Vandaag dus maar inkopen drank
Zie de eerste aflevering van deze mini serie hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Dit is overigens de laatste aflevering
Dodo
Een bijgerecht, gegeten naast al die gerechten in de vorige afleveringen, gerechten die je eet met Obe ata, tomaten-paprika-pepersaus
Rijpe, zwarte bakbanaan
Gebakken dus
Worden ook gegrild gegeten, gekookt, en gedehydrateerd - vermalen...
Grove stukken als koolhydraat bij het hoofdgerecht
Kleine stukken als bijgerecht bij wat dan ook
Wordt dikwijls gegeten met ingemaakte ui
Zuur tegen zoet
Tippen, snee in de lengte, schil eraf
In de lengte in tweeën, in stukken van grootte naar hoe u wil
Bak grof gesneden ui bruin in olie
Bak de bakbanaan idem
Werk uienschijfjes (andere nieuwe ui dus) door limoensap, chilivlokken en zout
Werk daar de bakbanaan door, en werk er rasp van limoenschil door
Serveer met de gebakken uien
Yam fries
Yam wordt veel gestampt gegeten, maar daar kan je beter niet aan beginnen
Dit wordt ook weer gegeten bij hoofdgerechten die geserveerd worden met Obe ata, maar ook met Suya spice, zie het volgende gerecht
Breng flink goed gezouten water aan de kook
Tip en schil de yam
Doe dat in delen van de knol, tegen verkleuring
Snij in niet te dunne schijven, en die in "stokjes"
In het kokende water
Blancheer 2,5 minuten en uit de pan en spoel koud
Ga verder tot alles is geblancheerd
Bak in hete neutrale olie, na ze wat drooggedept te hebben
Serveer met zout
Beef suya
Streetfood
Gegrilde rundvlees spiesjes (gebruik vet vlees) of gebruik zeboe, buffel zeg maar
Geserveerd met Suya spice
Rooster pinda's en verkruimel
Meng met geraspte gember, cayenne, daarnaast óók pikant paprikapoeder, fijn uiengranulaat, fijn knofgranulaat en fijn zeezout
Plet strips vet rundvlees
Pindaolie, Suya spice, extra (verse) knof en (verse) gember en extra zout
Marineer er het vlees in
Stukjes, op spiesjes, pindaolie, bakken
Suya spice erover
Serveer met rode ui en tomaat door limoensap gehaald
En met geroosterde pinda's en met meer Suya spice