Recente aankopen
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Sorbet
0,6 liter sap, vers of uit een fles
Diksap werkt mooi
Ik gebruikte granaatappel-bosbessensap
Klein deel ervan in een pannetje
100 gram kristalsuiker
Roerend aan de kook, en als de suiker voor 3/4 is opgelost van het vuur nemen en roerend laten afkoelen met de rest van het sap erbij
In de koeling
Bak van de ijsmachine in de vriezer (-30°)
In de ijsmachine, spul erin, 20 minuten of 25 is genoeg
Roomijs zonder ei
Niks vegan, gewoon een heel eigen smaak
Zie hier
Zorg dat alle ingrediënten goed koud zijn, of beter: koel het mengsel goed voordat je het in de machine doet
Roomijs met fruit
Mango-kersenijs
bijvoorbeeld
Fruit uit blik of pot (Aldi!), en iedereen laaiend enthousiast
500 gram fruit (frambozen!), 200 cc lekvloeistof ("zware siroop"), 200 cc room
Wat prakken en mengen
Proeven (van het complete mengsel); het moet goed zoet zijn
Zoet genoeg: opnieuw proeven en denken Citroensap?
Koelen
IJs draaien
Met vers fruit
Peren-roomijs
bijvoorbeeld
Experimenteer met half zoete half frisse peer
450 gram peer (schoon)
150 cc water
Half kaneelstokje (kaneel dus, geen kassia; kaneel kan je platknijpen, kassia niet)
Halve geraspte citroenschil
Sap van hele citroen
90 gram fijne kristalsuiker
Snel de peer zacht koken
Kaneel eruit
Blenden
Meng met 280 cc room
Koeling
Proef op suiker, citroensap...
Draai er ijs van
Serveren met slagroom
Engels met ei
Frozen custard heet het in Amerika
Clotted Cream icecream
Lekkerder roomijs bestaat niet
Twee grote eieren met 125 gram witte basterdsuiker (langzaam de suiker toevoegend) fors opkloppen
Er gaar ook vanillesuiker door als u wilt, maar wel echte dan, ja!
350 gram Clotted cream erdoor werken, en zoveel volle melk tot u een sausdikte hebt
Koelen
IJsmachine
Ik serveerde het met morellen die een jaar in de brandewijn (echte brandewijn, ja) gelegen hadden, en idem in zeer fraaie bruine rum
Ik was er minder enthousiast over dan Sylvia Witteman
O ja!
Wordt u ook zo doodziek van die commercials van die spekzevers?