donderdag 13 september 2018

Kaas!



Oude Cantal


Polenta met kaas


Kook de polenta (rood maismeel) volgens de aanwijzingen (of maak griesmeelpudding met water in plaats van melk, en zonder suiker natuurlijk)

Bak ui heel zachtjes lange tijd in boter

Snijd kaas in kleine blokjes (gebruik kaas-combinaties zoals voor fondue)

Stort een laagje polenta in een ingevette ovenschotel
Beleg met blokjes kaas, daarop polenta enz. en eindig met polenta

Giet er de boter met de uien over en steek goed met een vork overal in de polenta zodat de boter naar beneden kan zakken

Als de polenta nog warm is, dan zijn 10 minuten in een oven op 165 graden genoeg



Chabi
Het is me nog steeds niet duidelijk wat het verschil is met Chabis


Augurk met kaassaus


We hebben het hier over verse, niet-ingelegde augurk
Het recept kan ook gemaakt worden met komkommer (toch wat minder lekker) of met venkel

Blokjes van de groente snijden (venkel even blancheren) en in een beboterd ovenschaaltje doen

Dikke gebonden kaassaus erover (oude nagelkaas!) met daardoor wat mosterd
Gebruik scherpe mosterd; de scherpte gaan er bij verwarming af

Gratineren, en serveren met citroen



Feta in de pekelton


Groenten met Limburgse kaas uit de oven


Lente-ui, halve sjalotjes, stukken paprika, courget, venkel, champignons, snijbonen-stukjes, sperziebonen etc. etc.
Rauw wat rauw kan (champignons),; verder geblancheerd (bv. de venkel) en gekookt (bv. de bonen)
Blancheren en koken steeds in dezelfde bouillon, en die bouillon dan als een ware schat bewaren

De groenten door notenolie husselen en dan in een hete oven, met de saus erover



Basissaus

Maak een basissaus, flinke portie en bewaar in kleine porties in de vriezer
Béchamel, maar met 1/3 hete melk, 1/3 hete groentebouillon en 1/3 kamertemperatuur droge witte wijn

Laat er voor dit recept Limburgse kaas zonder korst in oplossen, en roer er wat gekneusde karwij / kummel door.

Die basis-saus kan je gebruiken voor welke saus dan ook
Pepersaus, mosterdsaus, uiensaus, you name it



Fougerus

 
Kaastruffels



Prak blauwe kaas en roomkaas door elkaar, werk er wat boter door, gehakte peterselie, redelijk wat pikant paprikapoeder, en breng op smaak met cognac

Koel goed

Verkruim zwart roggebrood

Rol balletjes van de kaas en rol die door het broodkruim

Houd koel, niet koud



La Tur



Zie de volgende aflevering hier