Wat is dat een gezoek trouwens
Als je een gewoon pakje 'bleu band' wilt vinden
Ik las wat...
Dat biefstukkententen in Amsterdam hun biefstukken in Blue Band bakken
Dus dat gaan we vergelijken
Twee tournedos
Blue Band en Ierse zoute boter
Blue Band: mooie smaak (maar het vlees was dan ook erg goed), iets "vettig" in smaak en op de lippen
Boter: Niet "vettig", even mooi verder, en de Blue Band smaak was "voller"
Maar pas op!
De botersmaak is fijner, frisser, natuurlijker
Maar je begrijpt nu waarom die pooiertenten Blue Band gebruiken
Zo bak je een kleine hoge tournedos
Zo heeft ie ook warmte vanaf de zijkanten
Ik bakte er cantharellen bij
Je kan ze borstelen tot je een ons weegt
Altijd nog vervuiling
Niet heel erg, maar toch
Redelijk wat zout erover malen en flink zwarte peper!
En ik at er gefrituurde krieltjespartjes bij
En er was saus bij met peperbolletjes
En ik kocht net verse peper
Dus dat werd vergelijken
Saus met die bolletjes uit zo'n potje
(In mijn geval zelf gemaakt natuurlijk)
En saus met verse
Sjalot heel fijn
Zoute boter
Iets knof
Flamberen met cognac (altijd Martell!)
Kalfsfond, fors inkoken
Room, inkoken tot dikkig
Proef op p/z
Bief bakken, uit de pan, saus erin, over de bodem roeren
Hoe maak je ze in?
Blancheren
10 uur op pekel 40 gram/liter
In potjes
Half bijvullen met pekel
Half met witte wijnazijn
De klassieke saus met bolletjes uit een potje was natuurlijk OK
Met verse: heel anders
Dat moet je niet in romige sauzen gebruiken
Zie wat voor pan ik gebruik
Kookt veel mooier in