zondag 26 augustus 2018

Beanz!




Flageolets


Met gekookt ei, tomatensla en francesinha saus

Over die saus zie de post van gisteren


Kook eieren hard, laat schrikken (foto van Yvet Retteketet laten zien), pel

De saus
6 delen pils op 4 halfvolle melk op 1 whisky op 3 tomatenprut
Langzaam aan de kook met geraspte wortel, laurier en 2 delen runderfond (runderfond, dus geen "vlees"fond van AH)
30 minuten pruttelen

Zeef, en breng op smaak met p/z
Bind als je wilt met maizena
Maak pikant met Molho piri piri

Halve eieren in de (warmgehouden) saus

Olijfolie, ui, knof...
Wat witte wijn en Worcestershire
Wat inkoken
Flageolets erin opwarmen

Serveer alles bij mekaar plus tomatensalade




Witte bonen

Met chorizo en zoete ui


Olijfolie, stukjes droge chorizo...
Uit de pan

Zoete ui erin en ook wat boter
Zachtjes pruttelen onder een deksel

Worcestershire, witte wijn, knof, lombok, peterselie...
Chorizo erbij...
Witte bonen erbij en een scheut kippenbouillon
Wat inkoken

Foto kwijt (lees: vergeten te maken)
Hieronder foto van volgende gerecht




Laksa
Mihoen van mungbonen

Met courget en kip


Kipstukjes (vleugels, kluifjes, drumsticks...) aanbakken in olijfolie plus boter
Uit de pan

Sjalot en knof...
Laurier, tijm, grove zwarte peper...
Kippenbouillon, citroensap, acaciahoning...

Proef

Kip erin stoven op laag vuur onder een deksel
Eventueel wat inkoken

Crème fraiche

Courget door bloem en bakken
Laksa koken

De laksa hieronder kan je nauwelijks zien...




Veldertjes
Velderwten, jonge kapucijners

Met koolvis, tomaat en chermoula


Koolvis ontdooien in een vergiet en droog deppen

Blend knof, peterselie, piment, korianderzaad, zeezout, komijn, pikant paprikapoeder...
Citroensap en olijfolie erdoor
Marineer er de vis in op kamertemperatuur; keer regelmatig

Bak in een tajine op een plaatje wat ui in olijfolie
Doe er de vis etc. in en laat wat pruttelen op laag vuur

Veldertjes erbij

Foto kwijt (lees...)
Hieronder foto volgende gerecht




Witte bonen

Met tomatensaus, Pimientos del Padrón en hamburgers

(Sommige Jumbo's hebben ze bij de pepers liggen)


Olijfolie, ui, knof, rawit, komijnzaad (wat fijngewreven), korianderzaad (vers gemalen), spekjes...

Pot witte bonen in tomatensaus erin en werk er wat zaätar (liefst Green zaätar) door en Chefoo witte wijn...

Proef

Gril de door de olijfolie gehaalde pimientos
Bak de hamburgers

Grofzout over de pimientos, en serveer de bonen met Atjar tjampoer en met Mustard greens (zie hier; alle links hier openen in een nieuw venster)



Voor die groente links zie gisteren



O ja!

Zie even aan het einde van dit bericht hier, over dat Halsema Witteman gedoe

Ik vond nog wat tekst bij Glamorama:
"Femke vergeet in haar stuk uit te leggen wat daar dan precies zo erg aan is [aan Het is een onschuldige vorm van ontkenning, van het spelen van ‘the girl next door’, terwijl in werkelijkheid maar weinig mensen zich hun buurhuis kunnen veroorloven], maar gaat nog even door over hoe gênant het is om een ‘elite-ontkenner’ te zijn. Tot de elite behoren en tegelijkertijd ontkennen er deel van uit te maken: het is een beetje gênant. En dat niet alleen. Het is ook verontrustend. Elk land heeft zijn elites nodig: politieke leiders, captains of industries, smaakmakende journalisten of publieke wetenschappers, die toekomstvisies willen ontvouwen, beslissingen durven nemen, hun nek willen uitsteken. Daarvoor in ruil hebben ze geld, privileges, vaak mooie huizen en kunnen hun kinderen goede opleidingen volgen."

Over elite gesproken... Gaan wonen in een huis wat in elk ander land een voor het publiek opengesteld museum zou zijn... "vaak mooie huizen"...

Maar ja, lid van de partij van de stiekeme bommengooier Duyvenkak...
Dan kan je dus alles verwachten...