zaterdag 29 februari 2020

Naan, pizza, couscous en zo




Geen patatten vandaag dus


Naan

Met ei gepocheerd in tomatensaus

En die saus met De la Vera pepers, zie boven
Die waar pimentón van wordt gemaakt (onder andere van die)
Die komen gebroken en ontpit, maar moeten wel gecontroleerd worden
Heel mooie zachte smaak


Olijfolie, ui, knof (de Heilige Drie-eenheid)...

Tomatenprut en flink rode wijn...

Die pepers en wat groene kruiden...

Proef op zout

Pocheer er eieren in

Naan op de grilpan




Pizza

Met paprika en knoflook salami

Die salami koop je op de markt, niet te dun gesneden


Oven warm met pizzasteen

Olijfolie, forsch ui, knof, flink peterselie, pepertje...

Witte wijn, groene kruiden, Worcester...

Stukjes zwarte olijven bij de saus (droge soort)...

Proef op zout

Stukken puntpaprika sauteren in olijfolie
Bij de saus, en die nu niet meer verder laten koken

Deeg uitrollen
De helft met die worst beleggen
De andere helft erover

Paprikahandel erop
Randen omhoog vouwen

Oven




Couscous

Met zalm, komkommer en tahin saus


De couscous met olijfolie (goede!) en water en zo prepareren

Tahin met citroensap naar smaak mengen (wordt stijf!)

Zalm bakken

Plus komkommerschijfjes en citroenpartjes en de saus natuurlijk en de couscous (eventueel warm gepiept)




Groene banaan

(Geen bakbanaan)

Met gerookte gedroogde Afrikaanse meerval, en tomatensaus (alweer??)


De meerval in niet teveel warm water niet te lang weken

Olijfolie, ui, knof, peterselie, pepertje...

Garnalenbouillon erbij en wat inkoken
(Blokjes in de Afrikaanse winkel; Calnort is de beste)

Tomatenprut erbij en milde paprika puree (ajvar; bij de betere maar ook bij de mindere Turk)...
(Je hebt ook pikante ajvar, maar werken met milde + pepertjes is veel mooier)
(O, en in feite maak je dus Obe ata)

Vis in de saus, en maak die saus weer wat dunner met garnalenbouillon

Sudderen tot de vis eetbaar is

Proef op p/z

Halve groene bananen zachtjes aanbakken in boter en erbij




Naan (alweer??)

Met Kripik tempeh en haricots en pindasaus

Kripik tempeh: dunne plakjes gedroogde tempeh, glazig zijn die, die je frituurt als kroepoek
Zie foto onder

(Ik vind het altijd fantastisch als een stuk kroepoek bewegingloos in de frituur ligt, en dan in ene begint op te zwellen; bij Kripik tempeh is dat nog veel spectaculairder: blijft veel langer bewegingloos en barst dan klats! in ene helemaal los)


Haricots kop kont, half, koud water

De pindasaus is petjel saus

Pinda-olie, ui, knof, trasi, Goela djawa, kentjoer...

Wat rijstwijn...

Pindakaas...

Wat sambal oelek...

Haricots sauteren, kippenbouillon, garen

Frituur de Kripik tempeh en gril de naan





vrijdag 28 februari 2020

Ook bief





Dat lag al lang klaar

Een aanvulling op die link links

"Ook bief"



Cap of ribeye


Zie foto hierboven

Waar zit het?

Zie de foto hieronder

Alles linksonder, links en linksboven de ribeye zelf (en er dwars afgesneden, vóór het portioneren)
De ribeye zelf, dat zijn die drie in wit vet ingebedde stukken vlnr klein groot klein

Links van  de cap vind je de stooflappen
In de koe dan dus




Prima ribeye-smaak en structuur

Maar veel goedkoper!

Op de BBQ: niet te lang!
Zie hieronder

Gewoon mooie stukken in de pan in boter kan ook prima




End of ribeye


Het laatste stuk van de ribeyes achter mekaar

Alweer een mooie ribeye snaak en structuur, maar deze veel mer dooraderd!

BBQ of grilpan!

Vergelijk de foto hieronder met twee foto's naar boven, denk daar de cap links weg, en vergelijk de twee ribeyes!

Precies hetzelfde stuk!




Flat iron steak



Komt uit de spier die van het schouderblad loopt naar de top van het bovenarmbeen in het schoudergewricht

Sukade, de zeen weggesneden en als steak gesneden

Heel mooi stevig vlees met veel smaak

Maar een ding: gebruik het liever voor Boiled beef!
Met Colman's mustard!

BBW, grilpan, koekenpan...





Ketting van de haas



Heel erg lekker vanwege dat vet

Moeilijk te vinden want die uitbeners die vreten dat zelf op

Zie hieronder hoe de ketting van de nog vuile haas wordt afgesneden




Je kan wat dikker vet wegsnijden, of het vlees op die vette kant wat langer bakken
Daar kan het prima tegen

Zeg iig dat ze geen vet moeten wegsnijden, want anders loop je kans een vetloos stuk te krijgen en dat is niet de bedoeling

En vet wegsnijden kan je zelf wel

Mooi spul hoor...
Zie hieronder...


 

Lapje van de lende



Dat is het als bief bakbare stuk van de dikke lende

Ik ben er nog niet helemaal uit
Waar zit het staartstuk (ja, ónder het koetsiersstuk) ten opzichte van het lapje van de lende?
Of is het hetzelfde?

Uhh, een ding: staartstuk is dus níet picanha, zoals je overal leest op die BBQ kwaak sites
Staartstuk is de bovenkant van de dikke lende, en dáárop zit het koetsierstuk, en dát is picanha

En o ja, heuplapje noemen ze het wel, maar dat is wat anders
Dat is slotlap, Spidersteak, araignée, Kachelfleisch





O ja!

Het Kokkerellende Nijlpaard Yvet Retteketet vandaag in de Volkskrant

"Opfriscursus mosselen koken"

Zelf te stom om fatsoenlijk een ei te bakken Godkolere...



O ja!

Hoe zit het met niqab en mondkapjes, huhh?

Dat bedoel ik!



donderdag 27 februari 2020

Koken met pilav rijst





Ik kookte vier keer met pilav, om technieken te vergelijken

Je kan Amerikaanse of Surinaamse rijst nemen ipv pilav rijst

Rijst aanbakken en dan koken, daar gaat het om



Met kip

En baba ganoush


Aubergine inprikken
Oven
Regelmatig draaien

Tahin vijzelen met knof, citroensap, olijfolie, peper en grof zeezout
(Tahin: hoe witter hoe beter)

Aubergine doorsnijden en uitlepelen

Door de tahin etc prakken mét heel fijn gesneden peterselie

De foto ziet er niet uit dus zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)
Nogal popi in de vagonistische hoek, maar toch best lekker

Kipdijfilets in ghee bruinen
Kippenbouillon erbij en garen
Uit de pan

Olijfolie, ui, knof, pepertje, peterselie...
Rijst meebakken...

De bouillon erbij en de rijst garen

Kip erin warmen

Ik at de Baba ganoush warm (gepiept), met wat heel goede olijfolie erover




Carne com maxixe

Ook wel Cozido com maxixe

Vlees / gekookt met wilde augurk

Maxixe zie hier
[maasjIEsjuh]
Dat het naar augurk smaakt is relatief want het heeft wel iets een acquired taste

Weer met pilav


Ik maakte het met dikke lende, want je moet die vruchten niet te lang laten stoven

Zonnebloemolie met wat boter
Vlees bruinen en uit de pan

Ui, knof, pepertje, soepgroenten (zonder paprika- of bloemkoolflauwekul)...
Hou de helft apart

Vlees erbij, runderbouillon, laurier, stoof op 95° tot gaar

In die apart gehouden handel rijst aanbakken
Runderbouillon, rijst garen

Schil de vruchten en snij in tweeën
Bij het vlees, en half uurtje




Afrikaanse pepers testen

Uit Togo, merk Big Mama

Met pilav kip in tomatensaus


Olijfolie met wat boter, kip bruinen, uit de pan

Olijfolie, ui, knof...
Helft apart

Tomatenprut, rode wijn, groene kruiden, wat van die pepertjes zonder pitjes...
Saus dun houden en de kip erin garen

Proef op zout

Met die andere helft ui etc pilav maken




Khoresht aloo

Kip gestoofd met zure pruimen en flink ui

Midden-Oosten

Die pruimen af en toe bij de betere Turk
Je kan ook prut van die pruimen kopen
Zie hier
Bij de betere Afghaan


Kip bruinen in olijfolie en wat ghee, en uit de pan

Garen in kippenbouillon

Olijfolie, forsch gele ui, knof, peterselie, munt, niet te scherp pepertje...
Rijst...
Bouillon erbij...
Pruimenspul erbij (of die pruimpjes, maar die doe je bij de kip als die gaart)
Proef op peper en citroensap

Kip erin warmen




Ik maakte eens een keer wat met gebroken rijst

Met Japanse tofu en gedroogde oesterzwam

Silken tofu

Foto kwijt


Week de oesterzwam in heet water
Veel meer smaak dan verse, en veel mooiere smaak dan veel gedroogde paddo's

Uitlekken (vocht bewaren), uitknijpen (boven het vocht)

Sauteren in rijst-kaf-olie (AH) en uit de pan

Die olie, sjalot, knof...

Doenjang (Koreaanse miso), weekvocht...

Proef

Gebroken rijst erin garen...

Paddo's en blokjes tofu erin warmen
Proef



woensdag 26 februari 2020

Mondkapjes en zo



Gisteren
(FFP2 is voldoende; 3 is ook tegen uitstoot)




Vanmorgen, en heb ze ontvangen





Vanmiddag
Ik denk Bestelde ik er maar 10??
Nog maar 10 bestellen!
Edoch...



En nog een tip trouwens

Ontsmettingsalcohol is binnenkort ook niet meer te krijgen

Je kan prima ontsmetten met spiritus

Leng 1 liter spiritus aan met 1/5 liter, 200 ml water
Dan ga je van 85% alcohol naar 70%, de hoeveelheid in handalcohol

Gebruik nooit veel achter elkaar, handalcohol of spiritus
En spiritus is giftig als je het binnenkrijgt, dus naspoelen met water

Het gif is trouwens methanol, foezel, dus dat verdampt, en zo erg gif is dat nou ook weer niet
Je wordt er hoogstens blind van als je elke dag een liter spiritus drinkt

(Bestaan die trouwens nog, spiritusdrinkers?)
(In 2007 Polen in Rotterdam! Zie hier)





Planning



En? Ook uw askruisje gehaald?
En daarna naar het Haring schillen gegaan?



Mijn planning voor de komende dagen



Khooresht aloo

Kip gestoofd met zure pruimen

Iran en omstreken


Die pruimen waarvan je ook tkemali maakt, kleine groene bij de betere Turk
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Momenteel zijn die er niet, maar dan gebruik je dus zo'n zakje als dit hier
Bij de béste Turk

Zie een recept hier

Ik maak het met rijst




Pepers ui La Vera testen

Eieren in paprikasaus

Met papadum


Ik kreeg dus gedroogde Spaanse pepers uit La Vera, de streek waar die Pimentón de La Vera vandaan komt, dat Spaanse peprikapoeder waar die Nederlandse culischrijvers zo ontiegelijk over lopen te bazelen altijd ("het is pikant"), cq elkaar na lopen te schrijven

Precies dit merk hier kreeg ik opgestuurd

Nou ja, weinig over te zeggen verder
Paprikasaus met pepertjes maken (geen pikante ajvar gebruiken maar zoete mét pepertjes; stukken beter)
Deel met deels zonder pitjes en zaadlijsten (wilde ik schrijven, maar ze blijken altijd opengebroken en ontpit te zijn; uiterst geurig ook!)

Ga ook nog experimenteren met weken/weekwater gebruiken, ook weer met en zonder
Dat is meer de Mexicaanse manier

Eieren in de saus pocheren




Met Selim peper experimenteren

Sukadelappen ermee gestoofd

Met soepgroente ook; ui, knof, selderijblad, peterselie, wortel, prei

En aardappelen ernaast


Selim peper zie hier

Grains of Selim

Geen familie van Grains of paradise, paradijskorrels, alhoewel vergelijkbaar in smaak en gebruik

Je moet ze vijzelen




Mapo doufu

Tofu van het pokdalige oma'tje

Zeggen ze


Ik heb het al meerdere keren gemaakt, zoek maar op het blog, maar ja, elke keer vindt ik weer een nóg origineler recept

Deze keer met varkensgehakt (wat in de Chinese keuken neerkomt op gemalen speklappen), en met mie

Uit Szechuan

Met:
Doubanjiang, tuinbonensambal zeg maar
Dou-chi, die zwarte gefermenteerde sojaboontjes waar ik het laatst over had
Knofgroen, wat ik uitbundig in de tuin heb (roerei daarmee en half gare garnalen!)
Szechuan peper
Chili olie (van Szechuan peperS, niet peper)
Vijfkruidenpoeder
Rijstwijn...

Dit recept hier lijkt wel wat op wat ik ga maken




Een idee!

Witte bonen in tomatensaus (wel heel mooi gemaakt natuurlijk)

En dan met mooie gruyère erdoorheen gesmolten
In plaats van ermee gratineren


En met groene paprika erdoor

En het hot van groene peperbolletjes

En dat was het voor vandaag




O, en trouwens:

Was het u wel opgevallen dat ik ei - kip - rood vlees - tofu - kaas eet?
Zo hoort het

Maar dat vis ontbreekt?
O ja!
Moules poulette, dat vergat ik nog!
Met spekjes en room!
Zie een goed recept hier

En o ja!
Die mosselen dat is met mooi stokbrood, en de andere vijf gerechten met rijst, papadum, aardappelen, mie en bonen
Zo hoort het

En o ja, met steeds andere verse groenten natuurlijk...


dinsdag 25 februari 2020

Vanavond eet ik Tournedos Rossini



Vandaag dus maar foto's van "ook bief"
Cap of ribeye
Binnenkort publiceer ik over deze hele hap "ook bief"



Ja, vanavond (althans: morgenavond, want ik schreef dit een dag eerder want vanavond kan ik nauwelijks nog lopen natuurlijk), vanavond eet ik in een sjieke Friese tent Tournedos Rossini
Ik noem nog geen namen want ik at er eerder nog niet en u zal het allemaal wel horen tzt

Geen moderne variant-flauwekul, nee, gedegen 19e eeuws klassiek vreten

Zie die tournedos hier
(Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Het wordt wat...

Eggs Benedict
Tournedos Rossini
Friese kazen (Bleu de Wolvega, hopelijk!)
Patisserie

Burp...

Bief gerechten vandaag!



Flat iron steak


Sateh manis

Sateh van rundvlees



Maak een marinade van ketjap manis, iets ketjap asin, gehakte ui, idem knof, wat goela djawa, en limoensap

Kruid met sambal oelek, versgemalen korianderzaad en geraspte droge gember

Marineer hierin blokjes biefstuk minstens een uur op een niet te koele plek; roer regelmatig om

Steek aan stokjes en rooster de sateh, regelmatig bestrijkend met de marinade

Serveer met saus van de marinade
Wat opkoken, afproeven, en binden met maizena



Kettinghaas
Afsnijsel, ja
Maar lekker!
En goedkoop!

Steak au poivre



Breek flink zwarte peper met een klap van het koksmes

Wrijf biefstukken in met die peper

Bak de biefstukken in olijfolie met wat boter, regelmatig draaiend

Haal uit de pan en houd warm

Giet het vet uit de pan, niet het braadvocht; dat kan als je voorzichtig giet

Giet een scheut armagnac in de pan, warm op en flambeer

Zodra het vuur gedoofd is een flinke scheut droge mooi volle witte wijn in de pan gieten, aan de kook brengen en de aanbaksels losschrapen

Kook voor de helft in

Voeg room toe, ongeveer twee maal de hoeveelheid van de wijn

Breng aan de kook en kook in

Proef op zout

Serveer met het vlees, maar dat dacht u al



Lapje van de lende


Fondue Bourguignon

Uit de mode geraakt



Gebruik druivenpit-olie voor de fondue

Gebruik biefstuk van de haas, die goed gehangen heeft

Goede "tournedos-puntjes" zijn prima

Maak veel sausjes en zo



End of ribeye
Als ik het spul bespreek dan ook het verschil met ribeye


Biefstuk met anchoïade


Maak anchoïade (dus)

Laat een oven waarin een gril zo heet mogelijk worden

Bestrijk brood met de anchoïade, leg er niet te dikke biefstukken op, schakel de oven uit en zet de gril aan en plaats het brood met de biefstukken zo dicht mogelijk onder de gril

Draai de biefstukken vrij snel (op het brood, niet mét het brood)

Draai nog een keer als ze bijna gaar zijn (dat is vrij snel!)


Anchoïade

Week ansjovis uit de pekel(dus!) in melk, laat uitlekken, spoel af en dep droog

Blend met peterselie en wat sjalot

Maak er met olijfolie een "mayonaise" van

Breng op smaak met citroensap en peper




Dit is (Spanje) boraja [boorÀchaa]
Bernagie, maar pas op
Bernagie, hier, groeit heel anders
Niks die mooie stengels
En die stengels zijn juist zo ongelofelijk lekker...



maandag 24 februari 2020

Culinaire notities



Kleine gerookte sprotjes
Met tijm en citroen ingemaakt op olie
Aldi
Erg mooi spul
Puur ingemaakt koop ik ze liever in Duitsland
Sprotten uit de Kieler Bocht (stevig)
Bij de Zwei Brüder hebben ze Letse
Ook erg mooi (fijn)


en nog zo wat notities


In de bonen-post van de 21e had ik het over witte penja peper

Zie hier (alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster)

Op de foto zie je ook zwarte, maar pas op, dat heet Red penja pepper
Zie de post Rijst, 10 september

Beide soorten koop je hier
Pas op!
Als ze je in (gefingeerd!) gebroken Engels bellen dat dit of dat er niet is maar wel van een ander merk, "ies zie seem", daar niet intrappen!
Ik kreeg zo gewone garnalenbouillonblokjes ipv blokjes van gerookte garnalen, en gewone kipblokjes ipv Nigeriaanse kippenbouillonblokjes


Het vreemde van de witte penja is dat het bepaalde eigenschappen van witte peper minder heeft, en andere juist weer sterker

Vergeleken met Muntok lijkt het meer op zwarte peper

Simpel: het is "andere" peper, en je moet het zeker proeven

Het geeft een soort mooie wrangheid, en ietsje een Szechuan peper effect

Mooie smaak die alle gelul over witte peper (dat dat niks is en enkel voor in witte saus)(De Dikke Damp), Muntok of penja, ontkracht

Veel meer vóór op de tong dan zwarte



Pizzabodem met mooie olijfolie
De olie van de sprot voor iets anders gebruiken
Ei in bakken of zo


In een oud kookboek wat ik ergens vond zaten wat knipsels

NRC recepten


Eind 90er jaren had ik het erover met de toenmalige chef economie
Hoe dat toch kon, dat ontiegelijke getrut (op Anne Scheepmaker na)

Tsja, "bepaalde gunsten..."

Annelène van Eijndhoven
"Crumble van appel en vijgen"
Het schijnt de moeder van Janneke Vreugdeloos te zijn, en gezien de kwaliteit van de recepten en de kookboeken zou me dat niet verbazen...

Een boekje over de Spaanse keuken
Recept met langoustines (in de Spaanse keuken...)
Werden op dezelfde pagina ook langostinos genoemd (fout) en gamba's (fout)

Kim Maclean
Dat was de minst erge van de trutten
"Mincemeat en cognac met crumble"
Volkorenbloem, waar slaat dat nou weer op
En geen reuzel...

Anne Scheepmaker
Altijd goed en niks getrut
"Veiling keukenspullen van Elizabeth David"
Mooi verhaal
Dat ze dikwijls geen exacte kooktijden en ingrediënten opgaf
Nee, daar wond Julian Barnes zich enorm over op; zie eergisteren hier
Die wond zich ook op over de recepten van Nigel Slater, maar daarvan heb ik toch eergisteren Real Food en ook The Kitchen Diaries op de kop getikt, en niet goedkoop
Idem niet goedkoop ook trouwens Pomiane, Bien Manger pour Bien Vivre (met opdracht!)



Tomatensaus en groene paprika


Ik herlas nog wat Karel van het Reve

"Die demarche heb ik geen spijt van" (Vincent van Gogh)
"Misdaadfilms kijk ik graag naar"
"Linzensoep kan ik me blind aan eten"
Couperus: "Die juffrouw schijnt niet veel aan te wezen"

Allemaal foute constructies maar wel spreektaal

Hij pleitte voor het vastleggen van gesproken Nederlands om nog meer spreektaalconstructies op het spoor te komen. "Daar zouden de vakgroepen Nederlands zich mee moeten bezighouden" schreef hij, “in plaats van met het onderzoeken van de incest in de gedichten van Neeltje Maria Min”.

“In de jaren zeventig hebben de Russen enige heel leuke bundels gepubliceerd van op straat opgetekende gesprekken tussen huisvrouwen. Zoiets zou ik bij ons ook graag willen hebben.”
Dan hebben we iets waarnaar we kunnen verwijzen als iemand zich weer eens afvraagt “Wat doen die lui van taalkunde eigenlijk? Echte spreektaal zijn ze in elk geval niet mee bezig” (hahahaha!)

(Ik moest aan broer Gerard denken. "'Veel groente en weinig aardappelen, dat eet voor een man niet zo lekker', zei in 1933 de ene vrouw tegen de andere, in de Amsterdamse Ploegstraat")


In een column uit 1980 klaagt Karel van het Reve over anti-elitaire gevoelens in de Tweede Kamer. In een debat gebruikte Van Agt namelijk het woord ‘lapidair’. Van het Reve: "Een betrekkelijk gewoon woord in de beschaafde omgangstaal, maar blijkbaar een woord dat vele minus habentes die ons parlement bevolken niet kenden. Dat ze dat woord 'lapidair' niet kenden is niet zo erg, maar dat ze Van Agt toen hij dat woord gebruikte uitlachten is een misselijk teken. Het is alsof je iemand uitlacht die getallen boven de tien blijkt te kennen."




Nieuwslezers en geïnterviewden NPO Nieuws

"een mooi pand aan het Rokèèn in Amsterdam"

"de explatant van het café"

"controverzeel"

Directeur Holocaustmuseum: "costellatie" (constellatie)

"de bosbranden bereiden zich uit"

"onbezorgde brieven" (niet bezorgde brieven)

"de mislukte koe in Turkije" (coup)

Marion Bloem: de beste boek





Meneer Van Thiel, zijn er ook zaken waarvan u geen verstand hebt?

- Uhh, daar geef ik liever geen antwoord op; ik praat niet graag over dingen waarvan ik geen verstand heb...



zondag 23 februari 2020

Het is Multatuli-jaar!



Een markt in Denpasar, Bali
Geen eten maar offerandes


Dit jaar staat in het teken van Multatuli

Maar een website is er niet


Dan doen we zelf wat!

Ik ben begonnen aan een digitale en interactieve versie van
Saïdjah en Adinda
voor kinderen

Elke week komt er een hoofdstuk bij, en zet ik een berichtje hier

Zie de inleiding en hoofdstuk 1 hier, met dank aan uitgeverij ViesLekker!

Alle links hier openen in een nieuw tabblad of venster



De grote markt in Bandjarmasin, Zuid Borneo aka Kalimantan


Maisballetjes

Prikadel djagoeng



Prikadel omdat ze daar de F niet kunnen uitspreken

Prak van de kolf geschraapte mais in een zeef en vang het vocht op

Doe de mais in een schaal en kruid met zout, iets sambal, wat komijn en geperste knof

Werk er daarna een rauw ei door, bakpoeder, korianderblad en zoveel van het maisvocht dat een soort beslag het resultaat is

Bak als waren het kleine oliebollen



Ergens op een markt in Djakarta


Kool met kerrie

Goelai Kol



Bak grofgesneden ui in flink zonnebloemolie wat aan

Voeg wat later knof toe, roer even om, en voeg dan niet al te fijn gesneden kool toe (Chinese, witte of spitskool)
Blijf omroeren tot de kool iets slap wordt

Kruid met Kerrie djawa, wat komijn en eventueel wat sambal
(Ik ga uit hier van zachte Kerrie djawa)

Voeg een flinke scheut groentebouillon toe en los, als het kookt, santen erin op

Laat op laag vuur de kool gaarkoken
Hou het sauzig

Proef op zout; doe er eventueel wat zoute ketjap door

Serveer met witte rijst bij gebakken vlees of vis of tofu of eieren
Gebakken dus, niet gekookt of gestoofd



Een markt in Lampung, Zuid-Sumatra


Javaanse tahoe

Tahoe djawa



Snijd de tahoe in plakken en dep die droog

Dan die plakken elk in repen, droogdeppen, en die repen in blokjes

Hussel die blokjes in een theedoek om ze nog droger te krijgen

Frituur de blokjes op 150 graden
Frituur ze niet te lang want dan lossen ze op
En als ze iets verkleurd zijn dan zijn ze goed; goudbruin worden ze nooit
je kan ze een tweede keer frituren na afkoelen, om ze krokant te krijgen, maar dan krijgen ze een vale kleur

Bak ui, Spaanse peper en knof aan in arachide-olie

Maak er op laag vuur een saus van met goela djawa, palmsuiker, en ketjap

Of voeg pindakaas toe om een pindasaus te maken; gebruik dan niet teveel pindakaas; het moet meer een pinda-ketjapsaus worden

Warm de tahoe in de saus op, voeg wat citroensap toe en serveer met seroendeng



Een markt in de buurt van Merauke, Nieuw-Guinea


Gebakken tempeh

Tempeh Goreng


Wat asemwater maken (asem, tamarindepulp, weken in warm water, uitknijpen, zeven)

Goela djawa, palmsuiker, fijnstampen met verse sereh en korianderzaad

Omdat zowel de sereh als de asem zuur zijn moet je redelijk wat suiker gebruiken

Marineer stukjes tempeh of niet te dikke plakken een uur in deze marinade

Uitlekken, droog deppen en bakken in arachide- of palmolie