zaterdag 30 november 2019

Inden Ouden Ierschen Stoofpot



Forsch heavy...


Je kon naar de Telegraaf recepten sturen voor het

Iers Stooffestival

Zie hier

Alle links hier openen in en nieuw tabblad of venster



Lekker hoor!
Niks zoete troep!



OK, daar gaan we!

Runderstoof met rode biet


Neem runderlappen die niet doorregen zijn, maar als het kan wel dooraderd.
Snij in stukken. De grootte van de stukken bepaal je als volgt. Aangezien je rode biet gaat gebruiken heb je die klaar liggen. Die bieten ga je in plakken snijden, en de stukken vlees moeten ongeveer het formaat hebben van de gemiddelde grootte van zo'n schijf biet.
Snij de stukken vlees ook over het plat door.

Schil de bieten (we werken dus met rauwe biet), en snij in plakken die ongeveer zo dik zijn als de stukken vlees nu zijn.
Snij speklappen zonder zwoerd in stukjes, kleiner dan het vlees en de bieten.
Snij soepgroenten goed fijn: winterwortel, prei (alleen het wit of heel lichtgroen), gele ui, selderijblad en platte peterselie.

Een ovenschaal invetten.
Beleg met de stukken vlees (ze moeten de hele bodem bedekken), met op elk stuk vlees iets peper en zout, en daarna een schijf biet.
Bestrooi met grof gehakte knoflook, gedroogde oregano, peper en zout.
Meng de soepgroenten goed en strooi die er ook over.

Giet er runderbouillon (gecontroleerd op peper en zout) en rode wijn over, een op een; de soepgroenten moeten nét niet helemaal onder staan.
Beleg met stukjes speklap.

Aluminiumfolie erover, en zet anderhalf uur op 120° in de oven.
Aluminiumfolie eraf, en één uur op 100°.

Mart Adriaans



Heel mooi!


Felix Wilbrink

Sat, Nov 23, 12:01 PM (3 days ago)

to me

Wat een gaaf recept. Dat ga ik proberen

Verstuurd vanaf mijn iPhone



Flink sterk
Mooi droog


Tilly Sintnicolaas
Nov 25, 2019, 10:38 AM (1 day ago)
Dag Telegraaf-lezer,
Namens Felix Wilbrink en de Irish Food Board wil ik u van harte uitnodigen aanwezig te zijn bij het Iers stooffestival op maandag 2 december in de Kookfabriek Amsterdam.
Hieronder treft u de uitnodiging aan.
Wij hopen dat u erbij zult zijn. De uitnodiging is voor twee personen. Wilt u zo vriendelijk zijn beide namen door te geven dan komt u op de deelnemerslijst. Wij sturen dan nog een officiële bevestiging met routebeschrijving.
Tot 2 december!
UITNODIGING
Vier het seizoen tijdens het Iers stooffestival
Met topchefs, slagers, culinaire verhalenvertellers en meer
Maandag 2 december, 11.00 - 14.30 uur
De Kookfabriek Amsterdam
Het najaar is in volle gang. Tijdens de gure dagen blijven wij het liefst gezellig binnen met familie of vrienden, en genieten dan graag van een heerlijk zelf bereid rundvleesstoofpotje. Reden voor Bord Bia, de Irish Food Board, om maandag 2 december een stooffestival te organiseren. Chefs, slagers en culinaire verhalenvertellers zorgen voor een inspirerend programma. Graag nodigen wij je uit bij het stooffestival aanwezig te zijn.
Het festival draait om de bereiding van klassieke stoofvleesgerechten als boeuf bourguignon, Irish Stew, friet stoofvlees, maar ook om de stoofvleeskroket. Onder het mom van 'waar zit wat?' benen slagers de voorvoet van het rund uit. En in de Ierse traditie van de 'shanachie'- verhalenvertellers worden bijzondere culinaire ervaringen gedeeld. Naast rundvlees zijn er meer bijzondere Ierse 'goodies' te proeven. De Kookfabriek in Amsterdam wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot festivalterrein.
Programma
Topchefs Alain Alders, Andreas Delpeut, Gerrit Greveling en Jan Klein gaan aan de slag met de stoofvleesklassiekers en de stoofvleeskroket. Zij delen hun tips en tricks. Slagers (waaronder Gertjan Kiers) tonen waar wat zit en wijden uit over vleesdelen, spierstukken en meer.               
Culinair publicist Felix Wilbrink gaat in de Ierse Shanachie traditie verhalen vertellen. Over de beroemde Queen Maeve, de veldslag om een stier, de pruttelende pan op het AGA fornuis en stoven in Guinness.
Samen met andere rundvleesliefhebbers, slagers, chefs doet u veel inspiratie en kennis op. We zien u graag op maandag 2 december in Amsterdam!
Hartelijke groet,
Namens Felix Wilbrink en de Irish Food Board
Tilly Sintnicolaas
Saturnusstraat 60 unit 93
2516 AH  Den Haag



(Tilly Lultteveel...)



Limoncello met saffraan
Peperduur en niet te zuipen



Tilly Sintnicolaas
Wed, Nov 27, 12:45 PM (2 days ago)
to Tilly
Dag,
Bedankt voor je aanmelding. Hierbij sturen wij je een bevestiging van je aanwezigheid voor het Iers Stooffestival maandag 2 december a.s. .
Datum
Maandag 2 december 2019
Tijd
11.00 uur –  14.30 uur
Locatie
De Kookfabriek
De Flinesstraat 4
Amsterdam (Duivendrecht)
Programma
11.00 uur Ontvangst met koffie/thee        
11.15 uur Welkom door Esther Rozeboom
11.25 uur Opening door Laura Crowley (manager Bord Bia Nederland)
11.35 uur Topchefs Alain Alders, Gerrit Greveling en Jan Klein gaan aan de slag met de stoofvleesklassiekers. Zij delen hun tips en tricks.
Demoslager Gert-Jan Kiers komt met een hele rib, beent uit en legt uit welke delen we voor wat kunnen gebruiken. Culinair publicist Felix Wilbrink gaat - in de Ierse Shanachie traditie van verhalen vertellen, met een bijzonder verhaal komen.
Wie tussendoor even een rustmomentje zoekt, kan een heuse stoofmeditatie meemaken.
14.30 uur Einde  evenement



Ook uitstekend


Nou mensen!

Kopiëren, plakken, printen en erheen!

Doe ze de groeten van mij!

Op de stoofmeditatie!



(Dit is in de stijl van Vreten, van Uitgeverij ViesLekker)

(Download de PDF ervan hier en val gierend van het lachen uit je stoel!)