zondag 27 oktober 2019

Pizza



Tteok, kip en tauge
Recept zie hier en scroll
(Alle links hier openen in een nieuw venster)



Althans: video's


Pizza napoletana

Een masterclass


Zie hier

Het eerste wat je ziet is een foto van een pizza met een veel te dikke bodem
En met een rand als een tandwiel

Masterclass me reet
Hoepel heeft zich weer eens bij de neus laten nemen

Die chefkok van het Hilton denkt dat zout wel eens van invloed kan zijn op gist
Dit is het meest lumineuze culinaire idee van dit jaar zullen we maar zeggen

Dat ziet er toch niet uit met die rare dikke rand (ongebakken nog, ja) en die rare punt eraan...

Fior de latte is niet gedroogd, dat heeft een veel hoger vetgehalte
Buffelmozzarella bakken op 300°, dan verbrand de handel...

Dat draaien van die pizza, dat is flauwekul als je die bakt in een elektrische oven
Dat doe je in een houtoven omdat de bodem daar niet egaal warm is

En die poreuze steen, dat heet lavasteen

Nou zit er weer ineens een deuk in!
En dat ziet er toch niet uit met die olifantenrand?!
Hoe zou je ooit, zoals het hoort, de helft hiervan op kunnen vouwen?!


Overdreven toeristenflauwekul
Je zíet wel van dat soort dikke randen, maar dan wel aan veel grotere pizza's
De verhouding tussen de dikte van de rand en de doorsnee van de pizza is hier totaal zoek

En dan die Pizza marinara
Ja, door de naam zou je kunnen denken dat er vis op hoort, maar niks vis
Niks anders dan tomaat, oregano, knof en zwarte peper
En niks olijven of basilicum!

Wat een ontzagwekkend wichtigmacherig gelul allemaal...
Hier smult de gemiddelde Nederlandse culi van...



Tteok koken


Pizzadeeg maken

Dat zagen we al ooit


Zie hier

Dit klopt allemaal prima, en inderdaad, 00 bloem voor pizza, maar niks "voor pizza of brood", zo werkt dat niet

En een toevoeging: nooit rijzen en daarna weer in de koeling
Dan gaat de ongebakken pizza op de ondergrond vastplakken
Rijzen (in zijn geval de tweede rijzing) en meteen gebruiken



Kip bakken


Deel 2


Zie hier

Dit is wat anders dan deeg voor die Napoletaanse pizza van die Hilton kwaker
Dit is wat je kan noemen een doorsnee Italiaanse pizza

Weer dat verhaal van mozzerella "in gedroogde vorm"
Dat zijn stevige worsten met extra vet
Niks "gedroogd"
(Elkaar napraten dat kunnen ze in culinair Nederland, maar iets wéten...)

Dat je met zo'n elektrische oven de steen niet op 300° zou kunnen krijgen
Betere oven kopen, zou ik zeggen
Zijn steen is 270°; de elektrische oven waarmee ik werkte was 300° als ie op 80% stond...

"boven- en onderwarmte" in een pizza oven; die weet niet waarover ie praat...



Kip meestoven


O ja!

Kocht en las
Het is niet onopgemerkt gebleven
De Taal van Gerard Reve

Reve: Men kan grote waarheden alleen omhelzen als men ze ook kan bespotten"

Dat is exact het falsificationisme van Popper!