dinsdag 19 mei 2015
De Volkskeuken (9)
Loethe Olthuis
Dat is de laatste, van deze bende culinaire kippen zonder kop
Ik maak nog wel een nabeschouwing, mocht ik ooit eens zwaar getafeld hebben...
Ontbrekende of foute informatie en zo
Haring met of zonder uitjes
Uitjes neem je bij de haring later in het seizoen. Als ze niet meer zo groen zijn...
"Chocoladebruin brood is bijgekleurd met mout"
Nou en?
Karbonades met kerrie bestrooien en ze dan roerbakken
Oftewel de kerrie laten verbranden dus
Trouwens karbonades roerbakken...
Dat in Brazilië veel mango's per hectare komen en in Ivoorkust weinig.
Wat moet ik daar nou mee?
En dat ze of "uit energieverslindende kassen komen of ingevlogen worden"
Maar wel ermee koken...
"Supermarktschuimpjes vallen meteen uit elkaar en die van de bakker niet"
Lazer op met je klets...
In zes eetlepels olijfolie nog geen 200 gram brandneteltoppen bakken...
In corned beef zitten de grove zoutkorrels in het vlees
Kletsdoos...
Vietnamees recept met palmsuiker (vermeld wel even dat dat wat anders moet zijn dan de Indonesische palmsuiker; dit is dadelsuiker), en dan ook nog ketjap manis erbij
In een Vietnamees recept...
"Als kipfilet 25 minuten stooft dan wordt het hoendertouw"
Als je niet kan koken wel ja...
Een varkenshaas inwikkelen in acht à negen plakken spek...
Schnitzels platrollen, ingevouwen in een vel bakpapier
Lazer op culinaire nul!
Nog een Vietnamees recept, voor de variatie met Surinaamse garnalenpasta en Griekse yoghurt...
En Blote billetjes in het gras heeft enkel en alleen met Groningen te maken wat de naam betreft
Zeker geen Gronings recept
In Brabant heet het Blote kindertjes in het groene gras
Grote kletskoek nu
Grauwe erwten zijn geen kapucijners!
Roux twee minuten laten pruttelen en de saus ook nog twee minuten
Alsof de bloem dan gaar is
(Ja, als je geen smaak hebt...)
"Je kunt tempurabeslag ook zelf maken"
Like wow man!
De VOC bracht komijn mee
Dat is gewoon een Europese plant hoor...
En dat de VOC suiker en rum meebracht...
Can one get stupid?
Banica (Baniça, ja)
Dat rol je op, en leg je spiraalvormig in de ovenschotel
Niks à la baklava construeren
Aubergine-plakken met zout bestrooien, prima
Maar daarna wel afspoelen ja! Niks enkel droogdeppen
Kweepeer koop je "in de natuurwinkel of een goede groentenzaak"
Wel eens met je ogen wezen wandelen op de markt?
De categorie Blabla nu
Spruitjes halveren vóór het koken...
Dat flikkert uit mekaar ja...
"Als ik op mijn zij lig, flubbert mijn buik alle kanten uit"
We zitten aan tafel ja!
("Ik ben het ultieme voetbalsletje" Tot ze je pens gezien hebben dan toch...)
Nog eens avocado
"Gelukkig worden eetrijpe exemplaren tegenwoordig hier afgerijpt en niet meer ingevlogen"
Nog niet afgerijpt komen ze lopend naar Nederland...
"Snij de venkel doormidden en daarna in dunne reepjes"
Met het hart erin dus...
"Pain au chocolat", dat heet Chocolatine
"Fenegriekkaas koop je in de supermarkt" (gelul) "of bij een kaasboerderij"
Wat dacht je van de markt...
Bulgaarse kip met bonenkruid of tijm
Met bergbonenkruid ja
Couscous ongeweekt en zonder olielaagje door warme vloeistof...
Rustgevend koken met kip
Sociaal, innovatief, creatief, duurzaam en enorm zen
Wat een enorme doos...
Tot slot de categorie "Beuwark!"
Schenk het aardappelkookwater bij het worstbakvet
Zoute haring op brood met roomkaas
(Dus niet zure room of kwark of zo!)
Lasagne met boerenkool
Tortilla met rode kool
Vegetarische erwtensoep met gedroogde paddestoelen...
Melk met bouillonblokjes en koenjit...
"Tomaatjes" met slagroom...
Dadels met olijven
Pastinaak met aardpeer en gort
Witlof-wortelsalade
Tonijn met ansjovis prakken en mayo, mosterd, room, citroenrasp, kappertjes...
Mayo en citroen en verder niks
Soms vergeet ze dat ze ergens al eerder over heeft zitten zeuren
8 novenmber 2013
Kip met koffiesaus
23 mei 2014
Kip met koffiepoeder
Volgende aflevering zie hier