vrijdag 14 december 2018
Lekkere recepten voor de Kerst (4)
Leuke eenvoudige vegetarische hoofdgerechten
Niet chic, en eindelijk eens wat anders
Zie de eerste aflevering hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Eieren
Surinaamse eieren
De eieren kunnen prima vtv gemaakt worden, en opgewarmd in de magnetron
We maken twee soorten
1
Kook eieren hard
Giet af, laat schrikken (hard roepen dat Petra Possel aan de deur staat), pellen, koelen
Een klein pannetje waar ze mooi -maar niet krap- inpassen
Scheut pindaolie
Hoog vuur en maar blijven husselen en schudden tot ze rondom gebruind zijn, wat nooit helemaal mooi lukt
Uit de pan en koelen en in de koeling
2
Frituurpan op 170°
Breek eieren stuk voor stuk in een grote lepel en laat voorzichtig in het frituurvet zakken
Draai met een schuimspaan, haal eruit met een schuimspaan en laat uitlekken op keukenpapier
Flink boter (of beter ghee), ui, knof...
Bloem, en de roux roerend wat laten garen
Versauzen met volle melk op kamertemperatuur, scheutje voor scheutje
Flink kerrie erdoor, eventueel pikant
Laten garen en proef op zout (gebruik bouillonpoeder of Marmite)
In de saus diepvriesdoperwten garen
Serveer met de opgepiepte eieren met zout erover, en roti (toko; niet zelf gaan kloten)
Garneer met tafelzuur
Kaas
Groenten met Limburgse kaas
Kook in groentefond allerlei groente 3/4 gaar
Sperziebonen, groene asperges, bloemkool- of broccoliroosjes, champignons, zie maar
Olijfolie, ui, knof...
Van het vuur af wat koelen, een scheut walnootolie erin en de groente daardoorheen husselen
P/z
De groente in een ovenschotel, en beleggen met over het plat gehalveerde Limburgse kaasjes (één pp)
Helft met korst: korst naar boven
Helft zonder: met ietsje olijfolie inwrijven en wat paneermeel erop
Gratineren
Als het er al wat mooi begint uit te zien: een flinke scheut Leffe brun erbij (niet over de kaas gieten) en verder afbakken
Serveren met gebakken aardappelen
Tofu
Tofu sushi (warm)
Inari sushi
Zie hier
Koop bij de betere toko, of bestel bij de Japanse winkel tofu zakjes, "Tofu pouch", Abura age
Plakjes tofu, gemarineerd, gefrituurd en voorzichtig tot zakje opengesneden over het plat
Je kan ze ook zelf maken maar dat raad ik u niet aan
Ik deed het, prima gelukt, maar nooit never nog eens
U mag nu helemaal kiezen wat u gaat maken: sushi rijst, risotto of gewone rijst
Hoe dan ook: je weekt eerst gedroogde shiitake (of Chinese Po ku wat ze bij elke toko hebben) in kokend water (niet kokend houden, laten afkoelen, regelmatig roerend), die giet je af, snij je klein en die gaan door die rijst tijdens het koken ervan
Op het laatst als de rijst gaar is ook kort gesauteerde verse shiitake in stukjes erdoor (zie hieronder)
Je kan ook in elke toko gedroogde geweekte gekookte Po ku in blik vinden trouwens
Rijstolie (of zonnebloem), sjalot, knof...
Stukjes verse shiitake zonder steel...
Dat gaat dus door die rijst
Alles mag afkoelen
Sauteer in rijstolie (of...) goed uitgelekte stukjes bamboe (vraag naar een blikje met fijngesneden bamboe, geen plakjes), en goed uitgelekte klein gesneden waterkastanje
Blancheer kort tauge
Vul de zakjes met de rijst en piep ze warm
Serveer met die bamboe etc en wat kleingesneden Mustard green (blikje, toko; niet de hete nemen)
Zie de volgende aflevering hier