donderdag 24 oktober 2019
Beanz!
Normaal geef ik in zo'n uitzending als dit vijf gerechten
Maar eentje zou ik er gisterenavond maken en dat kwam er niet van
Nou ja, ik lul er gewoon wat bij
Flageolets
Met gepocheerd ei en paprika
Gele paprika, dus er was weinig kleurenspel, zie hierboven
Olijfolie, paprika...
Uit de pan
Ui, knof, peterselie, pepertje...
Zoete paprikapuree (ajvar; Turkse winkel)...
Versauzen met kippenbouillon...
Proef op p/z
Eieren erin pocheren
Eieren er voorzichtig uitscheppen
Flageolets erin warmen met wat witte wijn om het iets dunner te maken...
Paprika terug...
Eieren terug
Flageolets zijn de lekkerste bonen
Jumbo, Bonduelle, "Groene kidneybonen"
Bij AH uit het assortiment
Ze hebben te weinig plek nu, met al die proleten margarinesoorten
Zwarte chilibonen
Met gevulde poblano peper
Niet zo scherp hoor
Westland Peppers
Zie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Heerlijk en niks duur
Licht pikante gele uien heel fijn gesneden lang langzaam in boter en onder een deksel sudderen
Witte wijn en knof erbij
Zonder deksel doorsudderen, met vers gekneusd komijnzaad en vers gemalen korianderzaad
HOH gehakt aanmaken met p/z, ui en knof, en wat olijfolie
Zwarte bonen warmen bij die ui
Proef op p/z!
Poblano's uithalen, vullen (met dat gehakt dan dus), dor de olijfolie, oven
Enzovoorts
Gefrituurde balletjes van geel erwtenmeel
Met gekookt ei en sperzie
Voorzichtig komijnzaad roosteren
Dat meel, kom, p/z, versgemalen knof granulaat, komijn, bakpoeder
Steeds iets lauw water erdoor, kneden, weer wat water en dat totdat je één klont hebt
Bal maken, een uur rusten op kamertemperatuur
Balletjes maken
Portie tussen handpalmen, platdrukken, balletje draaien
Geen mooi ééndelig resultaat: platdrukken etc
Koude kippenbouillon met dark soy
Balletjes erin en langzaam aan de kook laten komen
Ff doorpruttelen, afgieten (bouillon opvangen!), op een bord laten uitdampen
Pindaolie, ui, grof gesneden knof...
Sperziestukjes...
Die bouillon erbij en die sperzie garen
Eieren hard koken
Schrikken: foto van Griezel Huivers laten zien
(gelukkig dat links hier in een nieuw venster openen, want anders gaat de saus schiften!)
Sperzie uit, en de bouillon versauzen
Balletjes kort(!) frituren
Et cetera
Witte bonen in tomatensaus
Met ananas en knak en groene paprika
Verse knak van Aldi
Blik ananasblokjes lekken
Groene paprika in olijfolie sauteren
Uit de pan
Knakjes kort koken (zijn dus vers namelijk)
Olijfolie, ui, knof, rawit...
Komijn (vers gekneusd) en korianderzaad (vers gemalen)...
Witte bonen in tomatensaus erbij (natuurlijk Heinz Meanz Beanz)...
Wat rode wijn, laurier, zwarte olijven in stukken (droge soort)
Proef; wat Oxo of zo?
Ananas erin en stukjes knak..
Paprika...
O ja!
Smulweb: ogbono / egusi kan je vervangen door pompoenpitten
Alsof dat met "pompoenpitten" gemaakt wordt...
Ogbono van Irvingia
Egusi van een bepaald soort watermeloen, Colocynth
O ja!
Stokvis, zoute vis
Klootweg kwaakt er fors over in de Volkskrant
"Stokvis is enkel online te verkrijgen", de culinaire apenlul... Loop eens over de markt, eikel!
Over het verschil tussen stokvis en zoutevis beroept hij zich op de Dikke van Damp
Nou, als je voor paal wil gaan dan moet je dat zeker doen
Dikke Damp, die met veel bravoure in zijn boek vertelt hoe het zit: "Morue séchée is klipvis" oftewel zoutevis
Godgodgod wat is het toch een ongelofelijk culinair veenlijk...
Morue séchée is stokvis, ja
Dit soort stompzinnigheid in dikke culinaire boeken, dat kan enkel in Nederland
Zie eens hier
Meer dan 500 flaters op minder dan 1000 pagina's...
[En verdomd, de dag hierna kom ik wéér zo'n culinaire zwaklul tegen, Joel Broekbaard van NRC, de meest afstotelijke man van Nederland trouwens: "Brandade is een mediterraan gerecht, een emulsie van olijfolie en stokvis (gezouten kabeljauw)", de culinaire rochelscheet...]
O ja!
"Hebt u geen tosti's?"
-"Jawel hoor, kijk hier, panini's"
Ik blijk iets gemist te hebben
O ja!
Was bij een AH
7,5 schap margarine, 0,5 schap boter
Wat ben ik blij niet meer in dat lullenwassersland te wonen...