zaterdag 14 maart 2020
Italië (23 en laatste)
Zie de eerste aflevering van deze fantastische (al zeg ik het zelf) serie hier
(Alle links openen in een nieuw venster)
Ik wilde besluiten met die ver weg liggende eilandjes, en ik had het idee dat Waverley Root ze besprak in The Food of Italy
Pantelleria, Linosa-Agrigento en Lampedusa
Maar dat is dus niet zo
Nou ja, op één zin na, "Pantelleria uses the Zibbibo or Alexandria muscat grape, to make the amber sometimes cloudy Moscato di Pantelleria, spicy, velvety and heavy (15 to 16 degrees)."
Ik ging zelf op zoek
(Elba hebben we ook nog. Ligt tussen Toscane en Corsica. Heb ik bij Toscane behandeld.)
Hierboven twee keer Pantelleria
Tonijn, makreel, schelpdieren
Pesto pantesco
Tomaat, kappertjes, groene kruiden, knof, amandelen en olijfolie
Bij pasta, vis, bruschetta
Flatbread, zuurdesem(!), sesam
Druiven, vijgen, citrus
Veel sorbet
Bacio pantesco, de kus van Pantelleria
Zie hier
Dat lijkt enorm veel op die Indonesische wiebelkoekjes, Kue goyang (koek wiebel), zie (ff scrollen) hier
Linosa-Agrigento en Lampedusa
En Lampione vlakbij Lampedusa
Zeevruchten in tomatensaus
Op azijn ingelegde inktvis en octopus
Kikkererwtenkoekjes uit de frituur en aardappelkroketten als street food
Zoetzure pompoen
Balletjes van sardien en oud brood in tomatensaus
Rigatoni met zwaardvis en aubergine
Gegrild orgaanvlees van lam
Gebakken caciocavallo
Blancmanger
En dat was Italië!