zondag 15 maart 2020
Patatten!
Eindelijk weer eens!
Ik kreeg een flinke partij erg mooie biologische kriel (dus in de schil te koken), dus nogal wat kriel vandaag
Kriel dus
Met sukadelappen en winterwortel
En met Grains of Selim
Zie hierboven en zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Lappen in boter bruinen
Uit de pan
Soepgroenten (selderijblad, peterselie, prei, wortel, ui, knof), laurier...
Runderbouillon...
Gevijzelde (gestampte is een beter woord) Selim...
95°, lappen erbij
Na één uur dikke schijven winterwortel erbij
Kriel lang langzaam in boter bakken en garen
Twee uur plus en het vlees is gaar
Aardappelballetjes
Met tofu, tauge en pindasaus
Ja, ik kreeg een diepvries monster van die balletjes...
Tofublokjes kort frituren
Niet teveel tegelijk
Aardappelballetjes idem
Rauwe pinda's bakken in pinda-olie en uit de pan
Vijzelen met trasi, knof, rawit, sjalot, palmsuiker, zout
Opbakken in pinda-olie
Mooie saus maken met kokosroom
Tauge warm stomen
Tofu warmen in de frituur en de aardappelballetjes idem
Kriel dus
Met mosselen met chorizo en kerstomaatjes
Ik ken het zonder die tomaat als Galicisch
Met ietsje olijfolie in een wok stukjes chorizo uitbakken
Uit de pan
In het vet ui, knof, peterselie, gebroken witte peper...
Mosselen wokkend erin openen, met gehalveerde kerstomaat
Vrij snel de chorizo erbij
Erbij kort gekookte en daarna in olijfolie gebruinde kriel
Rösti
Met struisvogelbief en oesterzwam
Saus van Gewurztraminer
Ik heb een Zwitsers boekje enkel over Rösti
Wat je eruit kan destilleren is dat de ui het belangrijkste is naast de aardappel
En peper
Wat je vroeger wel eens tegenkwam: die "losse" Rösti; geen koekje maar gewoon stukjes naast mekaar, nou ja, een "koekje van stukjes los naast mekaar"
Zie een recept en foto hier
Veel lekkerder
Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie, selderijblad...
Oesterzwam steelstukjes...
Gewurztraminer op laag vuur erbij, wat inkoken met wat room, p/z, Worcester...
Oesterzwam hoedenstukjes erin garen...
Proef
Rösti bakken
Bief bakken
Kriel dus
Met paprika en verse chorizo
Kriel half gaar koken
De chorizo's in stukjes en opbakken in olijfolie
Uit de pan
Paprika sauteren en uit de pan
Olijfolie, ui, knof, peterselie, selderijblad, komijn, laurier...
Stukjes zwarte olijven (droge soort), half pikant paprikapoeder (La Vera agridolce), stukjes gedroogde tomaat...
Wat witte wijn en inkoken
Alles in een ovenschotel met kappertjes erdoor
Serveren met groene peperbolletjes erover
Hieronder de saus
Moet nog wat verder inkoken voordat ie over de ovenschotel gaat
(Ik had hele stevige buiten gegroeide Spaanse paprika, dus die ging zonder sauteren in de saus)