maandag 2 juni 2014

Ansjovis (2)



Vandaag inkopen
Gerookte botervis
Erg lekker


Lunch- en hoofdgerechten


Als ik hier ansjovis schrijf, dan bedoel ik uit blik.
De nauwelijks te krijgen enkel-gezoute zijn beter dan die op olie trouwens
 

Bagna cauda
Italië

Smelt wat boter en bak er stukkjes knoflook in tot mooi geel.
Op laag vuur ansjovisfilets erbij, verse of in melk geweekte uit blik. Roerbak eerst, en prak het later door elkaar.
Voeg nogal wat goede olijfolie toe en blijf kloppen tot goed gemengd.
Peper en zout naar smaak.
Prepareer borden met boerenbrood, radijs, en vers en kort gekookte groenten (liefst ook kardoen en/of meiknolletjes).
Eet als een fondue.



Gedroogde cantharel
Niet wat op het plaatje staat dus


Pizza bianca
Witte pizza, want zonder tomatensaus

Maak een pizza, enkel belegd met streepjes ansjovis en/of stripjes rode peper die door wat olie

gehaald zijn en/of grof zeezout
(NB: combineer ansjovis niet met grofzout!).
Bak en snijd in puntjes.

Eet punten als borrelhapje.


Pizzette

Idem, formaat theeschoteltje.



Dat wordt lekker...


Pizza uit Nice
Tarte Niçoise

Maak pizza-deeg.
Bak in olijfolie ui, kloflook, oregano, rozemarijn en peterselie.
Doe er tomatenschijven bij, roer even om en haal van het vuur.
Kruid met peper en zout.
Beleg het deeg met het tomatenmengsel tot bijna aan de rand.
Beleg het tomatenmengsel met strips ansjovis in een ruitjespatroon; leg in elk ruitje een halve zwarte olijf (soort die droog verkocht wordt).
Giet nog wat olijfolie over de pizza en bak bij 200 graden.
Serveer direkt of wat afgekoeld (niet koud!).



India
Erg lekkere smaak, maar heet...


Spaghetti aglio e olio
Italië

bak in redelijk wat olijfolie heel fijn gesneden knoflook.
Doe er ansjovisfilets bij (75 gram op 500 spaghetti), laat eventjes bakken en prak ze dan.
Kook spaghetti
Breng de saus op smaak met peper.
Giet de spaghetti af, en serveer met de saus erover.

Dit is dus wat anders dan spaghetti aglio, olio, pepperoncini.
Zie daarvoor hier (alle links hier in een nieuw venster).



Iraanse honing met noten
"Afrodisiakum" staat op het deksel...


Spaghetti siciliana
Spaghetti met tomatensaus, olijven en ansjovis

Tomatensaus maken, maar in dit recept in plaats van zout stukjes ansjovis erdoor, die dus niet ontzout moeten worden.
En verder cayennepeper.
Vlak voor het serveren de pasta koken, en door de saus gehalveerde ontpitte zwarte olijven roeren.
Liefst die zwarte olijven die zonder vloeistof in die zakjes verkocht worden ("À la Grecque", maar de beste komen uit Spanje, uit Teruel. Jumbo heeft heel goede en toch erg goedlope Spaanse).

"siciliana" staat in recept-titels dikwijls voor "met ansjovis".



Mortadella di Bologna


Tagliatelle met ansjovis
Tallarines con anchoas
Oost-Spanje

Kook tagliatelle
Prak geperste knoflook en fijngeknipte peterselie door elkaar.
Prak er rauw eigeel door en uitgelekte ansjovis uit blik.
Maak de saus smeuïg met zoveel van de olie uit het blikje als nodig.
Doe de tagliatelle op een bord, giet er wat gesmolten boter over en schep de saus in het midden.



Midden-Oosterse abrikozen
Ideaal voor die lams-abrikoos gerechten
Lijken wat op die Afghaanse zure, maar deze zijn redelijk zoet
Heel aromatisch


Deens gehaktbrood

Maak h.o.h. gehakt aan met ei, paneermeel, gehakte ui, peper (geen zout!) en gehakte in melk geweekte ansjovis.
Werk er wat groene kruiden door en eventueel peterselie.
Stort in een cakevorm, strijk de bovenkant glad en beleg per later te snijden snede met een niet in melk geweekt ansjovisfiletje. Ik bedoel dus, ik zeg het wat moeizaam, dat je als je er een snede van snijdt, je op die sneede een ansjovisfiletje hebt liggen.
Bak in een oven op 180 graden, tot er geen rood vocht meer uitloopt als er met een vork diep wordt ingeprikt.
Serveer meteen.



Chocolade met zeezout en stukjes nougatine
Heerlijk
Dank H!


Klopfenbosch mit Anchovis
Duitsland
Duitse bief met ansjovis

Kook eieren hard.
Bak geraspte ui bruin.
Meng grof gemalen rundvlees met de ui, redelijk wat grofgehakte ansjovisfilets (1 op 60 gram vlees), wat pils, peterselie, rauw ei, z/p. Redelijk wat peper.
Vorm hamburgers, haal door de bloem en bak in boter.
Roer room door het bakvet, peper nog eens en roer er augurkjes uit het zuur door (in grove stukjes).
Serveer met gehakt ei erover en nog een ansjovis-filet.

Bij dat Klopfen moest ik denken aan Königsberger Klopsen, waar ook ansjovis in zit. Als het goed is tenminste.
Zie hier.
Kant woonde in Königsbergen (nu Kaliningrad), hield veel van die Klopse, en als hij het huis uit ging om te gaan eten, dan zetten de mensen die hem zagen lopen hun horloges op de juiste tijd.



Balang dat is bergamot
Jam van en met de vrucht van bergamot
Ik ga er iets bij vanilleijs mee doen, met geroosterd sesamzaad


Kalfskoteletten met ansjovis en kappertjes

Bak fijngesneden gekookte ham een minuutje in wat boter op halfhoogvuur, en voeg dan kleingesneden ansjovisfilets toe (eventueel ontzout in melk); laat even doorwarmen, en voeg dan kappertjes toe.
Laat weer doorwarmen, haal van het vuur en stamp de massa fijn.
Werk wat peper en zout door bloem en wrijf daarmee de koteletten in.
Bak ze snel bruin aan twee kanten in goed hete olie.
Draai het vuur laag en laat ze garen, af en toe kerend.
Leg ze op een warme schotel en bedek ze met aluminiumfolie.
Giet het vet uit de braadpan, zet op hoog vuur en flambeer met cognac.
Voeg droge witte wijn toe, schraap aanbaksels los en kook snel in.
Doe het ham-mengsel erbij, roer om en werk er van het vuur af room door en gehakte peterselie.
Serveer met de koteletten.

Ansjovis + kappertjes, dat is populair.
Ook in die Klopse zit dat.



Ansjovis (1) zie hier.