zondag 17 maart 2019
Vreet ze zelf die vleesvervangers!
Twee uitzonderingen
Quorn, stukjes, naturel
Eigenlijk is dat geen "vleesvervanger"
Het is geen namaak bal of worst of zo
En het heeft ook niet die vervelende eigenschap van vleesvervangers dat het altijd met dit en met dat is
Maar ja, vleesvervangers zijn er dan ook voor wie niet kan koken...
Quorn met aspergepunten en rice cakes
Rice cakes dat zijn rijstflapjes
Zie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Deze zijn een nacht geweekt, want anders moeten ze wel heel lang koken
Je kan ze ook vers aan het stuk kopen, zie hier
Kook de rice cakes (plakjes van verse stangen dus, of gedroogde geweekte plakjes) tot ze gaar zijn, in groentenbouillon
Afgieten en bewaar de bouillon
Bak stukjes Quorn naturel in pinda-olie met wat geroosterde sesamolie (olie geperst uit geroosterd sesamzaad vind je in Duitsland, of koop bij de betere toko Koreaanse sesamolie)
Uit de pan
Bak stukjes stengel van de asperges (van die Thaise groene mini-asperges)
Uit de pan
Ui in de pan, knof en gemberwortel...
Gochujang kort meebakken (zie hier)
Chinese kookwijn (liefst in dit geval Kwantung mijiu), light soy (of Vietnamese thin soy of Japanse soy), wat bouillon...
Quorn erbij, die stengels, de (rauwe) toppen van de asperges, die rijst...
Serveer er Birambi pickle bij (betere Toko)
Falafel
Ook niet bepaald een nieuwkomer
Het recept kopieerde ik van de site van Otto Kleynejan, die het jatte op marokkaanserecepten.com
Ik heb er -natuurlijk- diversse zaken aan gecorrigeerd of verbeterd
Kikkererwten twee dagen weken
Een keer water verversen
Afgieten, goed uitlekken
Prakken met ui, knof, peterselie, korianderblad, groene lombok, kurkuma, komijnzaad, korianderzaad, kurkuma, bakpoeder, z/p
Aan de kook laten komen in water (dan kán dat bakpoeder wat), vóór de kook afgieten, droog dampen (uitspreiden dus) en dán frituren
Falafel met gekookt gebakken ei en snijbonen met kokos
Dat ei, dat is Surinaams
Hard koken, pellen, rondom bakken in pinda-olie met ui en knof en lombok
Deksel op de pan, af en toe een scheutje water erbij, zodat het vet goed rondspat
De gesauteerde snijbonen bakte ik mee, met wat witte wijn en wat bouillon, en dan nog wat stoven met gedroogde kokos