vrijdag 10 juli 2020

Nationale gerechten



Inkopen
Die droge rode kidneybonen, dat is wat ze in Frankrijk "bruine bonen" noemen
Ze zijn daar wel wat bruiner, maar nog steeds kidneybonen
Niks bruine bonen
Met die witte maak ik vandaag Fabada asturiana
O ja! Zie het AH recept hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
"2 gram lacón (varkenspootjes)"!
Lacón is schouderham, ja
"2 gram", Gristus, die Ria Olivier dat moet een ontzagwekkende trut zijn
Die moet eens een keer forsch et cetera...



Maar goed

Nationaal-gerechten, daar zou ik het over hebben


Ik begon daar ooit over, zie hier, maar ja, dat was ik dus weer vergeten en zo

Uhh eerst even de nationaal-gerechten die ik uit me kop ken



Yassa

Senegal

Enorm lekker


Zoek en vind recepten, maar lees wel even de tekst hieronder

Per kippen/parelhoenderpoot minstens twee limoen(sap), liever drie

24 uur marineren

Dikke uienringen, dat is de groente

Wat kleverige rijst, want je eet het met je vingers



Brabants suikerbrood
Heel anders dan Fries
Jumbo
Erg lekker


Judd mat gaardebounen an speckgrompeln

Luxemburg

Rauwe schouderham met tuinbonen, en aardappelen met spekjes

Enorm lekker

Je eet er Luxemburgse sterke mosterd bij, Moschtert


Nou, vrij simpel

Die Judd ontzouten en koken, en later in schijven snijden

Aardappelen kort koken, schijven, opbakken met rookspekjes

Tuinbonen koken met bonenkruid



Jumbo
Wow wat een enorme kwaliteit vs al het andere wat je hier kan kopen aan augurken...
En ja! Er zitten enkele zilveruitjes bij
Dat is essentieel voor de smaak!



Arroz limeño

Rijst uit Lima

Peru


Simpel

Rijst koken, en gehakt aanbraden met ui, knof, majoraan, cayenne, zout

Lagen rijst, vlees, geweekte rozijnen, rijst etc.

Wat aandrukken en de oven in


"Je vriendin komt toch uit Peru?"
-"Ja"
"Maakt ze wel eens Arroz limeño?"
-"Ja"
En na even "Zowat dagelijks"



Fantastische Parma boter!