dinsdag 9 juni 2020

Gekookt!




Kaas met


Kaas met Marmite bijvoorbeeld

Of, hier, met Gohan desuyo
Pasta van zeewier en soy

Het lijkt dat ik er veel op heb gedaan, maar het was precies goed zo
Het is geen Marmite...
Het is fris licht spul

(Kaas met kweeperengelei, met Maestrichter stroop, met rozenbotteljam...)




Revuelto con tallos de ajo

Roerei met knofgroen


(Voortaan zal ik het netjes op het bord doen, Loek)

Ei voorzichtig omscheppen met p/z, Worcester, wat melk (geen room nu!) en knofgroen

Boter goed heet enzovoorts

Erg lekker: ook roze (geen grijze hier!) kleine garnalen meebakken
Die moeten nog net ietsje glazig zijn

(Knofgroen? Gewoon steeds als je een te klein knofteentje treft, het in je ruin in de grond duwen...)




Petites legumes en aspic

Daar hoort gekookt ei in, maar nu moest dat even niet


Blikjes Mexico mix of zo
Paprika, mais, doperwten
(Het vocht daarvan is lekker, maar gebruik het niet hier; "voedingszuren" of "zuurregelaars" of zo verhinderen het stollen van de aspic)

Ik werkte er ook blokjes geblancheerde courget door en stukjes kort gekookte haricots verts

Gelatine goed weken

2 op 1 kippenfond en witte wijn met een scheut witte port aan de kook

Worcester, peper, proef

1 eiwit op 400 cc erdoor kloppen
Aan de kook
5 minuten pruttelen
Door een kaasdoek knijpen (zie foto boven)

Gelatine in wat (ietsje afgekoelde) bouillon oplossen
Door de bouillon werken
Koelen tot het nét ietsje begint te dikken

Over de kommetjes zie hieronder (hoeveelheid lijkt te weinig op foto boven, maar was precies goed)
Zonder aspic nog; zo zie je het beter

O ja, daar zat ook grijze garnaal door en stukjes gerookte zalm (van zo'n warm gerookt stuk), ter compensatie van die gekookte eieren

Serveren met toast



Chilipoeder


Foto vergeten

Dat product, en ik bedoel niet cayennepeper maar dat mengsel, dat is van de markt verdwenen

Flink zoet paprikapoeder, niet teveel cayennepeper
Vers gebroken komijnzaad
Knoflookgranulaat
Gedroogde oregano
Grof zeezout

Vijzelen

Op smaak met niet té fijn gemalen zwarte peper

Door gehakt...
Over witte vis...
Over eiergerechten...
Over pastagerechten...




Paddo pie

Maak ik altijd als ze bij Aldi van die grote potten paddomix hebben


Afgieten
De grotere stukken wat snijden
Zie foto hierboven

Spekjes bakken
Paddo?s meebakken
Alles uit de pan

Olijfolie, boter, sjalot, knof, peterselie...

Munt en geel mosterdzaad...

Paddo's erbij en wat witte wijn en wat tijm...

Wat Crème fraïche erdoor, en proef op z/p en Worcester

Stukjes vers gekookte mooie gerookte Frankfurters erdoor (Aldi)

Ja, en dan zie maar
In een bladerdeegbak, in een pizzadeegbak, in een piedeeg bak...

In de oven, dat iig



Kir anders

Kier


Scheutje Boomsma vlierbessen
100% natuurlijk spul

Sauvignon banc

Perfect! Droog! Heel mooi!

(Ik maakte het ook met Boomsma bramen; dat heeft wat teveel eigen smaak)
(Niet vies hoor!)




Spekkoek


Ik geef geen recept, want ik heb het recept gewoon opgezocht
Nooit eerder gemaakt

Als ik het op mijn manier ga maken binnenkort, dan volgt het recept

Tip alvast: minder kruidnagel, iets meer nootmuskaat en wat meer kaneel dan in de rond circulerende recepten




Meloenjam met gember


Dit wordt waanzinnig lekker als je zo'n langwerpige gele rugbybal meloen neemt, en het resultaat zacht pruttelend laat inkoken tot de hoeveelheid van één normaal formaat jampot

Stukjes

Helft van gewicht aan Light muscovado erdoorheen (gele basterdsuiker, vrij fijn, van rietsuiker; Engelse winkel)

Roeren, enkele uren op een koele plek, regelmatig roerend

Zachtjes aan de kook, zachtjes pruttelen, prakken met een draadstamper, zachtjes pruttelen, prakken met een plaatstamper

Goed reduceren dus

Op smaak met gembersiroop en met citroensap

Proef na afkoeling

Potten, wecken