Drie broodjes
Twee pizza's
Ik lees momenteel
The Food Encyclopedia
Erg erg goed
Toronto 2004, 700 pagina's
Heel mooi de wereldkeuken beschrijvend in meer dan 8.000 lemma's
Gerechten, ingrediënten, technieken, auteurs...
Lemma's: Avondkoffie, Bami goreng, Bitterkoekjespudding...
Borecole: "From the Dutch Boerenkool, meaning 'Peasant's cabbage'"
Die drie broodjes en die twee pizza's vond ik in dat boek
Submarine
Ook wel Hero (sandwich), Sub, Wedge, Hoagie, Grinder, Spukie
"Cold cuts" (ham, worst...), kaas, sla, tomaat, pickles, olijven, pepers en mayo
Ook bv. aubergine (dan met Parmezaan)
Submarine: de vorm
Hoagie is de Philadelphia naam/uitspraak voor de New Yorkse naam Hero
Hero: Van Herald Tribune?
Grinder: dokwerker
Wedge; sandwich van stokbrood
Spukie van Spuccadella
Poor Boy
New Orleans
Oorspronkelijk sandwiches uitgedeeld aan de stakende street car workers, toen ze vervangen gingen worden door bussen en dus ontslagen werden, the poor boy's
1925
Bekende restauranthouders deelde ze uit, mensen die vroeger street car worker waren geweest
"We are with you till hell freezes, and then we will furnish blankets to keep you warm"
Later was het niet bepaald Poor Boy spul meer, en trouwens: het betekent enkel nog een open gesneden pistolet
Vulling: u zegt het maar
Popi: gebakken oesters (zie de foto) of garnalen tempura
Maar mooi vlees is hier ook niet weg
Cemita
Tex mex
Geen stokbrood, maar een bolletje, een "torta"
Wel een heel krokant bolletje, dus die helften hierboven hebben goed op de bakplaat gelegen
Maar het is wel brioche achtig deeg
Oorspronkelijk uit Puebla
Vlees, kaas (meestal Quesilla, verse kaas), pepers uit het zuur
Avocado, ui, en chilisaus
Meestal met Pápalo blad er ook op, Boliviaanse koriander
Citrus smaak
Ook popi in New York
Deep-dish pizza
Chicago-style pizza
Gebakken in een vorm met hoge rand
De vorm ingevet, en bestrooid met maismeel
De rand móet dik en bol zijn
En het moet chewy zijn, niet krokant!
Bak kort blind eerst
Eérst kaas (Mozzarella bv), dan tomatensaus (knof!), dan extra's
Italiaanse worst, champignons, ui, paprika...
Eventueel nog Parmezaan erover en/of olijfolie
Wolfgang Puck's Las Vegas pizza
Roomkaas, gerookte zalm, kaviaar
Die kaviaar niet mee de oven in natuurlijk
De oorsprong ligt in de bekende bagel roomkaas gerookte zalm
Daarvan werd in Amerika een pizza-variant gemaakt, waar geen olijfolie over ging maar knof-chili olie
(Italiaanse keuken met zalm = Amerikaans.Italiaanse keuken)
(En veel Nederlanders weten niet dat ze in Napels, als je op straat een halve pizza koopt, dat er dan wat olijfolie over gaat voordat ie wordt dubbelgeslagen)
Hier wordt geen Mozzarella gebruikt maar dille-cream cheese
En geen olijfolie
Je hoort er in het casino champagne bij te drinken