zaterdag 11 augustus 2018
Rijst!
Ayam mentega
Indonesië
Kip met sugar snaps of peultjes en rijst
Een koloniaal gerecht, want mentega is boter
Van het Portugees manteiga
Veel woorden van zaken zijn Portugees; die dingen leerden ze van de Portugezen kennen
Broek, deur, sigaar, pijp, brood, kaas...
De Nederlanders kwamen later
Knalpot, asbak, slokkie, belasting, mesien (machine), losmen (logement), bir (bier)...
Snaps of peultjes kop kontje, en ontdraden als ze van AH komen
20 minuten in koud water
Afgieten, wat droogdeppen
Sauteer de snaps in pindaolie
Uit de pan
Flink boter, kip bruinen, uit de pan
Ui, knof, rawit...
Bodem loshalen met rijstwijn
Laag vuur, limoen, Worcestershire (Ketjap ingrris, Engelse ketjap), Ketjap asin en manis, oestersaus (een hele mooie combi!)...
Kip terug en stoof gaar met de snaps
Kook rijst
Nasi goreng
Met Telor asin (gezouten eendenei), en atjar van biet
En toch is het Filippijns
Rijst koken, afgieten, uitspreiden, droogdampen
Pindaolie, ui, knof, gember, laos, lombok...
Soepgroenten...
Wat kippenbouillon en laat sudderen tot de wortel in de soepgroenten bijna gaar is
Tegelijkertijd kook je het droog
Crab paste...
Limoensap...
Proef (geen zout ivm dat ei!)
Rijst erin opbakken, eventueel met wat extra pindaolie
Dat ei pellen en klein snijden
Erdoor
Afghaanse kip
Met gedroogde schil van bittere sinaasappel, rijst en zoete ui
Zoete ui lang langzaam in ghee bakken met deksel
Kippenbouillon erbij, lang langzaam stoven zonder deksel maar op heel laag vuur
Kippenpoten zonder teveel vette lappen rondom aanbraden in wat ghee + olijfolie
Soepgroenten...
Kippenbouillon met saffraan...
Schilletjes een paar keer met kokend water overgieten, enkele minuten wachten, afgieten en etc.
Olijfolie, ui, knof, komijn...
Met amandelen en pistache (rauw en zonder velletje)...
Uitgelekte schilletjes erbij...
Rijst meebakken...
Kippenbouillon (van de ui), rijst met kip garen
Halverwege de ui erbij
Bruine mihoen
Met roerei en paprika
Je hebt bruine en gelige rijstmihoen (nou ja, mihoen is altijd van rijst, maar je hebt ook laksa en zo)
Gelige mihoen is inderdaad van zilvervliesrijst, zoals erop staat
Bruine is niet van zilvervliesrijst ondanks dat dat erop staat
Die is van rode rijst gemaakt
Week de mihoen
Sauteer de paprika, uit de pan
Pindaolie, ui, knof...
Pad thai paste...
Rijstwijn (Shaohsing)...
Mihoen afgieten, in heet water...
Afgieten
Mihoen bij de ui etc
Roerei maken en met de paprika door de mihoen
Rijst met sperzie en gebakken ei
Olijfolie, sperzie sauteren, uit de pan
Ui, knof, grove zwarte peper...
Rijst meebakken...
Kippenbouillon, fino, sperzie, garen
Enzovoorts