donderdag 14 mei 2020

Salade Francillon en andere salades



Vandaag de laatste foto-opruiming-foto's
Pain epi
Zoek op Youtube
Die punten zijn ingekerfd
Dat is typisch Sud-Ouest
Ook typisch daar: dat bijna zwarte brood



Salade Francillon dus

Een beroemd recept wat nooit gemaakt wordt

Uit het toneelstuk Francillon van Dumas fils, Acte I Scène 2



De Dikke Damp heeft het keurig overgepend (inclusief de fouten) uit de (slechte) Nederlandse vertaling van The Alice B. Toklas Cookbook (ook een pot) (hahahahaha!) (maar je kan van die besnorde pot zeggen wat je wil, ze gaf wel in 1954 al het recept van speeskeek)


Schijven gekookte aardappel, nog lauw

Terwijl ze koken grote mosselen openen met bleekselderij (en wat witte wijn mag ik aannemen)

P/z, olie azijn (vinaigre d'Orléans liefst), een scheut Sauternes, groene kruiden

Mosselen goed uitlekken en op de aardappelen

Voorzichtig omroeren

Schijfjes truffel erover



In Borba, Portugal, heb je ook mooie wijn
En het Christus Museum, honderden crucifixes
De eigenaar handelt ook in antiek
Wilde ik een mooi bed kopen
Dat kan niet, dat is van m'n moeder
Trekt ie wat lappen opzij, angstig oud vrouwtje
 De half debiele zoon van de eigenaar maakt van die houten spaantjes
Met zo'n schuin uiteinde
Als ie er 100 heeft gemaakt dan gaat ie ze verkopen
Op de brommer
In Frankrijk
Hoe dat uit kan...


Simpele Provençaalse salade


Garneer frisée en krulandijvie met stukken van artisjok uit blik, zwarte olijven en tomaat

Mooier: stukken artisjokbodem
In de Duitse super, in blik

Serveer met erg mooie olijfolie, witte wijnazijn, peper- en zoutmolen

En mooi geroosterd brood, ingewreven met knof

Het mooiste is als je in die olijfolie al een maandje of zo verse Herbes de Provençe hebt laten trekken
Dagelijks die fles ff omkeren



Links boulot, klus
Rechts couronne, kroon
Vooraan rozijnen- of vijgenbrood of zo


Oost-Indische kers voor op salades


Van de Oost-Indische kers kunnen zowel de bloemknoppen als de zaaddozen (niet al te groot) op azijn gelegd worden

Laat bloemknoppen een half uur en zaaddozen en uur staan op water met zout (25 gram/liter)

Spoel goed af

Gebruik witte wijnazijn om het op te leggen, en voeg geen zout toe

Schud de eerste dagen enkele keren per dag om, want het drijft

Gebruik de zaaddozen als kappertjes, en de bloemknoppen als zurige decoratie




Kopvlees-salade


Brand de haren van een halve kalfskop (zonder tong, hersenen, neus, oog of oor)

Schrob schoon en was met water waarin azijn

Leg op een schotel en strooi flink zout waardoorheen wat coloroso (0,6%) over de kop (de vleeskant); laat drie uur op een koele plek staan

Spoel af, doe in een pan met flink water en breng aan de kook
Laat drie minuten koken en doe de kop dan in een pan met koud water

Klop twee lepels bloem door twee liter water, breng aan de kook en voeg dan toe kruidnagel, peterselie, laurier, tijm, z/p

Laat enkele minuten doorkoken

Snijd het vlees van de kop en snijd het in grove stukken
Laat het water doorkoken

Wrijf het vlees in met citroen en doe ze in de pan met het kokende water

Laat met een deksel op de pan op half hoog vuur koken tot het vlees gaar is

Giet af en leg de stukken vlees in een vergiet

Zet een gewicht op het vlees (een pan met water bijvoorbeeld) en laat 12 uur op een koele plek staan, boven een pan

Stort, snijd in grove stukken (want het vlees is door de gestolde gelatine een enkel stuk geworden) en snijd die stukken in dunne plakjes

Serveer bij sla, met een vinaigrette van drie delen olijfolie op één witte wijnazijn, en met gesnipperde ui erdoor, p/z en peterselie



Een kruising tussen een ancienne en een pointu


Citrus-salade


Snij het geel van een citroenschil tot julienne, doe in een sauspan, bedekt nét met water, voeg wat zout toe en kook zowat droog

Maak wat sterke Earl Grey thee en voeg daar flink citroensap aan toe

Voeg dat bij de julienne, met flink suiker

Kook tot dunne stroop

Koel iets

Maak een salade van citrus-vruchten en schenk er de stroop over

Koel



Olijfolie gemaakt van verwilderde Spaanse olijfbomen