Zeeuwse bolus
Niet echt gekookt
"Geprepareerd"
Boven ouderwets met boter erop
Boter op de onderkant
(Helmonds: "ouderwetst")
Onder nieuwerwets
(Zo zie je goed dat het een "drol" is!)
Slagroom erin
Beide lekker
Œufs en cocotte
Ramequins beboteren
Crème fraîche erin en wat versgemalen knoflookgranulaat
Blokjes gekookte ham, gehakte peterselie en zeer fijn gesneden sjalot
Ei (dooier prikken), p/z, nootmuskaat, paprikapoeder
Geraspte gruyère
Oven 150°
Duurt even; moet mooi gesouffleerd zijn
Ossenstaartbouillon
Stukken (liefst dun spul) rondom aanbraden in boter
Uit, koel
Vlees in de lengte insnijden op een plek of vijf, zes per stuk
Boter, soepgroenten (ui, knof, prei, wortel, peterselieblad, selderijblad)
Water, laurier, tijm, rozemarijn, zwarte peperbolletjes, vlees
Nét tegen de kook
Zes uur zo houden
(Na een uur of vijf gaat het vlees makkelijk van de botjes af, maar mooi gaar is het dan nog niet!)
Vlees uit, koelen, afhalen
Is de bouillon koud dan ontvetten
Zeven
Inkoken
Proef op p/z
Warm het vlees erin
Tip
Je snijdt de kootjes van de staart altijd los van elkaar
Als je ze ook nog in tweeën hakt, dwars natuurlijk, dan krijg je een mooi gelei effect in de bouillon
Aardbei beignets
Beslag van ei, melk, zout, patisseriebloem
Aardbeien op stokjes
(Foto onder = proefje)
Door het beslag
Bakken op 180° tot goudbruin
Poedersuiker erover
Ice Cream Soda
I scream: Ice cream!
Maak sodawater
Sifon, half theelepeltje zuiveringszout, water, patroon
Koel
Koel witbier glazen
Fruit snijden en een hele kers of abrikoos of kleine aardbei apart houden
IJsbol in het glas
Limonadesiroop
Best: sinaasappel-grenadine
Fruit
Sodawater
Slagroom
Kers of...
Rietjes
Roomijs met vlierbessenlikeur
Boomsma
Prima spul, puur natuur
Lijkt op bramen- of moerbeien likeur
Dit is een zeldzaamheid
Die likeur is geen zoete troep, maar met ijs erbij wel
Ik denk dat de likeur van zijn bitterzoet het bittertje verliest door het ijs
Pruimenjam
Opal
Gele basterdsuiker
50% gewicht fruit
Goed mengen, elk uur omroeren
Na een uur of zes langzaam jam ervan koken
Na even prakken met de grove stamper
Na even prakken met de fijne stamper
Proef op citroensap
Coulis van aardbeien
Voor bij pudding, bij ijs, in yoghurt...
Blenden met fijne kristalsuiker erbij
Eén op vijf gewichtsdelen fruit
Citroensap
Regelmatig omroeren tot de suiker is opgelost als die dat niet al is
Coulis van pruimen
Opal
Blenden met wat water
Op smaak met acaciahoning
Proef op citroen