vrijdag 25 juli 2008
Comments Diny
Zie hier (alle links in nieuw venster).
De oesterzwammen kweken we hier meestal op rijst-stro of soms op hout.
De smaak van oesterzwammen wordt namelijk meer bepaald door de variëteit dan door het substraat waarop ze groeien (het moederbroed halen we een of twee keer per jaar in Gent).
Shii-takes kweken we op afvalzaagsel van de 'building materials market'. Het zaagsel van shii-takes moet van hardhout zijn, de oesterzwammen kunnen ook op zachtere soorten. Als je er meer over wilt weten, dan mail ik dat wel 'off-topic'/zonder publicatie, dit is een kookblog vind ik!!
Nou, kan toch ook gewoon hier? Interessante post, verdomd.
En trouwens, wat dacht je van sporen uit de "rijpe" hoeden wassen in lauw water, en dat water nevelen over een geperste stro-baal of een dood stuk "chopo"?
Dit vond ik onder "Setas de chopo". Heel iets anders. Lijkt een beetje op Ridderzwam. (Ridderzwam zochten de mensen in Navarra; niet te vreten; weckten ze en onder in de pot zag je dan een 2 cm. dikke laag wormpjes. En als ze Eekhoorntjesbrood vonden dan gaven ze dat aan mij; dat vonden ze niet lekker. Idem vissen; ze vingen zeelt, wat uit zoet water niet te vreten is; vingen ze forel dan kreeg ik dat.)
In Chili noemden ze het 'gewoon' champiñones ostras.
Champignons oester. In Spanje dus setas de chopo, zwammen van populier. Zwarte populier volgens PJ. Volgens mij een soort abeel. Maar misschien is dat hetzelfde. Super rechte stam, zacht hout, ideaal om aanmaakhout van te kloven.
Abeel
Echte vorst is hier zeldzaam, maar temperaturen van tegen het vriespunt halen we met gemak in de koude winternachten. Een vriendin kweekt allerlei groente hier om te verkopen in de hoofdstad en o.a. boerenkool (in deze tijd een groene niet-wintervaste soort en een roodbladige soort en in de winter een winterbestendige soort, net als in Nederland eigenlijk).
Ze moet eens proberen om aan Couve Galega te komen, uit Galicia of uit noord Portugal. Hier. Is goed winterhard.
Hoofdbestanddeel van de Portugese nationale soep Caldo Verde (groene soep; uitspr. kÁldoe verd). Hier. En ook in noordwest Spaanse Lacon con Grelos hier. Uhh, die varkensschouder hoort wel gepekeld, en ontzout voor het gebruik te zijn.
En die genoemde parsnip tops, snijbiet, dat is dan dus Couve.
Kleuter Woutwijk schreef ooit dat het boerenkool was. Hij vergat echter een ding. Van Couve ga je gifgroen poepen.
Couve
De kool is iets minder zoet misschien, maar wel heerlijk van smaak en supervers. We hebben hier van alles, vandaag kreeg ik van deze vriendin venkel, rode bieten, courgettes, butternut squash (? flespompoen in het Nederlands?) [ja], suikermaïs, paksoi, en kerstomaatjes.
Maar we wonen dan ook zo'n beetje in de groentetuin van Nigeria.
Ja, dat kan je wel zeggen...
Maar wat voor lokaal spul kweken jullie?
Dahaag,
Diny
Fufu stampen. Maar wat voor fufu?
Hier
Doei!