kan ook met kip of rundvlees of scampi of grote garnalen of krab (gebruik dan strochampignons)
Kan ook met babymais, asperges, gedroogde shiitake, boom-oren (koeping tikoes)



Telur bongkus
Maleisië
Er zit rund in en ui, paddo's en groenten

(Voordat ik eerste keer naar Indonesië ging volgde ik een Linguaphone cursus Malaysian
Maleis toch?! Nee dus
Sindsdien wordt ik daar om de haverklap gevraagd of ik uit Maleisië kom)


Sri Owen (Indonesian Food and Cookery, ook een standaardwerk) is een purist en geeft dus geen recept


De Rijsttafel Thuis

Eieren met iets water loskloppen, kleine stukjes gekookte ham of rookspek (dat zagen we eerder) erdoor en doperwten
P/z

Een grote omelet, tweezijdig gebakken

Saus: ketchup of tomatenpuree met geperste knof, eventueel water, p/z, geen gelul

Met rijst

Met krab of kreeft ipv ham of spek



Khai chiao yat sai
Thailand


Het Komplete Chinees-Indische receptenboek

Noemt het uitdrukkelijk "Chinees" en mengt dan ook het spul door het ei

Bak prei, champignons en krab

Eieren p/z en peterselie erdoor
Alles door elkaar en daar een omelet van bakken

Saus van bouillon, tomatenpuree, ketjap manis, azijn, palmsuiker, z/p en maizena


In de Europees-Chinese keuken werd het dus een gevulde omelet, met een zoetzure tomatensaus met doperwten erin

In de Amerikaans-Chinese keuken werd het al snel een pannenkoek (1930) met daarin ei en de rest, groenten en vlees of zeevruchten.

In St. Louis, Missouri, ontstond iets aparts: St. Paul Sandwich, zie hieronder
Een "sandwich" (broodje of -zo hoort het- sneden witbrood, soms -en dat hoort niet- geroosterd), met Foo yong erin met taugé, geserveerd met dille-pickles, witte ui, mayo, sla en tomaat
Specials met kip, varkensvlees, rund, garnalen...

St. Paul kapsalon!




[Later las ik in Granddaughter's Inglenook Cookbook (uitgegeven door de Church of the Brethren, met recepten van leden) in het hoofdstuk International Cookery een recept voor Egg Foo Yung (van Anetta C. Mow, Elgin, Illinois). Pinda-olie, varkensvlees...Ui en bleekserlderij... Z/p. Door eieren kloppen en kleine omeletjes van bakken. Serveren met een met maizena gebonden mix van sojasaus en water.]