Bouchées à la reine met mosselragoût
Simenon et Maigret passent à table
In het Nederlands Het kookboek van mevrouw Maigret, maar die vertaling dat is de knulligheid zelve, en met weglating van orgaanvlees en slakken en zo
Vertaling Hanneke de Wit, een doos die boekjes over borstvoeding schrijft
Zie de eerste aflevering hier (alle links hier openen in een nieuw venster)
Onderaan op elke aflevering een link naar de volgende
Ik bespreek nog enkele gerechten vandaag, en over enkele dagen nog enkele restaurants waar Maigret at, en dat is dan de laatste aflevering over een werkelijk fantastisch mooi boekje, als je tenminste niet de Nederlandse vertaling leest
Gemarineerde drumsticks uit de oven
Soufflé Marie du Port
In een Béchamel doe je gehakte gekookte ham, hier natuurlijk Jambon de Paris, ook wel Jambon blanc genoemd
Géén York ham!
Gekookte gepelde grijze garnalen erdoor, en geraspte Zwitserse Emmentaler
Eigelen erdoor, en dan geklopt eiwit erdoor spatelen (1/3 van de hoeveelheid van de gelen)
In een beboterde ovenschaal
Medium oven, 30 minuten
Boiled beef van Flat iron steak
Met gestoofde ui
Homard à la Crème
Kreeft met room
Rauwe in de lengte gespleten staart en gebroken klauwen rondom rood bakken in half boter half arachideolie
Z/p en wat cayenne
Cognac (Armagnac zou ik zeggen) en madera
Inkoken
Room, deksel, 15 minuten sudderen
Aardappel, zoete ui, Tilsit
Rougets grillés
Gegrilde rode mul
Schubben, niet uithalen
Fileren
Wat insnijdingen erin
Olijfolie, tijm en/of venkelzaad en/of rozemarijn en/of basilicum en/of marjoraan
Gril
Serveer met ansjovisboter
Velderwten met paprika
Perdeaux au chou
Jonge patrijs met kool
Plukken, leeghalen, schroeien
Opbinden
Een witte kool prepareren (onderzijde eraf, buitenste bladeren idem)
In vieren en in kokend water met zout, 10 minuten
Afgieten, afkoelen
Uitdrukken en uit elkaar trekken
Boter, patrijzen bruinen, uit de pan
Blokjes borstspek erin bruinen
Een verse worst in de pan, de helft van de kool, wortel, ui, bouquet garni
Hierop de patrijzen en daarop de rest van de kool
Deksel, anderhalf uur zachtjes
Garnalen en dunne groene asperges voor Yentafo
Hochepot à la gantoise
Gentse hutspot
In een marmiet een in de lengte gespleten en dwars doorgehakte varkenspoot, een in vierkantjes geknipt varkensoor, stukken ossenstaart, blokken kalfsborst, wortel en of meiknol en/of prei, een met kruidnagel bestoken ui, bouquet garni en p/z
Twee liter water
Aan de kook en dan een groene kool in kwarten erbij
45 minuten
Aardappelen, 30 minuten
Serveer met kappertjes, augurk en zilveruitjes
Jonge preitjes met truffel
Zie de volgende aflevering hier