Zoals gewoonlijk vormen de foto's een eigen verhaal
Seitan met cantharellen en laksa
Zie het recept hier
Ietsje scrollen
Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster
Seitan: altijd rare brokken
Kleiner snijden
Vanille-biscuitjes
Frankrijk
Klop vier eieren en drie eigelen goed met 225 gram witte basterdsuiker en (echte!) vanillesuiker naar smaak
Werk er dan, stevig kloppend, langzaam 300 gram patisseriebloem door en wat zout
Spuit van het deeg platte ronde koekjes op een ingevette plaat
Bestrooi met suiker en bak tien minuten op 200 graden
Laat de koekjes koelen op een rooster
Simpel, maar lekker...
Seitan door de bloem
Vanillesuiker
Een grote pot vullen met fijne kristalsuiker (in de betere supermarkt bij de suiker)
Er in de lengte gespleten halve vanillestokjes in steken
Twee op een pond suiker
Regelmatig omschudden (dus de pot niet tot de rand vullen)
Na omschudden uit de suiker stekende stokjes terugduwen
(Niet die flauwekul van uitgeschraapte stokjes in een pot met rum doen, want dan ben je altijd gebonden aan rumsmaak)
(Nou ja, je kan dat óók doen...)
Cantharellen snijden
Ná zeer goed poetsen!
Vanillevla
Breng een liter melk aan de kook met een gespleten vanille-stokje
Klop in een sauspan vier eigelen met 1/3 kopje fijne kristalsuiker tot een egale lichtgekleurde massa
Giet, stevig kloppend, 3/4 van de melk langzaam in de sauspan
Laat, steeds roerend, de saus in de sauspan au bain Marie indikken en voeg, ook weer roerend, de rest van de melk toe (zonder het vanillestokje)
Breng eventueel op smaak met kaneel of koffie-likeur
Voor gebruik in patisserie (Tompouce!) of voor vanille-ijs maak je op ongeveer dezelfde wijze Crème anglaise en banketbakkersroom
Crème anglaise
Als vanillevla, maar met de dubbele hoeveelheid eieren en wat meer suiker
Lijkt op banketbakkersroom, maar daar zit bloem in en dat moet dus wat koken
Crème anglaise mág niet koken
Met laksa
Mihoen van mung bonen
Vanille-puddinkjes
Flan
Heel Zuid-Europa, en Midden- en Zuid-Amerika
Breng twee koppen melk bijna aan de kook met een gesplitst vanille-stokje
Klop vier eieren met twee eetlepels suiker en iets zout smeuïg, en klop, scheutje voor scheutje en van het vuur af, door de melk
Vet vormpjes in (kleine iets wijd uitlopende bekertjes), doe wat suikerstroop onder in de vormpjes en giet er het mengsel in
Zet in een bak met water en zet die een klein half uur in de oven op 180 graden
Laat koelen en stort juist vóór het serveren
Lukt het allemaal niet, dan wat maizena door het mengsel werken
Zuid-Amerika
Idem plus wat nootmuskaat