Inkopen vandaag maar weer eens
Bavette d'aloyau
Bief gesneden uit de vanglap
Aardappelpannekoeken
Boxty
Ierland
Lijkt wat op Halbhalb Klöße
Meng gelijke hoeveelheden rauwe geraspte aardappel, gekookte aardappel en bloem, en breng op smaak met z/p
Werk er wat rauw ei door, nog wat z/p, en dan genoeg melk om er een dun beslag van te maken
Laat steeds een soeplepel van het beslag in een hete koekenpan met wat vet erin vallen en bak de pannenkoeken een minuut of drie, vier aan elke kant
Serveer met appelmoes en met gebakken bacon
Ulster Fry
Serveer de pannenkoekjes met gebakken bacon én gebakken verse worst én gebakken eieren én bloedworst én geroosterd brood
Als je dat op hebt, dan kan je er weer tegen
Morgen heb ik het trouwens over Afghaanse aardappelpannenkoeken
Jumbo
Waar anders...
Bij AH hebben ze dit soort spul niet
Erg moeilijk te maken van varkensvet...
Quiche Lorraine
Maak pie-deeg
Bak niet te dikke plakken bacon krokant
Wrijf een ovenschotel in met een doorgesneden knof teentje
Ga er met de boterspuit over
Bekleed de ingevette vorm met het deeg en bestrooi de bodem met heel fijn gehakte sjalot
Maak een mengsel van eieren, room, iets water, wat Worcester, z/p, een en ander voldoende om de vorm driekwart te kunnen vullen
Roer er flink geraspte (Zwitserse!) Emmentaler door en de in blokjes gesneden bacon
Giet het mengsel in de vorm, bestrooi met fijngehakte sjalot en bak tot goudbruin, 30 tot 40 minuten, op 160 graden
Laat even koelen voordat je de quiche snijdt
Spek, eieren, kaas en room
Het lijkt wel de Savoie!
Het enige wat ontbreekt is de pasta...
Nou ja, pie-deeg is ook een soort pasta...
De enige behoorlijke boter die AH nog heeft
Jumbo: zeven soorten perfecte boter...
(Náást smakeloze Nederlandse troep dan dus)
Witte kool
Pools
Stoom grof gesneden witte kool bijna gaar
Bacon-stukjes bakken, wat later ui en knof meebakken, en weer wat later stukken stevige appel
Of samen met de bacon stukjes stoofpeer
Flink bloem erdoor, even blijven roeren op laag vuur, en er dan een saus van maken met melk, bouillon en dunne tomatensaus
Op smaak brengen met p/z, en er de gestoomde witte kool in opwarmen
Dat gebruik ik om zwarte boekweithoning wat minder heavy te maken
Witte bonen met kaas
Week en kook witte bonen
Gebruik in ieder geval ui, knof, kruidnagel, peterselie en selderijblad in het kookwater
Giet af
Bak in wat olijfolie blokjes bacon bruin en bak halverwege ook gesnipperde ui mee
Roer de bacon etc. door de uitgelekte bonen en proef op p/z (proef wat bonen samen met een stukje vlees!)
Roer er iets gesmolten boter door en wat geraspte kaas (Gruyère, Appenzeller...; geen Emmentaler)
Doe in een ovenschotel, bestrooi met flink geraspte kaas (dezelfde)
Gratineer op 180 graden
Erg lekker spul
Rechts, daar moet je van houden
"Zoute stroop"
Bacon vinaigrette
Sauteer in een gietijzeren pan ("skillet", niet te wijd, wel hoog) kleine blokjes bacon tot krokant
Giet het vet af op een soeplepeltje na, en laat van het vuur
Vet bewaren om eieren in te bakken
Voeg per ons bacon vier eetlepels Condimento balsamico toe
Pas op het spatten
Klop goed door mekaar
Breng op smaak met redelijk wat limoensap, wat stroop, en z/p
Lea & Perrins in de Keuken
Maar dit in de Bloody Mary!
We gaan trouwens deze week een zwik Bloody Mary's proeven
Met limoensap
Met gin
Met tequila
Met bourbon