zondag 5 augustus 2018

Chorizo (3)



Een Spaanse klassieker
Chorizo, ei, friet
Serveren in zo'n pannetje (een klassieke sartén) is flauwekul
Dat pannetje gebruik je als frituur voor je frieten
Met een flinke laag olijfolie erin
Iets tussen frituren en bakken in
Niks voorbakken trouwens


Zie de eerste aflevering van deze serie hier (alle links hier openen in een nieuw venster)



Garnalen met chorizo en spek

Mexico



Leg een grote garnaal op een geblancheerd plakje ontbijtspek

Bestrooi met niet teveel stukjes zeer fijn gesneden droge chorizo
Of leg eerst op het spek een dun plakje verse chorizo

Bak in de oven

Serveer met gefrituurde en goed uitgelekte platte peterselie, citroen en mayonaise met morita erdoor (gerookt chilipoeder; gebruik pikant gerookt paprikapoeder, of cayennepeper + gewoon gerookt paprikapoeder

En flink tortilla of boerenbrood



Portugese chouriço [tsjowrIEsoe], geflambeerd met brandewijn
(Bagaço, en soort grappa)
Ook een klassieker



Kip in cider

Galicië



Gedroogde pruimen in kokend water, even losroeren, en als het weer kookt van het vuur halen
Acht uur laten staan

In een aardewerken pot in wat olijfolie blokjes droge chorizo uitbakken en die uit de pan halen

Een kip zonder vet staartstuk en zonder vleugelpunten rondom aanbraden in de pot en eruit halen

Ui en knof in de pot aanbraden, en dan stukken stevige rode puntpaprika erbij en wat cayenne
(Kaspaprika? Pas op het laatst, even aangebakken, erbij.)

Kip erbij en door de pan wentelen

Cider erbij, goede droge, tot de kip half onder staat ,en regelmatig draaiend gaarkoken terwijl de cider dus langzaam inkookt

Aardappelblokjes meekoken en voor het binden wat platgedrukte stukken gekookte aardappel

Op het laatst stukjes kippenlever erin koken, stukken bloedworst en stukjes liefst verse chorizo

Vlak voor het serveren de uitgelekte pruimen erbij en ook spul uit het zuur of uit pekel zoals paprika, groene pepers, augurk en zwarte olijven



Chorizo als tapa
Jus van bakolie



Garnalensoep

Cajun



Bak blokjes chorizo uit in arachide-olie en haal ze uit de pan

Bak in de olie ui en knof aan, en voeg dan kleine okra`s toe, zonder steeluiteinde en puntje

Bak kort, omroerend, en voeg dan stukjes gele paprika toe

Giet vet af, doe er een scheut kippenbouillon bij en kruid met p/z
Houd op laag vuur, met de chorizo erbij

Maak een donkere bruine roux van arachide-olie en bloem; kruid met tijm, oregano, laurier, kruidnagel en cayennepeper

Maak er met kippenbouillon een gebonden soep van, en laat die een kwartier zachtjes doorkoken met het groentemengsel en chorizo erbij en flink grote ongepelde rauwe garnalen

Serveer met korianderblad en gesnipperde lente-ui erover

En zorg voor een vingerkom



Nog een Spaanse klassieker
Witte bonen met chorizo
(Ik doe er ui en knof bij, groene kruiden, wat prei maar geen wortel)
Heel speciale witte bonen, pochas [potsjas], van Baskisch potxas
Peperduur
Ook enorm lekker met venusschelpen 



Lasaña

Noord-Oost Spanje



Maak als lasagne, maar maak de bolognese niet met gehakt alleen, maar ook met bloedworst en met vers chorizo-vlees

In die bloedworst zit gekookte rijst (net als in Surinaamse bloedworst, maar daar is het vermalen), dus bind daar de saus wat mee

Chorizo-vlees: worstvlees met komijn, knof, oregano, paprikapoeder en cayennepeper

Officieel wordt dit gerecht gemaakt met een chorizo-achtige bloedworst, zelfde soort als in Portugal

Dit is geen namaak Italiaans gerecht, dit is een klassiek lokaal gerecht, net als canelones (cannelloni; vulling van bolognese met stukjes kip, en gedikt met leverworst)



Mexico
De chorizo opengeklapt gebakken
Met een worstje en tortilla's



Zie de volgende aflevering hier