Vandaag weer inkopen
Kouseband
Gisteren gebruikt bij Chicken massaman
Gisteren gebruikt bij Chicken massaman
Zie kouseband hier
(Alle links hier openen in een nieuw venster)
Een en ander werd opgewekt door een verhaal in De Volkskeuken over een Amerikaans kookboekje, een verhaal van
Kwaken Klootweg
Hij kocht dat bij "de schele hagedis", in de Kookboekhandel in Amsterdam dus
Een pocket, "Amerikaans Kookboek"
Nou zijn er die twee
"Amerikaans Kookboek" van Van der Horst (Zwarte Beertjes, 1962), een Nederlandse blik op de Amerikaanse keuken (dat bespreekt hij), en "Amerikaans Kookboek" van Standard (Prisma), een uittreksel uit het "Complete American Cookbook", Cleveland 1952
Niet best
Maar goed
Blootweg schrijft dat recepten als Broodje chips, Ham met banaan, en Kaassoep met frankfurters hem bevreemden
Op de eerste plaats is hij er niet echt diep ingedoken, want alle drie de recepten staan op de eerste twee pagina's van de index (de gerechten hebben andere namen). Kaassoep met frankfurters (wat is daar bevreemdend aan?) heet er Frankfurter kaassoep. Dat is wat anders.
Over die ham kan ik niet oordelen; er wordt de bekende fout gemaakt dat niet wordt vermeld wat voor ham. Gedroogd? Gekookt? Dus daar moet Kwako ook niet over oordelen, als hij enig culinair verstand heeft. Of iets schrijven als Ik denk dat het ...ham is en ik vind dat...
En die broodjes chips (Golden Chips Buns) zijn helemaal zo raar nog niet
Broodjes half open snijden, boter, gebroken chips, bak de broodjes in boter
Dat moet je gemaakt hebben om erover te kunnen oordelen
Trouwens als dat van die zoete buns zijn met zoute chips, dan kan dat best aardig worden
Hij schrijft dat er in de inleiding staat dat "avocado... te vervangen is door een stuk niet te zoete meloen"
Dat staat er niet!
Er staat "meloen die niet zoet mag zijn"
Flaubert: Les gens de mon métier sont si peu de mon métier...
Joop Visser, in "De Volkskrant is een kutkrant": Vroeger was ie katholiek / Een pijler van bedrog / Nu is ie niet meer katholiek / maar toch meer toch maar toch
Ik heb veel Amerikaanse kookboeken
Die pocket van die Standard is erg aardig om naast het origineel te houden
Wat wel en wat niet overgenomen
Daar schrijf ik binnenkort eens een heel verhaal over
Maar ook die Prisma pocket is erg aardig
Tig recepten voor limabonen
Kippenlevers met ananas
Veel orgaanvlees (kom daar tegenwoordig eens om, ondanks dat "van kop tot staart" geblaat: komt u het wel eens tegen? Dat bedoel ik)
Het standaardwerk is natuurlijk
The Oxford Companion to American Food and Drink
Exhausting zullen we maar zeggen, en dan bedoel ik niet vermoeiend maar uitputtend
En ernaast leg ik graag een andere enorme pil,
The Food Encyclopedia
Een Larousse Gastronomique gericht op de Noord- en Zuid-Amerikaanse markt zeg maar
Ja!
Dank H!
Wat hebben we nog meer aan algemeen spul?
American Food The Gastronomic Story
van Evan Jones
Dat is de evolutie van de Amerikaanse keuken, onder de invloed van de verschillende immigratiestromen
Erg interessant
Onder bv oups vind je gumbo, bisque, Lancaster red bean soup, Kansas hazelnut soup, Chicken soup with matzoh balls, noem maar op
Schitterend dat allemaal naast elkaar
Soul Food
pakt dat op een andere manier aan
Het splitst het Amerikaanse koken in de grote communities
Cajun, Afro American, Tex Mex, South American
En ja, we hebben natuurlijk ook nog
Fast Food, Roadside Restaurants in the Automobile Age
van Jakle en Sculle
Een schitterend historisch verhaal
En o ja, ook prachtig:
Granddaughter's Inglenook Cookbook
1942
Inglenook: hoekje bij de haard
Enorm veel recepten van over heel Amerika, van leden van de Church of the Brethern
En dan tot slot groepen en locaties
Boeken als
Amish and Mennonite Recipes
Verschillende Tex Mex boeken
(met in het bijzonder The Food of Santa Fe)
En cajun en omgeving natuurlijk
Chef Paul Prudhomme's Louisiana Kitchen
Justin Wilson Cookin' Cajun
enzovoorts
O ja!
Ik hoor wel eens zeggen over dit blog dat ik op Hermans lijk
Nou, graag!
Hij ging vandaag dood trouwens, ik bedoel: ik was deel 2 van Otterspeer aan het lezen
(Hermans in NRC: "Het museum wordt geleid door een jong en sympathiek directeur, Van Thiel genaamd". Kijk...)